
Bekämpning av olaglig handel (track and trace)
Bekämpning_av_olaglig_handel_esittely
Ett av tobaksdirektivets mål är att motverka olaglig handel med tobaksprodukter genom att ta i bruk system för spårbarhet och säkerhetsmärkning.
Med hjälp av dessa system kan man minska utbudet av olagliga tobaksprodukter och samtidigt påverka förekomsten av rökning. Systemen har alltså en viktig roll i att skydda folkhälsan, staternas ekonomi och de lagliga ekonomiska aktörerna.
Det är en uppgift för Polisen och Tullen att övervaka den olagliga handeln med tobaksprodukter. Valvira och kommunerna övervakar märkningen av tobaksprodukter som innefattar vissa märkningar i samband med förebyggande av olaglig handel. Sådana märkningar är säkerhetsmärkning och spårbarhetsmärkning.
Spårbarhetssystemet förutsätter att samtliga aktörer som deltar i leveranskedjan och försäljningen av tobaksprodukter skaffar identifieringskoder. Detaljerade anvisningar ges nedan i punkt Spårbarhet.
Säkerhetsmärkning
Detaljhandelsförpackningar av tobaksprodukter som släpps ut på EU-marknaden ska från och med 20.5.2019 vara försedda med en säkerhetsmärkning som består av synliga och osynliga detaljer. Säkerhetsmärkningen hjälper både konsumenter och myndigheter att fastställa om den saluförda produkten är äkta eller en olaglig tobaksprodukt.
Säkerhetsmärkningen av de tobaksprodukter som släpps ut på marknaden i Finland består av följande fem äkthetsdetaljer:
- guilloche,
- optiskt variabel tryckfärg,
- icke-fluorescerande papper,
- mikrotryck och
- osynliga säkerhetsfibrer.
Säkerhetsmärkningen ska fogas antingen genom att trycka eller anbringa eller genom en kombination av tryckning och permanent anbringande så, att den inte kan bli ersatt, återanvänd eller ändrad på något sätt.
Vid placeringen av säkerhetsmärkningen på detaljhandelsförpackningen bör det beaktas, att märkningen inte får riskera hälsovarningarnas synlighet. Säkerhetsmärkningen får inte heller täckas till exempel av prismärkningar.
Social- och hälsovårdsministeriet har utfärdat förordningen 290/2019 om spårbarhet och säkerhetsmärkning för detaljhandelsförpackningar för tobaksprodukter, som innehåller bl.a. bestämmelser om placeringen av och märkning med den säkerhetsmärkningen.
I det första skedet ska detaljhandelsförpackningar för cigaretter och rulltobak vara försedda med säkerhetsmärkning från och med 20.5.2019. Produkter som har tillverkats i EU eller importerats till EU före nämnda datum och som inte är försedda med säkerhetsmärkning får omsättas fritt fram till den 20 maj 2020. I praktiken innebär detta att detaljhandelsförpackningar för cigaretter och rulltobak som inte är försedda med säkerhetsmärkning inte längre får säljas från och med 20.5.2020.
I det andra skedet från och med 20.5.2024 ska samtliga tobaksprodukter vara försedda med säkerhetsmärkning. Produkter som har tillverkats i EU eller importerats till EU före nämnda datum och som inte är försedda med säkerhetsmärkning får omsättas fritt fram till den 20 maj 2026. Därefter får det inte längre finnas tobaksprodukter på marknaden som inte är försedda med säkerhetsmärkning.
Spårbarhet
Syftet med spårbarhetssystemet är att motverka olaglig handel med tobaksprodukter, och systemet möjliggör en registrering av transporten av produkterna från tillverkning till det första detaljhandelsstället.
Spårbarhetssystemet består av två delområden:
- detaljhandelsförpackningar för tobaksprodukter förses med en unik identitetsmärkning som (se nedan punkt Unik identitetsmärkning) samt
- skyldighet för näringsidkare som deltar i leveranskedjan för tobaksprodukter att föra bok över transporten av produkterna (se nedan punkt Registrering av transporten av tobaksprodukter och behövliga identifieringskoder).
