
Pikalinkit
Vesitutkimukset
Vesitutkimukset
Talousveden, uimaveden ja uima-allasveden tutkimukset on tehtävä Ruokaviraston hyväksymässä laboratoriossa. Ennen kuin laboratorio hyväksytään, Valvira tarkastaa, että laboratorio ja sen käyttämät menetelmät täyttävät lainsäädännön vaatimukset.
Säännölliseen valvontaan kuuluvat talousvesinäytteet on tutkittava akkreditoidussa laboratoriossa. Laboratorion akkreditoinnilla tarkoitetaan sitä, että FINAS-akkreditointipalvelu tarkastaa vuosittain laboratorion toiminnan asianmukaisuuden ja sen, että laboratorion käyttämillä menetelmillä saadaan oikeita tuloksia.
Lainsäädännössä on asetettu lisävaatimuksia laboratorion käyttämien menetelmien oikeellisuudelle, täsmällisyydelle ja toteamisrajalle sekä määrätty, millä menetelmillä veden mikrobiologisia muuttujia saa tutkia. Tutkittavat muuttujat on jaoteltu talousveden terveydellisiin laatuvaatimuksiin ja laatusuosituksiin.
Veden laatuvaatimusten on täytyttävä aina. Laatusuosituksiin kuuluvien muuttujien seurannan tarkoituksena on varmistaa, että talousvesi on muutoinkin kuin terveydelliseltä laadultaan käyttötarkoitukseensa soveltuvaa eli, ettei se esimerkiksi aiheuta vesijohtoverkostomateriaalien syöpymistä tai värjää pestävää pyykkiä.
Mitä suurempi talousvettä toimittava laitos on, sitä useammin sen vedestä on otettava säännölliseen valvontaan kuuluvia näytteitä. Säännöllisen valvonnan lisäksi talousvettä toimittavat laitokset tekevät itse veden käyttötarkkailua. Käyttötarkkailun yhtenä tarkoituksena on seurata, että veden puhdistamiseen käytettävät menetelmät ovat riittävät poistamaan vedestä terveydelle haittaa aiheuttavat eliöt ja aineet.
Uimavesinäytteet ja uima-altaiden vesinäytteet on tutkittava arvioidussa laboratoriossa. Lainsäädännössä on säädetty, millä menetelmillä uimarantojen vesinäytteitä saa tutkia. Laboratorion arviointiperusteet eroavat akkreditoinnista vain vähän. FINAS-akkreditointipalvelu tekee myös laboratorion arvioinnin. Arviointia ei kuitenkaan tarvitse tehdä joka vuosi, vaan vähintään kolmen vuoden välein.