
Snabblänkar
Socialombudsman
Socialombudsman
Välfärdsområdet ska utse en socialombudsman. Socialombudsmannen ska ge klienterna råd i frågor som gäller socialvård och klienternas rättigheter. Socialombudsmannen betjänar både den offentliga och privata socialvårdens klienter. Även klienternas anhöriga och andra närstående kan kontakta socialombudsmannen.
Socialombudsmannens uppgifter anges i lagen om klientens ställning och rättigheter (klientlagen). Enligt klientlagen ska socialombudsmannen:
- ge socialvårdsklienterna råd i frågor som gäller deras ställning och rättigheter,
- bistå klienten i att vid behov framställa en anmärkning om sitt bemötande till den som ansvarar för verksamhetsenheten eller till en ledande tjänsteinnehavare inom socialvården,
- informera om klientens rättigheter,
- också i övrigt arbeta för att främja klientens rättigheter och för att de ska bli tillgodosedda samt
- följa hur klienternas rättigheter och ställning utvecklas i kommunen och årligen till kommunstyrelsen avge en redogörelse för detta.
Syftet med klientlagen är att främja klientmedverkan samt klientens rätt till god socialservice och gott bemötande utan diskriminering. När socialvård lämnas ska klientens önskemål, åsikt, fördel och individuella behov samt modersmål och kulturella bakgrund beaktas.
Du kan kontakta socialombudsmannen om du är missnöjd med bemötandet eller den service som du fått inom socialvården eller om du behöver råd om dina rättigheter inom socialvården. Socialombudsmannen har en rådgivande roll och kan inte fatta beslut eller bevilja förmåner. Socialombudsmannen kan inte heller ändra beslut som utfärdats av en myndighet. Du kan vända dig till socialombudsmannen för att få råd i hur man framställer en anmärkning om de socialtjänster man fått eller hur man anför ett klagomål om ett beslut.
Till socialombudsmannens uppgiftsområde hör offentliga och privata tjänster inom socialvården, men inte tjänster som ges av FPA, arbetskraftsmyndigheterna, skuldrådgivningen, intressebevakningen eller hälso- och sjukvården.
Motsvarande uppgifter inom hälso- och sjukvårdens tjänster sköts av patientombudsmannen. Samma person kan fungera både som patientombudsman och socialombudsman.
Socialombudsmännen ger råd till klienter huvudsakligen per telefon. Ett personligt möte ska avtalas i förväg med socialombudsmannen. Tjänsterna är avgiftsfria för klienterna.
Kontaktuppgifterna till socialombudsmannen i ditt eget välfärdsområde får du av välfärdsområdets socialförvaltning, och oftast finns de också på välfärdsområdets webbplats.