
Snabblänkar
Tillsynen över barnskyddet
Tillsynen över barnskyddet Huvudtext
En klient har rätt till socialvård av god kvalitet och gott bemötande utan diskriminering från den som lämnar socialvård. Socialvårdspersonalen ska för klienten utreda hens rättigheter och skyldigheter samt olika alternativ och deras verkningar liksom också andra omständigheter som är av betydelse för klientens sak.
Det primära ansvaret för ett lagenligt genomförande, kvaliteten och innehållet i tjänsterna ligger hos serviceanordnaren. Serviceproducenten ska bedriva egenkontroll och säkerställa att tjänsterna genomförs på ett klient- och patientsäkert sätt. Kommunen har ett allmänt tillsynsansvar för den socialvårdsverksamhet som omfattas av kommunens organiseringsansvar.
I barnskyddslagen föreskrivs separat om tillsynen över vården utom hemmet. I första hand ansvarar den kommun som placerat barnet för att övervaka att barnets placering i familjevård eller anstaltsvård förverkligas enligt lag och att barnet under den tid placeringen varar får de tjänster och stödåtgärder som det behöver. Också placeringskommunen ska övervaka verksamheten på platsen för vård utom hemmet.
Med tillsyn över vård utom hemmet avses tillsyn över lagenligheten och ändamålsenligheten i vården utom hemmet. Den enhetsspecifika tillsynen över tillståndspliktiga enheter, dvs. barnskyddsanstalter och professionella familjehem, sköts av regionförvaltningsverket, Valvira, den kommun där enheten är belägen samt av de kommuner som placerat barn i enheten (placerarkommuner). Tillsynsmyndigheterna utövar tillsyn över privata socialtjänster i första hand i form av handledning och rådgivning till serviceproducenterna samt genom att följa upp utvecklingen av verksamheten i samarbete med serviceproducenterna. Även de högsta laglighetsövervakarna, dvs. riksdagens justitieombudsman och justitiekanslern i statsrådet, övervakar barnskyddet. Ansvaret för tillsynen över familjevård i uppdragsförhållande ligger uteslutande hos kommunerna, särskilt de socialarbetare som ansvarar för de barns angelägenheter som placerats i familjevård.
Barnets placerarvälfärdsområdet
För att de tjänster och stödåtgärder som ett barn behöver ska kunna ordnas samt för att tillsynen över platsen för vård utom hemmet ska kunna genomföras ska placerarvälfärdsområdet meddela barnets placering och när placeringen avslutas till placeringsvälfärdsområdet i sådana situationer där barnet har placerats inom något annat välfärdsområde än den som gjort placeringen. Det organ som ansvarar för socialvården ska föra register över barn som placerats inom dess område.
Placerarvälfärdsområdet ska övervaka att barnets placering i familjevård eller anstaltsvård förverkligas enligt lag och att barnet under den tid placeringen varar får de tjänster och stödåtgärder som det behöver. Placerarvälfärdsområdet är skyldig att underrätta placeringsvälfärdsområdet och regionförvaltningsverket samt de välfärdsområden som har placerat barn i enheten för vård utom hemmet i fråga om observerade missförhållanden eller brister i verksamheten på platsen för vård utom hemmet. Anmälningsskyldigheten uppkommer om missförhållandena eller bristerna kan påverka vården eller omsorgen om barnen. Placerarvälfärdsområdet ska vid tillsynen samarbeta med placeringsvälfärdsområdet, regionförvaltningsverket och övriga eventuella tillsynsmyndigheter samt vid behov delta i styrnings- och bedömningsbesök som avses i tillsynsplanen för verksamhetsenheterna inom barnskyddet.
Det välfärdsområde som har placerat barnet i familjevård har till uppgift att övervaka att placeringen i familjevård förverkligas i enlighet med familjevårdslagen. Det organ som ansvarar för socialvården i både placerarvälfärdsområdet och placeringsvälfärdsområdet kan inspektera verksamheten på familjevårdsplatsen samt de verksamhetsenheter och lokaler som används vid ordnandet av verksamheten när det finns grundad anledning att utföra en inspektion. Inspektionen kan utföras utan förhandsanmälan.
Barnets placeringsvälfärdsområde
Det välfärdsområde där barnet är placerat ska i samarbete med placerarvälfärdsområdet ordna de tjänster och stödåtgärder som barnets vård och omsorg förutsätter, om barnet är placerat utanför den egna välfärdsområdet. Välfärdsområdets organ ska styra och övervaka de offentliga och privata socialtjänster som produceras inom välfärdsområdets område samt vid behov tillhandahålla handledning och rådgivning. Placeringsvälfärdsområdet är skyldig att reagera på de missförhållanden som den upptäcker och rapportera dem till tillsynsmyndigheterna.
