
Snabblänkar
Privat socialvård
Ändrade socialvårds- och äldreomsorgslagar
På sidan finns föråldrad information. Vi uppdaterar innehållet så snart som möjligt. I denna anvisning (pdf) hittar du den aktuella information som motsvarar de ändringar i socialvårdslagen och i äldreomsorgslagen som trädde i kraft 1.1.2023.
Privat socialvård
Varje producent av privat socialservice som fortlöpande producerar socialservice dygnet runt ska ha fått tillståndsmyndighetens tillstånd till produktion av service innan verksamheten inleds eller ändras väsentligt. Till exempel om man producerar dygnet runt boende service för olika klient grupper eller institutionsvård för barn. Serviceproducent är tillexempel ett affärsföretag, en sammanslutning eller en stiftelse. Utan FO-nummer är lättföretagande inte möjligt inom hälso- och socialvården.
Regionförvaltningsverket är tillståndsmyndighet om serviceproducenten verkar inom enskilda regionförvaltningsverks områden. Om serviceproducenten verkar inom två eller flera regionförvaltningsverks områden, är tillståndsmyndigheten Valvira.
Om socialservice inte produceras dygnet runt, kallar man dom anmälningspliktiga socialtjänster, till exempel hemservice. Då ska man göra skriftligt anmälan till det organ som ansvarar för socialvården i förläggningskommunen. Läs mer om anmälningspliktiga tjänster (RFV.fi)
Verksamhet får inte börja innan tillstånd är beviljats.
Betingelser att bevilja tillstånd
Varje verksamhetsenhet ska ha tillräckliga och ändamålsenliga lokaler och tillräcklig och ändamålsenlig utrustning samt den personal som verksamheten förutsätter. Lokalerna ska till sina sanitära och övriga förhållanden vara lämpliga för den vård, fostran och övriga omsorg som tillhandahålls där. Antalet anställda ska vara tillräckligt med avseende på servicebehovet och antalet klient. Varje verksamhetsenhet ska ha en ansvarig person som svarar för att de tjänster som genomförs vid verksamhetsenheten uppfyller de krav som ställs på dem.
Tillstånd beviljas varje serviceproducent vars verksamhetsenheter uppfyller kraven enligt 4 § och som kan svara för sina ekonomiska förpliktelser på behörigt sätt
Tillståndet kan förenas med villkor som är nödvändiga för att trygga klientsäkerheten och som gäller mängden tjänster, de anställda, lokalerna, anordningarna och tillbehören samt arbetsmetoderna.
Serviceproducenterna måste ha plan för egenkontroll för att säkerställa att servicen är högklassig och säker för klienterna. Planen måste omfatta serviceproducentens alla verksamhetsenheter där det produceras socialservice. Valvira har utfärdat en föreskrift till verksamhetsenheterna om planen för egenkontroll. Läs mer om egenkontroll.
Ändringar i verksamhet
Serviceproducent ska ha fått tillståndsmyndighetens tillstånd innan verksamheten ändras väsentligt, till exempel nytt verksamhetsenhet för redan beviljat tillstånd eller flyttning till nya lokaler, väsentlig ändring i lokalerna eller nya verksamhetsområden.
Serviceproducent ska lämna in en skriftlig anmälan om att den ansvariga personen byts ut och om att verksamheten upphör. Också serviceproducentens uppgifter måste vara tidsenlig i registret.
Behandlingstid och avgifter
Den beräknade behandlingstiden för tillståndsansökan är i genomsnitt 3-4 månader. Behandlingstiden påverkas bl.a. av hur omsorgsfullt de begärda uppgifterna har ifyllts i blanketten och om samtliga handlingar som krävs har skickats tillsammans med ansökan. Mer information om tillstånds- och årsavgifter finns på Valviras webbsida Avgifter.
Elektronisk ärendehantering
E-tjänsten är avsedd för alla serviceproducenter med tillstånd. Man loggar in med Skatteförvaltningens Katso-kod. E-tjänsten medför lättnader för sökanden.
Via e-tjänsten kan man enkelt följa behandlingen av sin ansökan eller anmälan. Även beslut och uppgifter om registrering sänds via det elektroniska systemet.
Anmälningar som gäller anmälningspliktiga socialtjänster kan dock inte göras via den elektroniska ärendehanteringen, utan de ska även i fortsättningen göras skriftligt till det organ som ansvarar för socialvården i förläggningskommunen.
Anvisning för Privata social- och hälsovårdstjänsters elektronisk ärendehantering (pdf)
Valviras e-tjänster
Valviras e-tjänster, social- och hälsovården
- För privatpersoner: yrkesrättigheter, anmälan om självständig yrkesutövning samt klagomål som gäller social- och hälsovården
- För företag: tillstånds- och anmälningsärenden för privata producenter av social- och hälsovårdstjänster
Om du har problem med ditt företags-ID, se instruktionerna för att lägga till behörigheter.
Årsrapporter skickas via Valveris tjänst för verksamhetsberättelser.
Blanketter
Ansökan om tillstånd att tillhandahålla privat socialservice dygnet runt
Bilaga: Uppgifter om verksamhetsenheten
Ifyllningsanvisning för tillståndsansökan (pdf) och definition av serviceområdet i tillståndsansökan (pdf)
Anvisning för Privata social- och hälsovårdstjänsters elektronisk ärendehantering (pdf på finska)
Anmälan om ny ansvarig person för socialservicen
Anmälan om avslutande av privat socialservice
Anmälan om avbrytande av privat socialservice
Annan anmälan
Läs mera
Lagstiftning
Lag om privat socialservice (Finlex.fi)
Social- och hälsovårdsministeriets förordning om privat socialservice (Finlex.fi)
Skatteförvaltningens anvisningar
Momsbeskattningen av socialvårdstjänster (Vero.fi)
Kontakt
Kontaktuppgifter i frågor som gäller tillstånd om privata socialvårdstjänster:
E-post: yshluvat@valvira.fi
Teknisk support och stöd för e-tjänsten: tietohallinto@valvira.fi
Antikainen Jari
Överinspektör
tfn 0295 209 240
fornamn.efternamn@valvira.fi
Iinatti Minna
Assistent
tfn 0295 209 343
fornamn.efternamn@valvira.fi
Kankaanpää Ville
Överinspektör
tfn 0295 209 399
fornamn.efternamn@valvira.fi
Kokkoniemi Ilkka
Överinspektör
tfn 0295 209 367
fornamn.efternamn@valvira.fi
Ojaniemi Pekka
Överinspektör
tfn 0295 209 355
fornamn.efternamn@valvira.fi
Tulkki Anssi
Överinspektör
tfn 0295 209 347
fornamn.efternamn@valvira.fi
Oinas-Soudunsaari Eine
Enhetschef
tfn 0295 209 331
fornamn.efternamn@valvira.fi