
Snabblänkar
Examen avlagd utanför EU/EES-området
Examen avlagd utanför EU/EES-området
Yrkesverksamhet som socialarbetare, socionom, geronom eller rehabiliteringshandledare i Finland förutsätter rätt att utöva yrke som beviljats av Valvira. Användning av yrkesbeteckningen närvårdare, hemvårdare eller vårdare av utvecklingshämmade i arbetet förutsätter registrering av skydd av yrkesbeteckningen i Valviras register. Valvira beviljar på ansökan rätt att utöva yrke och skydd av yrkesbeteckning även på grundval av utländska examina.
Inlämnande av ansökan
Du kan fylla i ansökningsblanketten (pdf) och skicka den till Valvira per post. Du kan även ansöka genom en fritt formulerad ansökan där det framgår vilken yrkesrättighet du ansöker om. Ange även ditt namn och dina kontaktuppgifter för handläggning av ärendet. Du kan även ansöka via e-tjänsten, om du har möjlighet att använda stark autentisering. Om ansökan avser mer än en yrke måste du fylla i en separat ansökan för varje yrke.
För en bedömning av din ansökan måste du lämna in nedan angivna handlingarna i form av officiellt bestyrkta kopior. Det innebär att bilagorna ska skickas per post.
Officiellt bestyrkta kopior utfärdas av notarius publicus i Finland eller i någon annan EU-/EES-stat eller av en finländsk beskickning utomlands. Även kopior som utfärdats av en utländsk myndighet och som försetts med ett Apostille- eller Grand Legalisation-intyg kan godkännas. Kopiorna ska lämnas försedda med notarius publicus eller beskickningens ursprungliga stämpel och underskrift.
Bifoga följande handlingar till ansökan:
1) Kopia av pass, identitetskort, främlingspass eller resedokument för flykting (handlingar som styrker identitet och medborgarskap)
Detta dokument behöver inte skickas in per post när ansökan inlett elektroniskt.
2) Examensintyg
Ange läroanstaltens kontaktuppgifter (postadress och officiell e-postadress) så att Valvira kan kontrollera att din examen är riktig.
ELLER
Examensbeviset (diplom) i original ska legaliseras med apostille eller legalisering i utbildningsstaten. Legaliseringen ska styrka den undertecknande personens ställning och rätt att underteckna ifrågavarande handling.
Kontakta utrikesministeriet eller motsvarande i ditt utbildningsland för att försäkra dig om hur ett examensbevis ska legaliseras i ditt utbildningsland.
Mer information om apostille och legalisering (Valvira.fi)
3) Bilaga till examensbeviset (t.ex. diploma supplement, academic transcript).
4) Läroanstaltens redogörelse som påvisar kunskapsmålen, innehållet och timantalet för kurserna som ingår i din examen samt praktikens verksamhetsmiljöer och uppgifter.
Om läroanstalten tillhandahåller ett allmänt studieprogram för utbildningen, ska läroanstalten särskilt bekräfta att du har genomfört studieperioderna i fråga. Läroanstalten kan skicka redogörelsen via e-post till Valvira. Det ligger i ditt intresse att lämna så exakta utbildningsuppgifter som möjligt när Valvira jämför innehållet i den genomförda utbildningen med motsvarande utbildning i Finland.
5) Arbetsintyg om utövandet av yrket för tiden efter examen. Arbetsintygen ska vara upprättade av arbetsgivaren, och åtminstone sökandens tjänstebeteckning, arbetsuppgifter och anställningens längd ska framgå av intygen.
6) Intyg om påbyggnads- och kompletteringsutbildning relaterad till yrket.
7) Intyg som utfärdats av en behörig myndighet i utlandet och som ger rätt att börja utöva det avsedda yrket i ifrågavarande stat. Av intyget ska framgå, att yrkesutövningsrätten inte har begränsats eller fråntagits. Intyget får inte vara äldre än tre månader. Om rätt att utöva yrket har beviljats i flera stater ska intygen från alla stater lämnas in. Intyget kan inlämnas i original eller som kopia. ELLER om du har utövat yrket i en stat som inte för register över ifrågavarande yrkesutövare, behövs ett intyg, som den behöriga myndigheten i den staten har utfärdat över att den inte registrerar utövare i fråga, eller någon annan tillförlitlig utredning om saken.
8) Översättningar till finska, svenska eller engelska av alla ovan nämnda handlingarovannämnda dokument, som inte har beviljats på dessa språk. Översättningarna ska vara utförda av en edsvuren eller auktoriserad översättare i Finland eller någon annan EU/EES-stat.
• Auktoriserade översättare i Finland: http://www03.oph.fi/kaantajat/
9) Fritt formulerat samtycke till att Valvira vid behov kan lämna in dina ansökningshandlingar till en finländsk läroanstalt för ett sakkunnigutlåtande som är avgiftsbelagt för dig (200–600 euro).
Valvira kan vid behov begära en tilläggsutredning. Observera att Valvira varken återlämnar eller kopierar handlingar.
Valvira kan be dig att uppvisa ett intyg över tillräckliga kunskaper i finska eller svenska när du ansöker om beviljande av slutlig rätt att utöva yrket.
Om du har avlagt en examen utanför en EU/EES-stat och en annan EU/EES-stat har godkänt din examen och beviljat dig rätt att utöva yrket eller rätt att använda yrkesbeteckningen och du har utövat yrket i staten i fråga under 3 år, se anvisningar för den som utbildats i en EU/EES-stat.
Behandlingstid
Om du har genomfört din utbildning utanför EU/EES-området och ansöker om rätt att utöva yrket i Finland är det svårt att ge någon bedömning av behandlingstiden för ansökan. Vanligtvis är behandlingstiden minst fyra månader. Behandlingstiden börjar löpa när alla handlingar som krävts har lämnats in.
Beslut och avgift
Beslut om yrkesrättigheter är avgiftsbelagda, och avgifter tas även ut för negativa beslut. För en återkallad ansökan debiteras hälften av behandlingsavgiften för ansökan.
Möjliga avgifter är:
• Avgift för utlåtande från högskola eller läroanstalt som begärts in för en bedömning av utländsk utbildning och
Villkorligt beslut om erkännande
• Legitimation och registrering av skydd av yrkesbeteckning efter en anpassningsperiod eller efter avlagt lämplighetsprov
• Legitimering av och skydd för yrkesbeteckning för yrkesutbildade personer från EU/EES-land
Beslut om rätt att utöva yrke ges på finska eller svenska. Faktura skickas som en separat postförsändelse efter beslutet.
Författningar
Lagen om yrkesutbildade personer inom socialvården, 817/2015 (finlex.fi)
Förordningen om yrkesutbildade personer inom socialvården, 153/2016 (finlex.fi)
Kontakt
Kontaktuppgifter i frågor som gäller yrkesrättigheter inom socialvården:
I första hand per e-post till adressen suosikki(at)valvira.fi
Yrkesrättighetsenheten har telefontid må-ti, to-fre kl. 10-11, telefon 0295 209 550