
Snabblänkar
Verksamhet i uppgifter inom socialvården
Verksamhet i uppgifter inom socialvården
Lagen om yrkesutbildade personer inom socialvården trädde i kraft den 1 mars 2016 och lagen om behörighetsvillkoren för yrkesutbildad personal inom socialvården upphävdes från och med den 1 maj 2016. Den upphävda lagen om behörighetsvillkor innehöll bestämmelser om behörighetsvillkoren för vissa uppgifter inom socialvården. I yrkespersonslagen föreskrivs vilken utbildning som krävs för rätt att utöva vissa yrken eller rätt att använda skyddad yrkesbeteckning och för att en person ska kunna införas i centralregistret över yrkesutbildade personer inom socialvården (Suosikki) som upprätthålls av Valvira.
Färre uppgiftsspecifika behörighetskrav än tidigare
I och med att lagen om behörighetsvillkoren upphävdes avskaffades också de flesta behörighetskraven som hade gällt för uppgifter inom socialvården. Gällande behörighetskrav finns nu utspridda i olika lagar i stället för i en lag, t.ex. socialvårdslagen, barnskyddslagen och lagen om elev- och studerandevård. Arbetsgivaren ska alltså känna till den speciallagstiftning som gäller för verksamhet inom socialvården, också när nya anställda rekryteras för olika uppgifter.
Om det föreskrivna behörighetsvillkoret för uppgiften inte är kompetens som en legitimerad yrkesutbildad person inom socialvården eller en yrkesutbildad person inom socialvården med skyddad yrkesbeteckning, kan arbetsgivaren också välja någon annan person för uppgiften än en sådan yrkesutbildad person som nämns i lagen om yrkesutbildade personer inom socialvården. När arbetsgivaren fastställer den behörighet som krävs för en sådan uppgift ska utgångspunkten främst vara den aktuella uppgiftsbeskrivningen och kunnandet som krävs i uppgiften, snarare än examensbeteckningen av den utbildning som personen har genomgått.
Socialvårdsuppgifter kan också handhas av andra än yrkesutbildade personer inom socialvården
I 49 a § i socialvårdslagen konstateras det, att kommunen för uppgifter inom verkställigheten av socialvården ska ha ett tillräckligt antal yrkesutbildade personer inom socialvården samt annan personal som deltar i klientarbetet. Varken yrkespersonslagen eller socialvårdslagen avgränsar uppgifterna inom socialvården till sådant arbete som endast får utföras av yrkesutbildade personer inom socialvården. Lagarna tar inte heller ställning till vilka klientgrupper den övriga personalen som deltar i klientarbetet får arbeta med.
Huvudsakligen administrativa ledningsuppgifter inom socialvården får skötas också av en person som har en för uppgiften lämplig högre högskoleexamen och kännedom om branschen samt dessutom tillräcklig ledarförmåga. Andra ledningsuppgifter inom socialvården vilka omfattar styrning av klientarbetet får även skötas av en person som har en för uppgiften lämplig högskoleexamen, kännedom om branschen och tillräcklig ledarförmåga.
Tillfällig verksamhet i en legitimerad yrkesutbildad persons yrke
I en legitimerad yrkesutbildad persons yrke ska alltid en kompetent person anställas om möjligt.
Enligt lagen kan den som studerar för att bli socialarbetare och som med godkänt resultat har avlagt grund- och ämnesstudierna och praktik i socialt arbete tillfälligt i högst ett år arbeta inom socialarbetaryrket. En person som tillfälligt arbetar inom socialarbetaryrket ska arbeta under ledning och tillsyn av en legitimerad socialarbetare.
Grundstudier och ämnesstudier som avlagts vid öppet universitet möjliggör tillfällig verksamhet i socialarbetaryrket, om personen före studierna vid öppet universitet har avlagt till exempel socionomexamen eller högre universitetsexamen som lämpar sig för det sociala området. Med lämplig högre universitetsexamen avses huvudsakligen en examen med huvudämnet i samhällspolitik, socialpolitik, sociologi eller socialpsykologi. Om personen enbart har avlagt ämnesstudierna i socialt arbete vid öppet universitet uppfylls inte förutsättningarna för tillfällig verksamhet. Eftersom studier vid öppet universitet inte omfattar praktik, ska den sökande ha arbetserfarenhet inom socialsektorn innan det tillfälliga arbetet inleds. Arbetsgivaren bedömer från fall till fall arbetserfarenhetens tillräcklighet.
Arbetsgivaren ansvarar för att personen har de lagstadgade förutsättningarna att utföra uppgiften. Arbetsgivaren är skyldig att separat från fall till fall bedöma personens färdigheter och avgöra vilka uppgifter han eller hon har tillräckliga förutsättningar att sköta. Arbetsgivaren ska säkerställa att studierna samt praktiken i samband med dem eller någon annan motsvarande praktisk erfarenhet av uppgifter inom socialvården har avlagts på ett godkänt sätt.
Personen kan be läroanstalten om ett intyg över att han eller hon har avlagt ämnesstudierna med vitsordet godkänt och genomfört praktiken i samband med dem.
För varje studerande som tillfälligt arbetar inom socialarbetaryrket ska en handledare utses skriftligen, som ska vara en legimiterad socialarbetare, under vars ledning och tillsyn personen arbetar. Handledaren ska följa upp, handleda och övervaka arbetet som personen som är tillfälligt verksam utför och utan dröjsmål ingripa i eventuella missförhållanden.
Tillfällig verksamhet i socionom- eller geronomyrket
Enligt lagen kan den som studerar för ifrågavarande yrke eller har avlagt en för det sociala området lämplig högskoleexamen och som har tillräckliga förutsättningar att vara verksam i yrket tillfälligt i högst ett år vara verksam i socionom- eller geronomyrket. Arbetsgivaren bedömer om examen är lämplig och om tillräckliga förutsättningar föreligger.
Även en person som avlagt examen i ett annat land än Finland och som genomför anpassningstid som förordnats av Valvira (eller Utbildningsstyrelsen) kan med iakttagande av de villkor som ställts i beslutet om anpassningstid tillfälligt vara verksam i socionom- eller geronomyrket.
De som tillfälligt är verksamma i socionom- eller geronomyrket är underställda tillsyn på samma sätt som de personer som införts i registret som legitimerade socionomer eller geronomer.
Tillfällig rätt att vara verksam i legitimerad yrkesutbildad persons yrke för den som avlagt examen utomlands
En legitimerad yrkesutbildad person inom socialvården i Finland (socialarbetare, socionom, geronom och rehabiliteringsledare) som har avlagt sin examen utomlands har rätt att tillfälligt handha ifrågavarande uppgift endast när Valvira som kompensationsåtgärd förordnat honom eller henne utföra en anpassningsperiod. Personen kan börja anpassningsperioden/tillfälligt handha uppgifter efter det att han eller hon har tillräcklig språkkunskap för utförande av uppgifterna och Valviras registreringsintyg över anpassningsperiod.
Författningar
Lag om yrkesutbildade personer inom socialvården (817/2015) (finlex.fi)
Socialvårdslag (1301/2014) (finlex.fi)
Kontakt
Niina Rytilahti
Jurist
tfn. 0295 209 321
fornamn.efternamn@valvira.fi