
Snabblänkar
Barnskydd
Barnskydd
Syftet med barnskydd är att trygga barnets rätt till en trygg uppväxtmiljö, en harmonisk och mångsidig utveckling samt till särskilt skydd.
Barnets föräldrar och andra vårdnadshavare har huvudansvaret för barnets välfärd. Barnskyddet stödjer dem vid behov i barnets vård och uppfostran. Barnskyddet har en särskild skyldighet att sörja för de mest utsatta barnens rättigheter. Barnskyddets grundläggande uppgifter är att påverka barnens allmänna uppväxtförhållanden, att stödja föräldrarna i deras uppgift som fostrare och den egentliga uppgiften att skydda barnen. Barn- och familjeinriktat barnskyddsarbete baserar sig på en klientplan. Vid genomförandet av barnskyddet ska barnets bästa i första hand beaktas.
Barnskyddet stadgas i barnskyddslagen. Barnskyddslagens centrala mål är att säkerställa att barnets rättigheter och intressen beaktas samt att trygga de tjänster och stödåtgärder som barnet och familjen behöver. Särskilda bestämmelser om barnets rättigheter finns i Finlands grundlag samt i Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och FN:s konvention om barnets rättigheter, som är bindande för Finland. Staten ska aktivt främja tillgodoseendet av barnens rättigheter och skydda barnen mot kränkningar av deras rättigheter.
Alla som arbetar med barn och familjer har ett ansvar för barnens och familjernas välfärd och för att så tidigt som möjligt identifiera utmaningar. Bestämmelser om hur en barnskyddsanmälan ska göras finns i barnskyddslagen. För ett barn som är klient inom barnskyddet ska utses en socialarbetare som ansvarar för barnets angelägenheter.
I första hand syftar man till att tillgodose barnens stödbehov genom basservice och tidigt stöd. I fall barnets rättigheter inte kan tryggas på annat sätt kan barnet placeras utom hemmet eller andra åtgärder vidtas för att vården och omsorgen om barnet ska kunna ordnas under de förutsättningar som anges i barnskyddslagen.
Kontakt
Sidan uppdateras.