
Anlitande av väktare och säkerhetstjänster inom äldreomsorgen
Väktartjänster inom socialvården Huvudtext
Det är viktigt att man inom socialvården kan utnyttja olika verksamhetsformer som stöder tjänsteproduktionen. När socialvårdens tjänster tillhandahålls ska verksamheten uppfylla de förutsättningar som krävs i lagen. I synnerhet ska klient- och patientsäkerheten kunna garanteras. Kompetent personal i tillräckligt antal är en nödvändig förutsättning för att säkerställa en trygg och kvalitativ service för äldre. (Kvalitetsrekommendation för att trygga ett bra åldrande och förbättra servicen, 2017). Tillsynsmyndigheterna bedömer personalbehovet utifrån de faktiska förhållandena och som en del av helhetsbedömningen av verksamheten.
Huvudprinciper
Den yrkesinriktade utbildningen och kunnandet hos yrkesutbildade personer inom socialvården och hälso- och sjukvården är en väsentlig del i att trygga kvaliteten på de tjänster som tillhandahålls för äldre.
Utbildning inom säkerhetsbranschen innefattar utbildning i första hjälpen, men inte bedömning av behovet av vård/omsorg – utbildningen ger alltså inte färdigheter att arbeta inom socialvården (till exempel inom serviceboende med heldygnsomsorg eller hemservice) i uppgifter som tillhör yrkesutbildade personer inom socialvården och hälso- och sjukvården. Väktare uppfyller inte behörighetsvillkoren för sådan personal som deltar i vård och omsorg och kan alltså inte ingå i vårdpersonalen eller delta i det praktiska vård- eller omsorgsarbetet.
Väktare och ordningsvakter får anlitas enbart för sådana uppgifter som avses i lagen. Till exempel vid enheter för serviceboende med heldygnsomsorg ska väktarens närvaro basera sig på att skydda personalen. Placeringen av en väktare i enhetens vårdutrymmen eller utanför dem bör också bedömas med hänsyn till klientens/patientens rättigheter (bl.a. skydd för den personliga integriteten).
Tjänster som produceras för äldre ska ordnas så att hemmaboende äldre personers klient- och patientsäkerhet inte äventyras under några som helst förhållanden och att de också får behövliga brådskande tjänster utan dröjsmål. Social- och hälsotjänster som ges hemma nattetid får inte överföras att skötas av bevakningstjänster.
Service som endast förmedlar och mottar larm utan att serviceproducenten utför bedömningar av behovet av vård/omsorg eller åtgärder som hör till vård och omsorg utgör inte produktion av tjänster inom socialvården. Verksamheten utgör i så fall stödtjänster som ingår i hemservicen. Med stödtjänster som ingår i hemservicen avses tjänster som behövs för att klienten ska klara sig hemma, såsom måltids-, städ-, och badservice eller säkerhets- och larmtelefontjänster. Stödtjänsterna är för många klienter en viktig del av servicehelheten.
Registrerade tjänster inom socialvården
En producent av privat socialservice, som bedriver socialserviceverksamhet annat än dygnet runt ska innan verksamheten inleds, ändras väsentligt eller upphör göra en skriftlig anmälan till den kommun där tjänsterna tillhandahålls.
Kommunen ska meddela uppgifterna till regionförvaltningsverket att införas i registret över serviceproducenter inom den privata social- och hälsovården (Valveri). En anmälan om stödtjänster som ingår i hemservicen och tjänster som jämställs med dem görs till den kommun där tjänsterna tillhandahålls, men de införs inte i registret över hälso- och sjukvårdstjänster. Mottagning av säkerhetslarm utgör inte ensam sådan verksamhet som jämställs med hemservice. Om mottagning av larm även innefattar bedömning av behovet av vård och omsorg och/eller ett klientbesök (av den som tar emot larmet) är det fråga om service som jämställs med hemservicen, varvid en anmälan krävs till kommunen och registrering på regionalförvaltningsverket. Bevakningstjänster som produceras av ett bevakningsföretag utgör däremot inte service som hör till social- och hälsovården.
Valvira och regionförvaltningsverken övervakar social- och hälsovårdens verksamhetsenheter och yrkesutbildade personer, men inte väktarnas eller bevakningsföretagens verksamhet.
Om ordnande av serviceboende med heldygnsomsorg samt service som ges hemma
Varje klient har enligt lagen rätt till socialvård av god kvalitet. Tjänster som ges hemma samt serviceboende med heldygnsomsorg innefattar flera omständigheter som hänför sig till kvalitet och klientsäkerhet och som måste beaktas i verksamheten. Ett sätt att mäta kvaliteten är att verksamhetsenheter för serviceboende med heldygnsomsorg och tjänster som ges hemma under alla tider på dygnet har tillräckligt med social- och hälsovårdsutbildad personal som till sitt antal motsvarar klienternas servicebehov. Ansvaret för servicekvaliteten ligger i första hand hos dem som ordnar och tillhandahåller tjänsterna.
