
Snabblänkar
Yrkesrättigheter inom socialvården
Yrkesrättigheter inom socialvården_Pääsisältö
Lagen om yrkesutbildade personer inom socialvården trädde i kraft 1.3.2016. Syftet med lagen är att främja klientsäkerheten och socialvårdsklienters rätt till socialvård av god kvalitet och till gott bemötande. Valvira beviljar på ansökan rätt att utöva yrke inom socialvården för yrkesutbildade personer inom socialvården som utbildats i Finland eller utomlands.
Det finns tre olika slags rättigheter att utöva yrke inom socialvården:
- rätt att vara verksam som legitimerad yrkesutbildad person inom socialvården
- rätt att använda skyddad yrkesbeteckning
- begränsad rätt att utöva yrke
Legitimering eller registrering av skyddad yrkesbeteckning ansöks efter avlagd examen. Studerande inom det sociala området antecknas inte i centralregistret över yrkesutbildade personer inom socialvården.
De som arbetar inom småbarnspedagogik har enligt lagen ingen registreringsskyldighet. Registrering rekommenderas dock för alla som senare har för avsikt att arbeta i uppgifter inom socialvården.
Om du har avlagt examen utomlands, läs anvisningarna under rubriken Examen som avlagts utomlands (valvira.fi).
Legitimerade yrkesutbildade personer inom socialvården
Socialarbetare | Ansökningsanvisningar för socialarbetare |
Socionom | Ansökningsanvisningar för socionom |
Geronom | Ansökningsanvisningar för geronom |
Rehabiliteringsledare | Ansökningsanvisningar för rehabiliteringsledare |
Yrkesutbildade personer med skyddad yrkesbeteckning
Närvårdare | Ansökningsanvisningar för närvårdare |
Hemvårdare | Ansökningsanvisningar för hemvårdare |
Vårdare av utvecklingshämmade | Ansökningsanvisningar för vårdare av utvecklingshämmade |
Användning av skyddad yrkesbeteckning inom socialvården är tillåtet endast för personer som är införda i i centralregistret över yrkesutbildade personer inom socialvården som yrkesutbildade personer med skyddad yrkesbeteckning. Även andra personer kan vara verksamma i uppgifter för en yrkesutbildad person med skyddad yrkesbeteckning, om de har sådan tillräcklig utbildning, erfarenhet och yrkesskicklighet som behövs för uppgifterna. I dessa fall får skyddad yrkesbeteckning dock inte användas.
Rätt att använda den skyddade yrkesbeteckningen närvårdare kan endast beviljas en person som avlagt grundexamen inom social- och hälsovårdsbranschen. Rätt att använda skyddad yrkesbeteckning beviljas inte på basis av de examina som föregått närvårdarexamen. Sådana examina är till exempel hjälpskötare, primärskötare och vårdare av psykiskt efterblivna.
Behandling av ansökningar
Ansökningarna behandlas i den ordning de anländer, och behandlingsordningen påverkas inte av sökandens individuella situation. Om ansökningen är bristfällig tar handläggaren kontakt med den sökande och begär kompletterande uppgifter. Vi ber de sökande vänligen undvika förfrågningar om behandlingssituationen, eftersom de fördröjer behandlingsarbetet.
Personen bör snarast möjligt efter utexamineringsdagen ansöka hos Valvira om rätt att vara verksam som legitimerad yrkesutbildad person inom socialvården eller rätt att använda en skyddad yrkesbeteckning för en yrkesutbildad person inom socialvården. För dem som utexaminerats efter 1.3.2016 och ansöker om legitimation är behandlingstiden cirka 30 vardagar från det att ansökan anlänt till Valvira.
Beslut och intyg
Beslut om rätt att utöva yrke ges på finska eller på svenska. Om ansökan har gjorts i pappersformat skickas beslut eller intyg om registrering av skyddad yrkesbeteckning till sökandens adress med posten. Fakturan skickas som en separat postförsändelse.
