
Snabblänkar
Klientens ställning och rättigheter inom socialvården
Klientens ställning och rättigheter inom socialvården
En klient har rätt till socialvård av god kvalitet och gott bemötande utan diskriminering. Gott bemötande innebär att klientens människovärde, övertygelse, integritet och självbestämmanderätt respekteras.
När socialvårdstjänster tillhandahålls ska klientens intresse, önskemål, åsikt och individuella behov beaktas. Likaså ska klientens modersmål och kulturella bakgrund beaktas.
Klienten har rätt att delta i och påverka planeringen och genomförandet av de tjänster som tillhandahålls klienten. För att klienten ska kunna använda sin rätt att delta ska han eller hon informeras om olika alternativa sätt att ordna de tjänster inom socialvården som behövs och om andra omständigheter som har betydelse för klientens sak.
Om en myndig klient på grund av sjukdom, nedsatt psykisk funktionsförmåga eller av någon annan motsvarande orsak inte kan delta i och påverka planeringen och genomförandet av de tjänster som tillhandahålls klienten ska klientens vilja utredas i samråd med klientens lagliga företrädare, en anhörig eller någon annan närstående. En minderårig klients åsikt ska utredas och beaktas på det sätt som klientens ålder och utvecklingsnivå förutsätter.
Beslutet om ordnande av socialvårdstjänster ska ges skriftligen till klienten. Klienten har rätt att söka ändring i ett beslut genom att begära omprövning hos det organ som svarar för den kommunala socialvården inom 30 dagar räknat från delfåendet av beslutet. Ett beslut som meddelats av det organ som ansvarar för den kommunala socialvården med anledning av begäran om omprövning får överklagas hos förvaltningsdomstolen.
En klient har rätt att ta del av de uppgifter som registrerats om honom eller henne. Klienten har också rätt att få information om sådana dokument som kan ha påverkat behandlingen av ärendet.
Författningar
Bestämmelser om klientens ställning och rättigheter har utfärdats i lagen om klientens ställning och rättigheter (Finlex).