
Snabblänkar
Tillhandahållande av socialvård
Tillhandahållande av socialvård
Socialvårdslagen definierar de stödbehov på basis av vilka socialservice och socialvård tillhandahålls.
Kommunerna ansvarar för ordnandet av socialservice. De kan antingen producera socialservicen själv eller sinsemellan bilda samkommuner eller samarbetsområden. En kommun kan också köpa socialservice av andra kommuner, privata serviceproducenter eller av staten.
Klienterna har rätt till den service som tryggar oundgänglig omsorg och försörjning samt barnets hälsa och utveckling. Samtliga klienter inom socialvården har rätt att vid behov få en bedömning av servicebehovet och en utnämnd egen kontaktperson.
Centrala principer för socialvården
I lagen om socialvård definieras även de centrala principerna för tillhandahållande av socialvård. Klienten har rätt till ett gott bemötande. Det förutsätter en jämlik behandling av klienterna. Ett gott bemötande förutsätter att klientens människovärde inte kränks och att människan under alla förhållanden kan behålla sin mänskliga värdighet och att hennes behov, önskemål och förväntningar uppfylls så väl som möjligt. Klienten har rätt till ett gott bemötande också under vård som ges oberoende av klientens vilja, där man bör agera med respekt för klienten trots att åtgärder vidtas mot hans eller hennes vilja.
Ordnandet av en ändamålsenlig och högklassig socialvård handlar dels om tillräckliga verksamhetsförutsättningar, dels om kultur, inställningar och beteende som styr verksamheten. Centrala faktorer som påverkar kvaliteten vid ordnandet av socialvård är en sakkunnig och tillräcklig socialvårdspersonal och ledning samt tillgängliga lokaler och verktyg. Det stöd som ordnas ska vara övergripande och tillräckligt.
En verksamhetsenhet som tillhandahåller socialvård eller annan instans som svarar för den samlade servicen ska göra upp en plan för egenkontroll för att säkerställa socialvårdens kvalitet, säkerhet och tillbörlighet. Läs mer om egenkontroll.
Utgångspunkten är klientens intresse
I första hand ska klientens bästa beaktas när socialvård tillhandahålls, beslut gällande den fattas och olika lösningar tas fram. Enligt äldreomsorgslagen ska äldre makar och sambor ges möjlighet att bo tillsammans.
Av de lokaler för socialservice som används av klienterna förutsätts hemtrevlig miljö, hänsyn till integriteten samt stöd i att upprätthålla kontakter och vara delaktig.
Personalens anmälningsskyldighet inom socialvården
Personer som arbetar i uppgifter inom socialvården ska utan dröjsmål meddela den person som ansvarar för verksamheten om de lägger märke till eller får kännedom om ett missförhållande eller en uppenbar risk för ett missförhållande vid tillhandahållandet av socialvård för klienten. Anmälningsskyldigheten gäller både den offentliga och privata sektorns anställda och yrkesutövare. Den person som tar emot anmälan ska anmäla ärendet till den ledande tjänsteinnehavaren inom kommunens socialvård. Anmälan kan göras trots sekretessbestämmelserna. Chefen svarar för att varje medarbetare är medveten om den praxis som tillämpas för anmälningsskyldigheten.
Inom arbetsgemenskapen är det skäl att diskutera saken och informera personalen om att anmälningsskyldigheten i synnerhet gäller missförhållanden och risker inom de tjänster som tillhandahålls för klienten och risker för klientsäkerheten – inte t.ex. ärenden i samband med inbördes kontroverser mellan de anställda, om de inte påverkar klientsäkerheten.
Om missförhållandet inte kan rättas till ska regionförvaltningsverket underrättas om ärendet. Den person som gjort anmälan får inte bli föremål för negativa motåtgärder till följd av anmälan.
Personalen har lagstadgad skyldighet att göra anmälan om missförhållanden eller risker för sådana i klientarbetet
Personer som ingår i socialvårdens personal ska utan dröjsmål meddela den person som ansvarar för verksamheten om han eller hon vid skötseln av sina uppgifter lägger märke till eller får kännedom om brister i klientsäkerheten, illabehandling av en klient eller annat agerande som ingår i verksamhetskulturen och är skadligt för klienten. Anmälan ska också göras om en uppenbar risk för ett missförhållande har observerats. Anmälan kan göras trots sekretessbestämmelserna. Om missförhållandena hänför sig till verksamhetsenhetens arbetskultur och inte är direkt skadliga för klienten, ska de i första hand ingripas genom de medel som egenkontrollen erbjuder.
Den person som ansvarar för verksamheten vid en verksamhetsenhet inom socialvården ska anmäla ärendet som kommit till hans eller hennes kännedom till den ledande tjänsteinnehavaren i kommunen som ansvarar för socialvården, som med anledning av anmälan ska vidta åtgärder för att rätta till missförhållandet eller avvärja risken för ett uppenbart missförhållande. Om ärendet inte åtgärdas utan dröjsmål ska tillsynsmyndigheterna underrättas.
• Arbetsgivaren ska informera sin personal om anmälningsskyldigheten och omständigheter i anslutning till tillämpningen av den.
• Den person som gjort anmälan får inte bli föremål för negativa motåtgärder till följd av anmälan.