
Examen som avlagts utomlands
Examen som avlagts utomlands
Yrkesverksamhet som yrkesbildad person inom socialvården i Finland förutsätter rätt att utöva yrke eller rätt att använda yrkesbeteckning som beviljats av Valvira. Valvira beviljar på ansökan rätt att utöva yrke och skydd av yrkesbeteckning även på grundval av utländska examina.
Ansökan om rätt att utöva yrke
Om du har avlagt examen i någon annan stat inom Europeiska unionen eller Europeiska ekonomiska samarbetsområdet än Finland, kan du läsa ansökningsanvisningarna här: Examen som avlagts i en EU-/ESS-stat.
Om du har avlagt examen i en stat utanför Europeiska unionen eller Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (inkl. Storbritannien), kan du läsa ansökningsanvisningarna här: Examen avlagd utanför EU-/EES-området.
Om du har varit verksam i yrket i minst tre år i det EU-/EES-land där du har rätt att utöva yrket eller använda yrkesbeteckningen, kan din ansökan handläggas i likhet med utbildning som slutförts i en EU-/ESS-land. Detta gäller EU-medborgare eller därmed jämställbara personer.
Yrkesutbildade personer inom socialvården
Yrkesverksamhet som socialarbetare, socionom, geronom eller rehabiliteringshandledare i Finland förutsätter rätt att utöva yrke som beviljats av Valvira. Endast en person som legitimerats av Valvira får vara verksam i uppgifter som hör till en legitimerad yrkesutbildad person inom socialvården.
Valvira beviljar på ansökan rätten att utöva socialarbetaryrket, socionomyrket, geronomyrket och rehabiliteringshandledaryrket som legitimerad yrkesutbildad person i Finland för den som på grundval av en utbildning i någon annan stat än Finland tilldelats ett examensbevis eller någon annan handling som i staten i fråga krävs för erhållande av rätt att utöva yrkena i fråga.
Närvårdare, hemvårdare och vårdare av utvecklingshämmade är skyddade yrkesbeteckningar inom socialvården i Finland. Endast en person som antecknats som yrkesutbildad person med skyddad yrkesbeteckning i Valviras register får använda den skyddade yrkesbeteckningen i sitt arbete.
Valvira beviljar på ansökan rätten att använda yrkesbeteckningen närvårdare i Finland för den som på grundval av en utbildning i någon annan stat än Finland tilldelats ett examensbevis eller någon annan handling som i staten i fråga krävs för erhållande av rätt att utöva yrkena i fråga. I Finland kan man inte längre avlägga hemvårdarexamen eller examen för vårdare av utvecklingshämmade. Rätten att använda yrkesbeteckningen hemvårdare och vårdare av utvecklingshämmade i Finland beviljas inte på grundval av en utbildning slutförd i någon annan stat än i Finland.
Också andra personer som har fullgod utbildning, erfarenhet och yrkesskicklighet kan verka i yrken för yrkesutbildade personer med skyddad yrkesbeteckning. Utan registrering som beviljas av Valvira har de dock inte rätt att använda en skyddad yrkesbeteckning. Valvira anser att även indirekt användning av en yrkesbeteckning är icke-godtagbar.
Kompensationsåtgärder
Utifrån ansökan utreder Valvira om sökandens utbildning leder till samma yrke som den finländska utbildningen. Även arbetserfarenhet och tilläggsutbildning eller kompletterande utbildning kan beaktas vid jämförelsen. De kan kompensera för skillnaderna mellan utbildningarna. Valvira kan vid behov begära ett sakkunnigutlåtande om yrkeskvalifikationerna som är avgiftsbelagt för sökanden.
Om det finns väsentliga skillnader mellan den utbildning som sökanden genomgått och den finländska utbildningen, meddelar Valvira ett villkorligt beslut om erkännande av yrkeskvalifikationer. I det villkorliga beslutet om erkännande föreskrivs kompensationsåtgärder för att kompensera skillnaderna. Kompensationsåtgärderna kan vara ett lämplighetsprov eller en anpassningsperiod. Rätt att utföra yrket kan beviljas först efter att sökanden genomfört den föreskrivna kompensationsåtgärden med godkänt resultat. Ett slutligt erkännande av yrkeskvalifikationer måste ansökas igen efter att kompensationsåtgärden har genomförts.
Lämplighetsprov
Syftet med lämplighetsprovet är att bedöma sökandens yrkeskunnande och förmåga att utöva yrket i fråga i Finland. Provet ordnas av en finländsk läroanstalt, som också tillhandahåller utbildning för motsvarande examen. Läroanstalten tar ut en avgift av dem som avlägger lämplighetsprov. Närmare information om avgiftens storlek fås av läroanstalten. I det villkorliga beslutet om erkännande bestämmer Valvira det huvudsakliga innehållet i lämplighetsprovet och vem som ska verkställa det.