Serviceboende med heldygnsomsorg
Vid enheter för serviceboende med heldygnsomsorg ska antalet anställda och deras utbildning motsvara de äldre klienternas servicebehov. Tillräckligt med personal för vård och omsorg ska finnas på plats alla tider på dygnet. Om en verksamhetsenhet för serviceboende med heldygnsomsorg har många vårdkrävande äldre klienter, bör även deras omsorg tryggs under alla tider på dygnet genom att tillräckligt med personal dimensioneras för nattskift.
Sedvanliga och vardagliga situationer inom serviceboende med omsorg dygnet runt är i synnerhet situationer som uppstår i samband med skötseln av personlig hygien. Om situationerna regelbundet kräver att en utomstående person larmas till verksamhetsenheten är dimensioneringen av vårdpersonal sannolikt inte tillräcklig.
Tjänster som ges hemma
Särskilt när det gäller minnessjuka eller klienter som av annan orsak inte själva kan uttrycka sitt service- eller hjälpbehov bör det säkerställas, att dessa klienter utan dröjsmål får sådana högkvalitativa tjänster inom socialvården som de behöver. I fråga om tjänster som ges hemma framhålls betydelsen av tillbörlig utbildning hos vårdgivarna, eftersom endast en person i taget vanligen arbetar i samma arbetsskift.
Inom hemservicen behöver särskilt äldre klienter hjälp på natten för toalettbesök, för att de ramlat eller för att ändringar inträffat i hälsotillståndet. En väktare kan inte tilldelas ansvaret för att under nattliga besök bedöma vård- och omsorgsbehovet hos minnessjuka eller andra klienter som inte är kapabla att ange vilken tjänst eller hjälp de behöver.
Tjänster som ges hemma kan också skaffas som underentreprenad, men serviceproducenten ska i så fall informera klienten om detta och tala om för klienten vem som tillhandahåller tjänsten och hur den är ordnad.
Dataskydd och klientuppgifter
Ett viktigt led i god service är att klientuppgifter registreras på ett korrekt sätt och behandlas enligt lagen. Väktare är inte yrkesutbildade personer inom socialvården, och väktarutbildningen kan inte anses vara en tillräcklig garanti för att klientuppgifter registreras och behandlas på ett tillbörligt sätt. Också med hänsyn till rättssäkerheten för socialvårdens anställda är det viktigt att de känner till och iakttar de bestämmelser som gäller för behandling av klientuppgifter enligt personuppgiftslagen och de speciallagar som gäller för klientuppgifter inom socialvården.
I tjänster som ges hemma kan otillbörlig journalföring av klient- och patientuppgifter leda till kvalitetsrisker och situationer där klientsäkerheten äventyras. Det är viktigt att kunskapen om incidenter som inträffat nattetid på ett adekvat sätt förmedlas till exempel till hemsjukvården. Registreringen av de situationer som inträffar under vård och omsorg kräver yrkeskunnig personal för att en god vårdkontinuitet kan tryggas för klienten.
När kedjor av underentreprenader används bör man särskilt se till att klientens uppgifter på ett adekvat sätt överförs mellan dem som tillhandahåller tjänsterna och den verkliga tjänsteproducenten.
Egenkontroll och säkerhetstjänster
I planen för egenkontroll ska antecknas hur många anställda som ingår i vård- och omsorgspersonalen, samt personalens struktur och principer för anlitande av vikarier. Dessutom ska det antecknas på vilket sätt tillräckliga personalresurser säkerställs. Om väktare anlitas som en del av personalen ska detta framgå i egenkontrollplanens avsnitt om personal (4.4.1).
Planen för egenkontroll ska innehålla principerna för rekrytering av personal och en beskrivning av det förfarande som tillämpas för att kontrollera att särskilt personer som arbetar i klientens hem är lämpliga för sina uppgifter och tillförlitliga samt uppgifter om hur personalen som deltar i vården och omsorgen inskolas i klientarbetet, behandlingen av klientuppgifter och dataskyddsfrågor samt genomförandet av egenkontrollen.
Av planen för egenkontroll ska framgå vilka principer och vilken praxis som gäller för personalens fortbildning.
Också om verksamheten produceras som underentreprenad får avvikelser inte göras till exempel i de utbildningskrav som ställs för personalen eller i andra kvalitetskrav som för tjänster som hör till socialvården. Serviceproducenter som tillhandahåller socialservice som underentreprenad ska utarbeta en plan för egenkontroll som motsvarar de krav som ställs på den som ansvarar för servicehelheten.
Se även
Kontakt
Överinspektör
tfn 0295 209 334
fornamn.efternamn@valvira.fi