
Bostadssammanslutningar
Bostadssammanslutningar pääsisältö
Tobaksrökning är förbjuden i gemensamma och för allmänheten avsedda lokaler i bostadssammanslutningar. Exempel på gemensamma och för allmänheten avsedda lokaler i bostadsfastigheter i en bostadssammanslutning där tobaksrökning är förbjuden är trapphus, vindar och källare, klubbrum samt gemensamma bastur.
En bostadssammanslutning får förbjuda tobaksrökning på gemensamma utomhusområden som den äger och innehar i närheten av ingångarna till byggnaden och byggnadens friskluftsintag, på lekområden för barn och på gemensamma balkonger. Tobakslagen begränsar inte en bostadssammanslutnings rätt att i sin ordningsstadga förbjuda tobaksrökning också på andra gemensamma utomhusområden än de som nämns i lagen. En bostadssammanslutning kan således om den så vill i sin ordningsstadga förbjuda tobaksrökning också till exempel på en gemensam utomhusterrass eller en parkeringsplats som den innehar. Det bör dock noteras att bostadssammanslutningens rätt att förbjuda tobaksrökning inte omfattar utomhusområden som besitts av aktieägare eller andra utomhusområden som inte direkt är i bostadssammanslutningens besittning (se Kommunen kan meddela rökförbud i bostadssammanslutningar nedan).
Kommunen kan meddela rökförbud i bostadssammanslutningar
En bostadssammanslutning (byggnadens ägare) kan hos kommunen ansöka om att kommunen meddelar rökförbud också i lokaler som innehas av de boende. Enskilda boende har inte rätt att ansöka om rökförbud i lokaler som ägs av bostadssammanslutningen och innehas av de övriga boende. De har emellertid rätt och möjlighet att väcka initiativ, och efter att initiativet har behandlats är det möjligt att fatta beslut om att göra en sådan ansökan. Beslut om ansökan hos myndighet om att rökförbud meddelas fattas i bostadsaktiebolag med majoritetsbeslut. Ansökan om förbud förutsätter att innehavarna av de lägenheter som förbudet avses gälla ska höras innan ansökan görs.
Kommunen ska meddela rökförbud beträffande de utrymmen och områden som avses i ansökan, om det på grund av utrymmenas konstruktioner eller andra omständigheter är möjligt att tobaksrök annat än i undantagsfall sprider sig till en annan balkong, till de ställen där man vistas på ett utomhusområde som hör till en annan lägenhet, eller in i en annan lägenhet. Tröskeln för meddelande av rökförbud på balkonger till lägenheterna och utomhusområden som används av lägenheterna är i princip låg.
Rökförbud får meddelas i ett bostadsrum i en lägenhet i undantagsfall och under vissa strängare förutsättningar. Förbud kan meddelas endast om spridningen av rök inte genom en reparation eller ändring av konstruktionerna skäligen kan förhindras och bostadsrummets innehavare innan förbudet meddelas har getts möjlighet att förhindra spridningen av rök genom egna åtgärder.
Förbud som meddelats av myndigheten är i regel permanenta. I bostadssammanslutningar är det klokt att noggrant överväga innan man går in för att ansöka om rökförbud hos myndigheten. Det rekommenderas att problemsituationer som gäller tobaksrökning i första hand avgörs genom diskussion och till exempel genom att en särskild plats för rökning anvisas inom fastighetens område.
Om en bostadssammanslutning inte ansöker om rökförbud trots att det finns förutsättningar för meddelande av ett sådant förbud kan de boende som lider av tobaksröken använda sig av ett förfarande enligt hälsoskyddslagen. Då kan bostadssammanslutningen bli tvungen att reparera husets konstruktioner. Det är också möjligt att ett rökförbud kan meddelas genom myndighetsbeslut efter grundligare undersökningar.
Återkallande av förbud
Kommunen ska återkalla ett rökförbud på ansökan av bostadssammanslutningen om förbudet inte längre är befogat på grund av förändrade omständigheter. Ett rökförbud kan också återkallas på ansökan av innehavaren till ett utrymme eller område om bostadssammanslutningen inte ansöker om återkallande trots väsentligt förändrade omständigheter.
På Disponentförbundets och Fastighetsförbundets nätsidor finns mer detaljerad information om behandling i husbolag av ett ärende gällande återkallande av rökförbud.
Anvisningar
Valvira har tillsammans med Disponentförbundet, Fastighetsförbundet, Kommunförbundet och Helsingfors stad, för husbolag och de myndigheter som övervakar tobakslagen, utarbetat anvisningar och verktyg om rökförbud och om ansökningsprocessen för rökförbud. Anvisningspaketet innehåller följande helheter:
1. Bakgrundsfakta: verktyg för ansökan hos kommunen om meddelande av rökförbud (pdf)
2. Anvisning till husbolag om rökförbud (del A, på finska) och bilagor
- Blankett för hörande av lägenhetens innehavare enligt tobakslagen (på finska)
- Exempel på ifylld mallblankett (på finska)
- Blankett för ansökan om rökförbud
En anvisning för husbolag samt nödvändiga verktyg för att göra en ansökan om rökförbud finns tillgängliga på Disponentförbundets och Fastighetsförbundets hemsidor.