Socialarbetaren som ansvarar för barnets angelägenheter
Den socialarbetare som ansvarar för barnets angelägenheter svarar för den barninriktade tillsynen. Den barninriktade tillsynen inom vård utom hemmet förverkligas särskilt vid växelverkan mellan barnet och socialarbetaren. Den socialarbetare som ansvarar för barnets angelägenheter eller någon annan anställd inom barnskyddet ska personligen och tillräckligt ofta träffa barnet enligt ett sätt som specificeras i klientplanen. Barnet har rätt att på tu man hand träffa arbetaren och diskutera ärenden som rör barnet själv.
Den socialarbetare som ansvarar för barnets angelägenheter ska övervaka förverkligandet av barnets intressen och placeringens mål samt lagenligheten av de begränsande åtgärder som platsen för vård utom hemmet vidtagit. Socialarbetaren ska på tjänstens vägnar hjälpa barnet med att utöva yttranderätten och vid behov hänvisa barnet till rättslig hjälp. När det behövs ska socialarbetaren se till att en intressebevakare söks för barnet.
Egenkontroll vid enheter för barnskydd
Alla verksamhetsenheter inom barnskyddet ska ha en plan för egenkontroll som syftar till att trygga barnskyddets kvalitet, säkerhet och ändamålsenlighet. I planen för egenkontroll ska man identifiera sådana missförhållanden och risker som hänför sig till klientsäkerheten för att planen på ett tillfredsställande sätt ska styra de praktiska verksamhetssätten. I planen för egenkontroll ska man ta hänsyn till barnens synvinkel. Som stöd för barnskyddsanstaltens plan för egenkontroll ska man göra upp en plan om gott bemötande, och barnen ska ha möjlighet att delta i uppgörandet av planen. Planen om gott bemötande ska lämnas till de socialarbetare som ansvarar för barnens angelägenheter.
Valvira och regionförvaltningsverken
Valvira övervakar barnskyddets verksamhet på nationell nivå och regionförvaltningsverken inom sina respektive verksamhetsområden. Handläggningen av klagomål och anmälningar om missförhållanden som hänför sig till barnskyddet ankommer i första hand på regionförvaltningsverken. Valvira handlägger dock sådana klagomål som handlar om principiellt viktiga eller vittsyftande ärenden, eller som gäller fler än ett regionförvaltningsverks område.
Dessutom ska regionförvaltningsverken följa upp barnskyddsanstalternas verksamhet genom inspektionsbesök och särskilt övervaka användningen av begränsande åtgärder vid barnskyddsanstalterna. Regionförvaltningsverken ska vid tillsynen ge barnet tillfälle att föra ett konfidentiellt samtal med en företrädare för regionförvaltningsverket.
Tillsyn över tidsfristerna för barnskyddet
Valvira och regionförvaltningsverken övervakar att de tidsfrister som föreskrivs i barnskyddslagen uppfylls i välfärdsområdena. Genom de tidsfrister som anges i barnskyddslagen strävar man efter att rättigheter av barn och familjer tillgodoses i ett tidigt skede och på ett jämlikt sätt. Varje klient inom barnskyddet har rätt att få sitt ärende handlagt inom föreskriven tid.
Efter att ett barnskyddsärende har inletts ska socialarbetaren eller någon annan anställd inom barnskyddet omedelbart bedöma barnets eventuella brådskande behov av barnskydd. Dessutom ska en bedömning av servicebehovet enligt socialvårdslagen göras, om det inte är uppenbart onödigt att göra en bedömning. I samband med bedömningen av servicebehovet utreds barnskyddsbehovet, om inte ärendet tydligt är av sådan karaktär att stödåtgärder inom barnskyddet inte behövs. Bedömningen ska påbörjas utan dröjsmål och slutföras utan ogrundat dröjsmål. Bedömningen ska påbörjas senast den sjunde vardagen efter det att ärendet har inletts, och den ska bli klar senast tre månader från inledningen.
Institutet för hälsa och välfärd (THL) begär av välfärdsområdena och Helsingfors stad två gånger om året uppföljningsuppgifter om handläggningstiderna för bedömning av servicebehovet för barn inom barnskyddet och barn som behöver särskilt stöd. THL överlämnar uppgifterna till Valvira för genomförandet av den nationella uppgiften att styra och övervaka socialvården.
Ansvaret för att de föreskrivna tidsfristerna uppfylls ligger i första hand hos välfärdsområdena själva genom egenkontroll. Om välfärdsområdenas egenkontroll inte räcker för att säkerställa att de föreskrivna tidsfristerna uppfylls, vidtar tillsynsmyndigheten behövliga åtgärder.