
Snabblänkar
Utkomststöd
Utkomststöd
Utkomststödet är ett ekonomiskt stöd inom socialvården som beviljas i sista hand. Syftet med utkomststöd är att trygga minst den oundgängliga utkomst som en person och familj behöver för ett människovärdigt liv samt att främja möjligheterna att klara sig på egen hand.
Rätt till utkomststöd har var och en som är i behov av stöd och inte kan få sin utkomst genom förvärvsarbete eller egna tillgångar, eller med hjälp av andra förmåner eller på annat sätt. Utkomststödet består av grundläggande utkomststöd, kompletterande utkomststöd och förebyggande utkomststöd.
Från början av år 2017 ansöks grundläggande utkomststöd hos Folkpensionsanstalten FPA. FPA avgör om klienten har rätt till grundläggande utkomststöd. Kompletterande och förebyggande utkomststöd beviljas fortfarande av kommunernas socialbyråer. När du ansöker om kompletterande eller förebyggande utkomststöd ska du ha ett beslut från FPA om grundläggande utkomststöd. I brådskande fall eller i specialsituationer kan ärendet också behandlas utan FPA:s beslut om grundläggande utkomststöd. På det sättet säkerställs nödvändig hjälp också i akuta krissituationer.
FPA och kommunerna ger råd i frågor som gäller utkomststöd och hjälper till med att fylla i ansökan.
Ansökningarna ska behandlas inom utsatt tid
Ärenden som gäller utkomststöd ska behandlas inom den tidsfrist som anges i lagen om utkomststöd. I brådskande fall ska beslut fattas utan dröjsmål, eller i praktiken redan samma eller senast följande dag efter det att ansökan inkommit.
I andra än brådskande situationer ska beslut fattas utan dröjsmål och senast den sjunde vardagen efter det att ansökan inkommit. Den dag ansökan lämnats in räknas inte med i tidsfristen. Om du till exempel lämnar in din ansökan på en fredag börjar tidsfristen löpa från påföljande måndag.
En anställd kan bli tvungen att begära tilläggsutredningar av dig för att reda ut ditt ärende om utkomststöd. Ärendet ska avgöras utan dröjsmål, senast den sjunde dagen räknat från den dag då behövliga tilläggsutredningar har lämnats in.
Beslutet innehåller anvisningar om ändringssökande – Valvira har ingen behörighet att ändra beslut
FPA ska ge ett skriftligt beslut på ansökan om grundläggande utkomststöd och kommunen ett skriftligt beslut på ansökan om kompletterande eller förebyggande utkomststöd, där stödet antingen beviljas eller förvägras. Beslutet ska motiveras och av det ska tydligt framgå vad sökanden är berättigad till eller varför stödet har förvägrats.
Till beslutet ska alltid bifogas anvisningar om hur man begär omprövning. Omprövning av ett utkomststödsbeslut av FPA får begäras hos FPA:s center för omprövning. Omprövningsbegäran ska göras skriftligt inom 30 dagar från den dag då du tagit emot beslutet. Omprövning av ett beslut om utkomststöd som fattats av kommunen får begäras av kommunens social- och hälsovårdsnämnd/grundtrygghetsnämnd inom 30 dagar från det att beslutet mottagits. Omprövningsbeslut som meddelats av FPA eller den kommunala nämnden kan överklagas vidare hos förvaltningsdomstolen.
Regionförvaltningsverket eller Valvira kan inte på basis av ett klagomål ändra ett beslut som fattats av en kommunal tjänsteinnehavare, en nämnd eller förvaltningsdomstolen. Tillsynsmyndigheterna kan inte heller ta ställning till vilka utgifter en enskild kommuninvånare bör få utkomststöd för eller hur stort stödet ska vara. Valvira och regionförvaltningsverken övervakar inte FPA:s verksamhet. FPA:s verksamhet kan överklagas hos riksdagens justitieombudsman eller justitiekanslern.
Vid behov kan du begära råd av socialombudsmannen i din kommun när det gäller kompletterande och förebyggande utkomststöd eller andra socialtjänster. Socialombudsmannens uppgift är att ge råd till socialvårdens klienter om deras rättigheter. Socialombudsmannens kontaktuppgifter får du på socialbyrån, och ofta finns de också på kommunens webbplats.
I frågor som gäller grundläggande utkomststöd kan du kontakta FPA, som ger råd och vägledning till dem som ansöker om grundläggande utkomststöd.
Författningar
Kontakt
Överinspektör
tfn 0295 209 605
fornamn.efternamn[at]valvira.fi