
Egenkontroll är kvalitets- och säkerhetsarbete
Egenkontroll är kvalitets- och säkerhetsarbete
Egenkontroll är den viktigaste formen av övervakning. Egenkontroll betyder att verksamheten kontinuerligt utvärderas och utvecklas utgående från klientens och kundens perspektiv. Syftet med myndighetsövervakningen är att främja och säkerställa egenkontrollen och att ingripa när egenkontrollen inte räcker till. Egenkontroll är klient- och patientsäkerhetsarbete, kvalitetsarbete och god klient- och kundservice.
En plan för egenkontroll är en skriftlig plan som definierar de gemensamma förfaringssätten och deras uppföljning. Med hjälp av planen är det möjligt att identifiera, förebygga och åtgärda eventuella missförhållanden och situationer som medför risker i verksamheten. Systematisk och planmässig egenkontroll förutsätter riskhantering som genomförs i praktiken.
Serviceproducenter inom socialvården, hälso- och sjukvården och småbarnspedagogiken ska hålla sina planer för egenkontroll offentligt framlagda.
Egenkontroll inom socialvården och hälso- och sjukvården
Lagen om ordnande av social- och hälsovård som trädde i kraft i början av 2023 betonar välfärdsområdenas och serviceproducenternas eget ansvar för att verksamheten ordnas och produceras på ett ändamålsenligt och högkvalitativt sätt (skyldighet att utöva egenkontroll). Välfärdsområdet är skyldigt att utöver sin egen tjänsteproduktion övervaka de privata serviceproducenter och deras underleverantörer som producerar tjänster för välfärdsområdet.
Med egenkontroll avses att välfärdsområdena och de privata serviceproducenterna ska övervaka, följa upp och utvärdera kvaliteten, lagligheten och säkerheten i sin egen verksamhet. Genom egenkontrollen säkerställs kundernas jämlikhet samt tjänsternas kvalitet, tillgänglighet och kontinuitet.
Program för egenkontroll
Välfärdsområdena och de privata serviceproducenterna inom social- och hälsovården måste utarbeta ett program för egenkontroll för sin verksamhet. I programmet fastställs hur det ska säkerställas att tjänsterna organiseras och genomförs i enlighet med avtal och lagstiftning. I programmet för egenkontroll ska bland annat fastställas hur genomförandet av, säkerheten i och kvaliteten på samt jämlikheten i tjänsterna följs upp och hur brister åtgärdas. En del av programmet för egenkontroll utgörs av de planer för egenkontroll och planer för kvalitetsledning och patientsäkerhet som föreskrivs särskilt i lag.
Plan för egenkontroll
Planen för egenkontroll är en plan för hur verksamhetens kvalitet och säkerhet övervakas, följs upp och utvärderas genom konkreta åtgärder i verksamhetsenheten eller verksamhethelheten. Planen för egenkontroll är ett dokument där man antecknar alla centrala åtgärder med vilka serviceproducenterna själv övervakar sina verksamhetsenheter, personalens verksamhet och kvaliteten på de tjänster som de producerar. Verksamhetsenheter inom hälso- och sjukvården ska dessutom göra upp en plan för kvalitetsledningen och för hur patientsäkerheten tillgodoses. Planen i fråga motsvarar planen för egenkontroll inom den offentliga hälso- och sjukvården. Dess innehåll regleras genom en förordning (se nedan). Främjandet av patientsäkerheten i samarbete med socialvårdens tjänster ska beaktas i planen.
Utöver den egenkontroll som välfärdsområden och serviceproducenter utför har varje anställd lagstadgad och etisk skyldighet att handla på ett säkert sätt och att anmäla observerade risker eller missförhållanden till sin arbetsgivare.
Mer information och föreskrift om egenkontrollen inom socialvården (valvira.fi)
Mer information och föreskrift om egenkontrollen inom hälso- och sjukvården (valvira.fi)
Egenkontroll inom småbarnspedagogiken
Privata producenter av tjänster inom småbarnspedagogiken har lagstadgad skyldighet att göra upp en plan för egenkontroll. Planen säkerställer att verksamheten uppfyller kraven. Valvira har utfärdat en föreskrift om utarbetandet, innehållet och uppföljningen av en plan för egenkontroll för varje verksamhetsställe. Det rekommenderas att också offentliga verksamhetsställen för småbarnspedagogik gör upp en plan för egenkontroll.
Mer information och föreskrift om egenkontrollen inom småbarnspedagogiken (valvira.fi)
Blogg Planen för egenkontroll är verksamhetens spegel (på finska) (valvira.fi)
Egenkontroll inom alkoholnäringen
Egenkontroll är en lagstadgad del av verksamheten i företag som bedriver tillverkning eller partiförsäljning av alkohol. Skyldigheten att göra upp en plan för egenkontroll bygger på både livsmedelslagen och alkohollagen. Planen är en förutsättning för att få tillverkningstillstånd och partihandelstillstånd för alkoholdrycker.
Tillverkare och partiförsäljare av alkoholdrycker ansvarar för kvaliteten på och sammansättningen av en alkoholdryck som de har överlåtit till konsumtion samt för att produkten, dess etikettering och övriga presentation stämmer överens med gällande stadganden och bestämmelser. De anvisningar om egenkontroll som Valvira utfärdat är till hjälp i detta arbete.
Skyldigheten att göra upp en plan för egenkontroll gäller också tillverkningsplatser och lager för alkoholdrycker. Planen för egenkontroll ska läggas fram samtidigt som företaget lämnar en ansökan om ändring av tillstånd som gäller ett tillverkningsställe eller partiförsäljningslager eller någon annan ändring av verksamheten till Valvira.
Mer information och anvisningar om egenkontrollen inom alkoholnäringen (valvira.fi)
Se även
Anvisningar för socialvården (valvira.fi)
Anvisningar för hälso- och sjukvården (valvira.fi)
Anvisningar för alkoholnäringen (valvira.fi)
Referat av beslut om social- ja hälsovården (tills vidare endast på finska)
Referat av regionförvaltningsverkens beslut (avi.fi)
Avgöranden av riksdagens justitieombudsman (oikeusasiamies.fi)
Justitiekanslerns avgöranden (okv.fi)
Klient- och patientsäkerhetscentret (klientochpatientsakerhetscentret.fi)