Om ansökan har gjorts via e-tjänsten och sökanden gett sitt samtycke till elektronisk delgivning skickas beslutet eller intyget över registrering av skyddad yrkesbeteckning elektroniskt till sökandens ärendekonto. Meddelande om detta skickas också till sökandens e-postadress. Om samtycke till elektronisk delgivning inte har getts skickas beslutet eller intyget per post till sökandens adress. Fakturan skickas alltid som en separat postförsändelse. Valvira skickar ut beslutshandlingarna om rätt att utöva yrke inom socialvården samt fakturan endast till den person som gjort ansökan.
Beslut som gäller yrkesrättigheter är avgiftsbelagda och avgift tas ut också när ansökan avslås. Om ansökan återkallas tas hälften av handläggningsavgiften ut. Avgiftens storlek beror på om ansökan gäller legitimering eller registrering av skyddad yrkesbeteckning, om examen avlagts i Finland eller utomlands och om rättigheten beviljas med stöd av yrkespersonslagen eller dess övergångsbestämmelser (behörighet enligt lagen om behörighetsvillkoren). Avgifterna som tas ut för Valviras beslut, intyg och registerutdrag bestäms på basis av social- och hälsovårdsministeriets avgiftsförordning. Mer information om de olika avgiftsklasserna finns på Valviras webbsida Avgifter (valvira.fi).
Yrkesutbildade personer kan i något skede av sin yrkeskarriär behöva ett registerutdrag eller ett separat intyg, särskilt om de har för avsikt att arbeta utomlands eller ansöka om rätt att utöva yrket utomlands. Vi rekommenderar att du beställer registerutdraget eller EU-intyget via e-tjänsten. Om du inte har möjlighet att använda elektronisk ärendehantering kan du göra en beställning per e-post eller per telefon med kontaktuppgifter nedanför.
Beslut och registreringsintyg vittnar om att personen har genomgått den utbildning som krävs och blivit införd i centralregistret över yrkesutbildade personer inom socialvården.
Centralregistret över yrkesutbildade personer inom socialvården
Samtliga legitimerade yrkesutbildade personer och yrkesutbildade personer med skyddad yrkesbeteckning inom socialvården införs i centralregistret över yrkesutbildade personer inom socialvården Suosikki, som upprätthålls av Valvira. Uppgifter som införs i centralregistret preciseras i lagen (finlex.fi)
I det offentliga registret står personens namn, registreringsnummer, födelseår och yrkeskvalifikationer samt eventuell uppgift om att rätten att utöva yrket har begränsats.
En person kan av olika orsaker fråntas rätten att vara verksam som legitimerad yrkesutbildad person inom socialvården eller rätten att använda skyddad yrkesbeteckning. Därför är det viktigt att till exempel arbetsgivare vid rekrytering av anställda kontrollerar personens aktuella data i den offentliga informationstjänsten som finns i samband med registret över yrkesutbildade personer inom socialvården. Även nya sökande kan följa upp hur registrets offentliga informationstjänst uppdateras med deras uppgifter.
Författningar
Lagen om yrkesutbildade personer inom socialvården, 817/2015 (finlex.fi)
Förordningen om yrkesutbildade personer inom socialvården, 153/2016 (finlex.fi)
Se även
Avgifterna för Valviras beslut, tillstånd, intyg och andra prestationer (valvira.fi)
Tillhandahållande av socialvård (valvira.fi)
Brexit (valvira.fi)
Fråntagande eller begränsning av rätt att utöva yrke på egen begäran (valvira.fi)
Kontakt
Kontaktuppgifter i frågor som gäller yrkesrättigheter inom socialvården:
I första hand per e-post till adressen suosikki(at)valvira.fi
Yrkesrättighetsenheten har telefontid må-ti och to-fre kl. 10-11, telefon 0295 209 550.