
När ska anmälan göras till myndigheterna om en yrkesutbildad person inom socialvården?
När ska anmälan göras till myndigheterna on en yrkesutbildad person inom socialvården?
Arbetsgivaren svarar för att de anställda sköter sina uppgifter på ett tillbörligt sätt.
Arbetsgivaren har alltid den primära skyldigheten att följa upp, leda och övervaka den verksamhet som han eller hon ansvarar för och se efter hur de anställda arbetar och klarar av sina uppgifter. I sista hand ansvarar huvudmannen som har organiseringsansvaret för tjänsterna, till exempel kommunen, för den offentliga social- och hälsovårdens verksamhet, även i de fall där tjänsterna köps från utomstående.
Arbetsgivaren ska utan dröjsmål vidta åtgärder, om brister eller otillbörligheter observeras i någon persons arbete. Arbetsgivaren har ett urval av olika metoder till sitt förfogande. Arbetsgivaren kan ålägga den anställda att delta i utbildning, ge anvisningar eller bestämmelser eller tilldela den anställda en anmärkning eller varning. Vid behov ska arbetsgivaren hänvisa den anställda till vård. Den anställdas arbetsförmåga kan utredas, och vid behov kan arbetsuppgifter omorganiseras genom att den anställda tilldelas lämpliga uppgifter och hans eller hennes deltagande i vissa arbetsmoment begränsas antingen för viss tid eller tills vidare. I extrema fall kan arbetsgivaren sägas upp eller också kan arbets- eller tjänsteförhållandet hävas.
Problem kan i allmänhet skötas på arbetsplatsen, utan ingripande av tillsynsmyndigheterna
I de flesta fall kan otillbörligheter som observerats på arbetsplatsen skötas genom arbetsgivarens egna åtgärder, och anmälan behöver då inte göras till tillsynsmyndigheterna. Målet är att verksamhetsenheterna inom social- och hälsovården bedriver målmedveten egenkontroll i syfte att förebygga otillbörligt förfarande, observera missförhållanden och ingripa i dem så fort som möjligt för att säkerställa verksamhetens kvalitet samt klient- och patientsäkerhet.
Arbetsgivaren har en lagstadgad rätt att göra anmälan om sin arbetstagare
Arbetsgivaren kan underrätta tillsynsmyndigheten om en yrkesutbildad person inom socialvården vars verksamhet enligt arbetsgivarens bedömning äventyrar klient- eller patientsäkerheten, när arbetsgivaren enligt de medel som står till förfogande inte kan säkerställa klient- eller patientsäkerheten på längre sikt. Ett exempel på en sådan situation är till exempel när en yrkesutbildad person säger upp sig eller blir uppsagd på grund av att ha arbetat i berusat tillstånd eller till följd av en tydlig, långvarig nedsättning av funktionsförmåga eller brist på yrkesskicklighet, och när arbetstagaren inte t.ex. har sökt sig till tillbörlig vård och behandling eller till nödvändig fortbildning, och arbetsgivaren misstänker att den yrkesutbildade personen har för avsikt att trots detta söka anställning i samma uppgifter även i fortsättningen.
Arbetsgivarens ansvar fortsätter också efter att anmälan gjorts
En anmälan till tillsynsmyndigheten tar inte bort arbetsgivarens skyldighet att leda och övervaka arbetet. Efter att ha mottagit anmälan skaffar tillsynsmyndigheten efter prövning utredning i ärendet och bedömer på basis av utredningen om disciplinära påföljder eller säkerhetsåtgärder behövs för att klient- eller patientsäkerheten ska kunna säkerställas. Sådana påföljder är att den yrkesutbildade personen inom socialvården meddelas närmare bestämmelser för yrkesutövningen, rätten att utöva yrket begränsas eller fråntas eller att användningen av en skyddad yrkesbeteckning förbjuds. Valvira kan också tilldela en yrkesutbildad person inom socialvården en skriftlig varning, om personen har handlat mot lag eller med stöd av lag utfärdade bestämmelser och föreskrifter eller i sin uppgift annars gjort sig skyldig till felaktighet eller försummelse.
Personalen har lagstadgad skyldighet att göra anmälan om missförhållanden eller risker för sådana i klientarbetet
Personer som ingår i socialvårdens personal ska utan dröjsmål meddela den person som ansvarar för verksamheten om han eller hon vid skötseln av sina uppgifter lägger märke till eller får kännedom om brister i klientsäkerheten, illabehandling av en klient eller annat agerande som ingår i verksamhetskulturen och är skadligt för klienten. Anmälan ska också göras om en uppenbar risk för ett missförhållande har observerats. Anmälan kan göras trots sekretessbestämmelserna. Om missförhållandena hänför sig till verksamhetsenhetens arbetskultur och inte är direkt skadliga för klienten, ska de i första hand ingripas genom de medel som egenkontrollen erbjuder.
Den person som ansvarar för verksamheten vid en verksamhetsenhet inom socialvården ska anmäla ärendet som kommit till hans eller hennes kännedom till den ledande tjänsteinnehavaren i kommunen som ansvarar för socialvården, som med anledning av anmälan ska vidta åtgärder för att rätta till missförhållandet eller avvärja risken för ett uppenbart missförhållande. Om ärendet inte åtgärdas utan dröjsmål ska tillsynsmyndigheterna underrättas.
- Arbetsgivaren ska informera sin personal om anmälningsskyldigheten och omständigheter i anslutning till tillämpningen av den.
- Den person som gjort anmälan får inte bli föremål för negativa motåtgärder till följd av anmälan.
Författningar
Socialvårdslag, 1301/2014 (finlex.fi)
Lagen om yrkesutbildade personer inom socialvården, 817/2015 (finlex.fi)
Förordningen om yrkesutbildade personer inom socialvården, 153/2016 (finlex.fi)
Se även
Kontakt
Riitta Husso
Jurist
tfn 0295209324
fornamn.efternamn@valvira.fi
Pekka Ojaniemi
Överinspektör
tfn 0295209355
fornamn.efternamn@valvira.fi