Unik identitetsmärkning
Detaljhandelsförpackningar för tobaksprodukter ska från och med 20.5.2019 etappvis förses med unik identitetsmärkning för spårning. Den unika identitetsmärkningen på detaljhandelsförpackningarna är en del av det spårbarhetssystem som omfattar hela EU och vars syfte är att ge medlemsstater och kommissionen ett effektivt verktyg för att bekämpa olaglig handel med tobaksprodukter.
Tillverkare och importörer förser produkterna med en unik identitetsmärkning som innehåller information i föreskrivet format bland annat om produktens tillverkningsställe, tillverkningsdatum och destination. Detta möjliggör identifiering, lokalisering och spårning av produkterna genom hela leveranskedjan samt en överföring av uppgifterna i ett datalagringssystem.
Strukturen av unika identitetsmärkningar regleras noggrant i Kommissionens förordning om spårbarhet (EU) 2018/574. Märkningen ska bestå av en så kort sekvens av alfanumeriska tecken som möjligt och får inte överskrida 50 tecken. Den unika identitetsmärkningen kodas i en databärare som är avsedd att läsas maskinellt till exempel med en skanner. Databäraren kan vara till exempel en optisk streckkod eller QR-kod som anlagts på produktförpackningen permanent så att den inte kan lösgöras. Tidsstämpeln kan läggas till i den unika identitetsmärkningen separat i en form som kan läsas av människor (ååmmdd).
Tillverkare och importörer ansöker om unika identitetsmärkningar hos en ID-utfärdare som utnämnts av social- och hälsovårdsministeriet (SHM). Till ID-utfärdaren har utvalts den slovakiska Allexis s.r.o. För de följande fem år utfärdar företaget de identifieringsmärkningar som behövs enligt tobakslagen för tobaksprodukterna som släpps ut på marknaden i Finland. För mer information om sökning efter identitetsmärkning, besök Allexis webbplats på idissuer.fi
ID-utfärdaren ska erbjuda ett elektroniskt grafiskt användargränssnitt samt en helpdesk för ansökan om unika identitetsmärkningar (finska, svenska och engelska). Användargränssnittet och helpdesk är i bruk från och med vecka 17. Operatörerna kan ansöka om identifieringskoder och unika identitetsmärkningar från Allexis från och med 10.5., när sekundär databasen tas i bruk av Dentsu.
I det första skedet ska en unik identitetsmärkning finnas på detaljhandelsförpackningar för cigaretter och rulltobak från och med 20.5.2019. Produkter som har tillverkats i EU eller importerats till EU före nämnda datum och som inte är försedda med en unik identitetsmärkning får dock omsättas fritt fram till den 20 maj 2020. I praktiken innebär detta att detaljhandelsförpackningar för cigaretter och rulltobak som inte är försedda med en unik identitetsmärkning får inte längre säljas från och med 20.5.2020.
I det andra skedet från och med 20.5.2024 ska en unik identitetsmärkning finnas på samtliga tobaksprodukter. Detta innebär att samtliga produkter som innehåller tobaksväxt ska förses med en unik identitetsmärkning. Produkter som tillverkats i EU eller importerats till EU före nämnda datum och som inte är försedda med en unik identitetsmärkning får dock omsättas fritt fram till den 20 maj 2026. Därefter får det inte längre finnas detaljhandelsförpackningar för tobaksprodukter på marknaden som inte är försedda med en unik identitetsmärkning.
Även aggregerade förpackningar med tobaksprodukter ska förses med en unik identitetsmärkning, eller s.k. unik identitetsmärkning på aggregerad nivå. Unika identitetsmärkningar på aggregerad nivå kan ansökas av ID-utfärdaren eller aktören kan generera dem själv. Om en unik identitetsmärkning på aggregerad nivå genereras av en ekonomisk aktör ska den bestå av en unik individuell kod för detaljhandelsförpackning som genererats enligt standarden ISO/IEC 15459–1:2014 eller ISO/IEC 15459–4:2014 eller deras senaste motsvarigheter. En unik identitetsmärkning på aggregerad nivå ska vara elektroniskt sammanförd till varje unika identitetsmärkning på lägre nivå.
