
Barnskydd
Barnskydd
Servicekvalitet och verksamhetsbetingelser
När barnets uppväxtförhållanden inte tryggar barnets utveckling och när barnet och familjen anses vara i behov av stöd från barnskyddet görs en klientplan för barnet om de stödåtgärder som behövs. I planen avtalas om målet för stödet samt på vilket sätt målet eftersträvas. I klientplanen ska även antecknas barnets och/eller familjens avvikande meningar om servicebehovet. I planen ska även skrivas in hur arbetstagarens och barnets personliga möten ordnas. Klientplanen ska ses över alltid vid behov, minst en gång om året.
Öppenvård
Barnets föräldrar har huvudansvaret för barnets vårdnad och omsorg. Det organ som ansvarar för socialvården ska vid behov som stödåtgärder inom barnskyddet ordna bl.a. ekonomiskt stöd, en stödperson eller stödfamilj, familjearbete och andra tjänster och stödåtgärder som stöder barnet och familjen. Syftet med stödåtgärderna inom öppenvården är att främja och stödja ett barns positiva utveckling samt stödja och stärka förmågan och möjligheterna att fostra hos föräldrarna, vårdnadshavarna och de personer som svarar för barnets vård och fostran. Barnskyddets öppenvård baserar sig på frivillighet och insatser som motsvarar barnets bästa. Grunden för öppenvården är klientplanen som uppgjorts i samarbete med barnet och vårdnadshavaren.
Omhändertagande och vård utom hemmet
Om stödåtgärderna inom öppenvården inte på ett tillräckligt sätt hjälper barnet har barnet rätt till omhändertagande och vård utom hemmet. För ett omhändertaget barn uppgörs en klientplan varav framgår målet för omhändertagandet samt de omständigheter man vill påverka genom omhändertagandet. Med vård utom hemmet avses att barnets vård och fostran ordnas utom hemmet antingen i en familj eller på anstalt. Barnet kan också placeras hos släktingar.
Omhändertagandet ska upphöra genast när behov av vård utom hemmet inte längre föreligger. Myndigheterna är skyldiga att eftersträva en återförening av familjen med hänsyn till barnets bästa. Myndigheterna ska i en klientplan som uppgörs för föräldrarna under omhändertagandet bedöma vilka tjänster som kan ordnas för föräldrarna med hänsyn till målet att återförena familjen. Barnets åsikt i saken ska utan undantag klarläggas.
Familjevård
Med familjevård avses ordnande av vård, fostran och annan omvårdnad av ett barn dygnet runt utanför hans eget hem i ett privathem dvs. fosterhem. Familjevård används både som stödåtgärd inom barnskyddets öppenvård och som vård utom hemmet för omhändertagna barn och unga. Familjevården kan också utgöra en del av eftervården tills den unga fyller 21 år.
Målet med familjevården är att ge den som är i familjevård möjlighet till vård i hemliknande förhållanden och till nära människorelationer samt att främja hans grundtrygghet och sociala utveckling. Jämfört med anstaltsvård är familjevården den primära formen av vård utom hemmet av ett barn.
Anstaltsvård
Anstaltsvård, eller placering av barnet i en barnskyddsanstalt, kan genomföras endast om vård utom hemmet på annat sätt inte motsvarar barnets bästa. Barnskyddsanstalter är barnhem och skolhem samt andra därmed jämförbara anstalter. Vid en barnskyddsanstalt ska det finnas ett tillräckligt antal yrkesutbildad personal i relation till den vård och fostran som barnet behöver. Anstalten kan ha en eller flera boendeenheter. Vid samma boendeenhet kan högst sju barn vårdas tillsammans. I samma byggnad kan högst 24 barn vara placerade.
Självbestämmanderätt och begränsande åtgärder
Om barnets bästa kräver det kan särskilda begränsningar tillgripas i rörelsefriheten och den personliga friheten för omhändertagna barn som placerats i barnskyddsanstalt. Med undantag av begränsade kontakter får begränsningar dock endast tillgripas i sådan vård utom hemmet som ordnats som anstaltsvård. Det finns detaljerade bestämmelser i barnskyddslagen om förutsättningarna för begränsande åtgärder.
Begränsande åtgärder ska alltid vara baserade på ett beslut som fattats efter individuellt övervägande.Begränsande åtgärder kan alltså inte motiveras med ”husets kutym” eller regler. Begränsande åtgärder får heller aldrig användas som straff och inte motiveras med att barnet försummat reglerna. Begräsande åtgärder får riktas mot barnet endast i den utsträckning som nödvändigtvis krävs för att syftet med beslutet om vård utom hemmet ska uppnås eller när barnets egen eller någon annans hälsa eller säkerhet ska tryggas.
Författningar
Kontakt
Raassina Marita
Överinspektör
tfn 0295 209 333
fornamn.efternamn[at]valvira.fi