
Pikalinkit
Toimintatavat talousveden laadun turvaamiseksi
Pääsisältö
Kuntien terveydensuojeluviranomaisten ja vesihuoltolaitosten on varauduttava ennalta mahdollisten talousveden välityksellä terveyshaittoja aiheuttavien häiriötilanteiden varalle. Talousveden laadun vaarantavat häiriötilanteet voivat saada alkunsa muun muassa raakaveden muodostumisalueen toiminnoista tai onnettomuuksista, vedenottamon haavoittuvasta sijainnista, veden otto- tai käsittelylaitteiden tai vesijohtoverkoston häiriöistä, luonnonilmiöistä kuten rankkasateista tai tulvista, inhimillisistä tekijöistä, ilkivallasta tai saatavuushäiriöistä kuten sähkönjakelun tai tietoliikenneyhteyksien katkoksista.
Tämän verkkosivun ohjeet esittelevät käytännönläheisiä toimintatapoja erilaisissa talousveden laatua uhkaavissa häiriötilanteissa ja tilanteissa, joissa talousvesi on saastunut. On tiedettävä kuinka toimitaan silloin, kun talousvesi on saastunut tautia aiheuttavilla mikrobeilla, haitallisilla aineilla, radioaktiivisilla aineilla tai sinilevillä tai niiden tuottamilla toksiineilla. Ohjeissa on kuvattu viranomaisten, toiminnanharjoittajien ja kolmannen sektorin (SPR, Vapepa) yhteistoimintaa ja vastuita tilanteen selvittämiseksi. Ohjeissa on käytetty hyperlinkkejä verkossa löytyviin muihin ohjeisiin ja oppaisiin. Ohjeiden liitteissä on annettu lisätietoa esimerkiksi suolistoperäistä saastumista osoittavista ja talousveden välityksellä epidemioita aiheuttaneista mikrobeista. Viestinnästä kertovassa ohjeessa on malli vaaratiedotteesta, keittokehotuksesta ja Hämeenlinnan kaupungin tiedotemalleja mikrobiologisen saastumisen ajalle 15 eri kielellä. Valvira laatii ja uudistaa ohjeita tarpeen mukaan. Ohjeet muodostavat terveydensuojelulain (763/1994) 8 § mukaisen Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston, Valviran, suunnitelman talousveden laadun turvaamiseksi onnettomuuksissa tai vastaavissa muissa erityistilanteissa.
Talousvettä toimittavat laitokset voivat tunnistaa vedentuotantoon ja laitoksen toimintaympäristöön liittyvät vaarat raakaveden muodostusalueelta vedenottamon, veden käsittelyn ja veden jakelun kautta kuluttajan hanaan saakka WSP (water safety plan) -riskinhallintajärjestelmällä. Kaikkien sellaisten tunnistettujen vaarojen varalle, joita ei pystytä kokonaan sulkemaan pois riskinhallintamenetelmillä, on laadittava toimintaohjeet normaalitilaan palaamiseksi. Vesihuoltolain (119/2001) 15 a §:n mukaan vesihuoltolaitosten ja vettä niille toimittavien laitosten on laadittava ja pidettävä ajan tasalla suunnitelma häiriötilanteisiin varautumisesta sekä ryhdyttävä suunnitelman perusteella tarvittaviin toimenpiteisiin. Vesihuoltopooli on julkaissut oppaan vesihuoltolaitoksen häiriötilanteisiin varautumisesta. Varsinaisen häiriötilannetoiminnan ja sen suunnittelun tueksi oppaan liitteenä on aikajärjestyksessä eneneviä toimintakorttimalleja. Tällä verkkosivulla julkaistuja ohjeita voi käyttää apuna toimintakorttien sisältöä suunniteltaessa.
Talousvesiasetuksen (1352/2015) 12 ja 13 §:n mukainen erityistilannesuunnitelma talousveden laadun turvaamiseksi on osa terveydensuojelulain (763/1994) 8 §:ssä tarkoitettua ympäristöterveydenhuollon erityistilannesuunnitelmaa, joka on sidoksissa kunnan valmiussuunnitelmaan. Kunnan terveydensuojeluviranomaisen erityistilannesuunnitelma talousveden laadun turvaamiseksi on sovitettava yhteen etenkin alueen vesihuoltolaitosten varautumissuunnitelmien kanssa.
Ohjeet
Toimintatavat talousveden laadun turvaamiseksi
Tautia aiheuttavat mikrobit (pdf, päivitetty 1.7.2022)
Haitalliset aineet (pdf, päivitetty 1.7.2022)
Sinilevät ja niiden tuottamat toksiinit (pdf)
Ohjeen tiedotemallit:
Liite 1. Tiedotemalli keittokehotuksesta (Word)
Liite 2. Tiedotemalleja suomeksi (Word)
Liite 3. Tiedotemalleja ruotsiksi (Word)
Liite 4. Tiedotemalleja englanniksi (Word)
Liite 5. Tiedotemalleja viroksi (Word)
Liite 6. Tiedotemalleja venäjäksi (Word)
Liite 7. Tiedotemalleja arabiaksi (Word)
Liite 8. Tiedotemalleja somaliksi (Word)
Liite 9. Tiedotemalleja kurdiksi (Word)
Liite 10. Tiedotemalleja turkiksi (Word)
Liite 11. Tiedotemalleja dariksi (Word)
Liite 12. Tiedotemalleja farsiksi (Word)
Liite 13. Tiedotemalleja thaiksi (Word)
Liite 14. Tiedotemalleja latviaksi (Word)
Liite 15. Tiedotemalleja ranskaksi (Word)
Liite 16. Tiedotemalleja puolaksi (Word)
Liite 17. Tiedotemalleja pohjoissaameksi (Word)
Liite 18. Tiedotemalleja inarinsaameksi (Word)
Liite 19. Tiedotemalleja koltansaameksi (Word)
Liite 20. Tiedotemalleja norjaksi (Word)
Yhteyshenkilöt
Jaana Kilponen
ylitarkastaja
puh. 0295 209 621
etunimi.sukunimi@valvira.fi
Paul Streng
ylitarkarkastaja
puh. 0295 209 456
etunimi.sukunimi@valvira.fi