Registrering av transporten av tobaksprodukter och behövliga identifieringskoder
Transporten av detaljhandelsförpackningar ska bokföras genom hela leveranskedjan för tobaksprodukter. Denna skyldighet gäller hela kedjan från tillverkaren till dess att produkten övergår till den första detaljhandlaren. Uppgifter som ska registreras är bland annat händelser som hänför sig till transporten av produkterna (till exempel att produkterna skickas från verksamhetsenheten) och transaktioner (till exempel att fakturan skickas och betalningen mottas). Industrin ska leverera dem som deltar i handeln med tobaksprodukter de anläggningar som behövs för registrering av transporten av produkterna.
I praktiken innebär detta att alla som deltar i leveranskedjan för tobaksprodukter, från tillverkaren till det första detaljhandelsstället, ska ansöka om en identifieringskod/-koder som möjliggör en identifiering av den aktör som deltar i leveranskedjan. Med hjälp av dessa koder kan man effektivt identifiera samtliga köpare och den faktiska rutten för transporten för tobaksprodukterna från tillverkningsanläggningen till det första detaljhandelsstället.
Det finns tre olika slag av identifieringskoder: identifieringskod för ekonomiska aktör, identifieringskod för verksamhetsenhet och maskinidentifieringskod.
Identifieringskod för ekonomisk aktör ska ansökas av alla som deltar i handeln med tobaksprodukter (inkl. export). Denna skyldighet gäller både tillverkare, logistikföretag och företag som bedriver parti- eller detaljhandel.
Med verksamhetsenhet avses ett ställe, en byggnad eller en försäljningsautomat där tobaksprodukter tillverkas, lagras eller släpps ut på marknaden. Identifieringskod för verksamhetsenhet ansöks därmed bland annat för parti- och detaljhandelsställen för tobaksprodukter samt för de byggnader där tobaksprodukter lagras.
Maskinidentifieringskod ansöks för anläggningar som används vid tillverkningen av tobaksprodukter.
Till exempel parti- och detaljhandlare av tobaksprodukter ansöker om en identifieringskod både för ekonomisk aktör och för verksamhetsenhet. Om verksamhetsidkaren bedriver försäljningsverksamhet med tobaksprodukter i flera olika försäljningsställen ska identifieringskod för verksamhetsenhet ansökas separat för varje försäljningsställe.
Identifieringskoder för marknaden i Finland ansöks av en ID-utfärdare som utnämnts av social- och hälsovårdsministeriet (SHM). Till ID-utfärdaren har utvalts den slovakiska Allexis s.r.o. För de följande fem år utfärdar företaget de identifieringsmärkningar som behövs enligt tobakslagen för tobaksprodukterna som släpps ut på marknaden i Finland.
ID-utfärdaren ska erbjuda ekonomiska aktörer och detaljhandlare av tobaksprodukter ett elektroniskt grafiskt användargränssnitt och en helpdesk för ansökan av identifieringskoder (finska, svenska och engelska). ID-utfärdaren ska kunna tillhandahålla dessa tjänster så snabbt som möjligt efter utnämningen, dock senast från och med 6.5.2019.
En detaljhandlare av tobaksprodukter kan be en annan ekonomisk aktör (s.k. tredjepart) ansöka om identifieringskoder för ekonomisk aktör och verksamhetsenhet/-enheter för sin räkning. En sådan tredjepart ska vara registrerad i spårbarhetssystemet och ska alltså redan tidigare ha fått egna identifieringskoder. Samtycke av verksamhetsidkaren för detaljhandelsstället ska inhämtas för en registrering som görs av tredjepart. Tredjeparten ska meddela verksamhetsidkaren samtliga registreringsuppgifter, inklusive samtliga koder.