Anpassningsperiod
Under anpassningstiden arbetar personen under handledning och tillsyn av en annan yrkesutbildad person. Sökanden som genomför en anpassningsperiod ska vara direkt anställd av huvudmannen för verksamheten. Anpassningsperioden kan innefatta kompletterande utbildning som ges i form av arbetsgivarens fortbildning eller på sedvanligt sätt genom inlärning i arbetet. Sökanden måste själv ordna arbetsplats för anpassningsperioden. Arbetsgivaren kan betala lön för anpassningstiden.
I ett villkorligt beslut om erkännande bestämmer Valvira anpassningsperiodens längd och i vilka uppgifter anpassningsperioden får fullgöras. Anpassningsperioden genomgås på finska eller svenska. Arbetsgivaren är ansvarig för att säkerställa att sökanden har tillräckligt goda språkkunskaper innan anpassningsperioden börjar.
Sökanden och arbetsgivaren ingår ett avtal om anpassningstiden, som Valvira godkänner. Genom avtalet om anpassningsperioden förbinder sig arbetsgivaren och handledaren att ansvara för att de villkor som uppges i avtalet kan uppfyllas på ett godtagbart sätt under anpassningsperioden. Om anpassningsperioden genomförs i etapper vid olika verksamhetsenheter eller under ledning av flera handledare, ska ett separat avtal göras upp för varje delperiod.
Handledaren ska ha rätt att utöva det aktuella yrket i Finland. Handledaren ska följa upp, handleda och övervaka sökandens verksamhet under anpassningsperioden och utan dröjsmål ingripa i eventuella brister i yrkesutövningen. Handledaren bedömer sökandens kunnande och ger Valvira ett utlåtande om sökandens förmåga och skicklighet att utöva yrket. Utlåtandet ges efter att anpassningsperioden avslutats. I utlåtandet ska anges om vissa väsentliga skillnader eller ämnesområden som saknats inte har kunnat fullgöras på ett godtagbart sätt under anpassningsperioden.
Om sökandens verksamhet under anpassningsperioden riskerar att äventyra patientsäkerheten ska handledaren utan dröjsmål anmäla detta till Valvira. Valvira kan förordna att anpassningsperioden ska avbrytas. Utlåtande ska ges även om anpassningsperioden har avbrutits av personen själv eller av arbetsgivaren.
Anpassningsperioden kan inledas först när sökanden har sådana tillräckliga språkkunskaper som arbetsuppgifterna förutsätter och när sökanden fått sitt registreringsintyg av Valvira.
För registrering av Valvira krävs:
- Ett villkorligt beslut om erkännande
- Blanketten för avtal om anpassningsperiod (pdf) för yrkesutbildad person inom socialvården som utbildats i EU/EES-land. Sökanden fyller i blanketten tillsammans med arbetsgivaren och skickar den till Valvira minst tre veckor före planerat inledningsdatum.
Rätt att utöva yrket efter att kompensationsåtgärden har slutförts
Ansök om rätt att utföra yrket efter att kompensationsåtgärden har genomförts fullständigt med godkänt resultat.
- Du kan fylla i ansökningsblanketten (pdf) och skicka den till Valvira per post. Du kan även ansöka genom en fritt formulerad ansökan där det framgår vilken yrkesrättighet du ansöker om. Ange även ditt namn och dina kontaktuppgifter för handläggning av ärendet. Du kan även ansöka via e-tjänsten, om du har möjlighet att använda stark autentisering.
- Bifoga en redogörelse för genomförd godkänd kompensationsåtgärd.
Valvira kan vid behov begära ytterligare utredningar och vid behov säkerställa att du har tillräckliga språkkunskaper (finska eller svenska).
Ombud eller biträden
I ansökningsärenden sker all kommunikation direkt med sökanden. Sökanden kan dock befullmäktiga ett ombud eller biträde för att hantera ansökningsärendet i hans/hennes ställe. I sådana fall ska ombudet eller biträdet framvisa en fullmakt för sin rätt att hantera sökandens ärenden. Ett e-postmeddelande från den sökande eller en fullmakt i pappersform där sökanden befullmäktigar personen i fråga att hantera ansökningsärendet i personens ställe anses vara en godkänd fullmakt. Advokater och offentliga rättsbiträden behöver dock endast uppvisa handlingen på begäran.