Näringsidkaren ska utan dröjsmål underrätta ID-utfärdaren om eventuella ändringar i de uppgifter som lämnats till ID-utfärdaren i samband med ansökan om identifieringskoder.
ID-utfärdaren kan inte ta ut avgifter för genereringen av identifieringskoder. Således kan identifieringskoder för ekonomiska aktörer, identifieringskoder för verksamhetsenheter och maskinidentifieringskoder ansökas utan avgift.
Ekonomiska aktörer och detaljhandelsställen som deltar i leveranskedjan ska ha identifieringskoder för ekonomisk aktör och identifieringskoder för verksamhetsenhet före 20.5.2019. Partiförsäljare kan dock fram till 19.7.2019 sälja cigaretter och rulltobak till innehavare av detaljhandelstillstånd som inte har ifrågavarande identifieringskoder. Därefter får en partihandel för tobaksprodukter sälja cigaretter och rulltobak endast till aktörer som har erforderliga identifieringskoder för ekonomisk aktör och verksamhetsenhet (se punkt ”Systemet med försäljningstillstånd och spårbarhetssystemet”.
Mer om ämnet kan läsas på kommissionens webbplats om förebyggande av olaglig handel med tobaksprodukter samt i kommissionens handbok: System för spårbarhet och säkerhetsmärkning av tobaksvaror i EU. Handbok för berörda parter.
Systemet med försäljningstillstånd och spårbarhetssystemet
Detaljhandel med tobaksprodukter har varit tillståndspliktig verksamhet i Finland sedan år 2008. Detta innebär också, att en detaljhandlare inte kan köpa tobaksprodukter av en partihandlare utan giltigt detaljhandelstillstånd. Partihandlare kan kontrollera giltigheten av detaljhandelstillståndet i ett register som förvaltas av Valvira.
Efter att lagstiftningen om spårbarhet har trätt i kraft ska detaljhandlare av tobaksprodukter utöver detaljhandelstillstånd ha de identifieringskoder som förutsätts av spårbarhetssystemet (se ovan ”Registrering av transporten av tobaksprodukter och behövliga identifieringskoder”). Identifieringskoderna ska finnas för att man ska kunna säkerställa att de övriga ekonomiska aktörerna, såsom partihandlare, kan leverera produkter till detaljhandelsstället och samtidigt uppfylla sina egna förpliktelser i samband med spårbarhetssystemet. Ekonomiska aktörer och aktörer vid första återförsäljningsställen ska utbyta information om sina respektive identifieringskoder för ekonomiska aktörer och för anläggningar så att de kan registrera och överföra spårbarhetsinformation behörigt.
Med beaktande av övergångsbestämmelserna ska detaljhandlare av cigaretter och rulltobak ha identifieringskoder från och med 20.5.2019 och samtliga detaljhandlare av tobaksprodukter från och med 20.5.2024. En partihandlare kan efter 19.7.2019 inte sälja cigaretter och rulltobak till en innehavare av detaljhandelstillstånd som inte har de identifieringskoder som förutsätts av spårbarhetssystemet. Ovan i punkt ”Registrering av transporten av tobaksprodukter och behövliga identifieringskoder” ges mer detaljerad information om praxis i samband med ansökan av identifieringskoder.
Det rekommenderas att en innehavare av detaljhandelstillstånd ska meddela sina identifieringskoder för ekonomisk aktör och identifieringskoder för anläggningar som motsvarar detaljhandelstillståndet till den kommun som beviljat tillståndet. Kommunen registrerar uppgifterna i det register över detaljhandelstillstånd som förvaltas av Valvira.
Innehavaren av försäljningstillstånd ska vid upphörande av detaljhandelsverksamhet göra en anmälan om detta till den myndighet i kommunen som beviljat tillståndet och till ID-utfärdaren. En upphörandeanmälan kan göras till kommunen till exempel per e-post till den adress som kommunen meddelat och till ID-utfärdaren via det användargränssnitt som ID-utfärdaren tillhandahåller.