
Snabblänkar
Adoptionsprocessen
Adoptionsprocessen Huvudtext
Till adoptionsprocessen hör adoptionsrådgivning och internationell adoptionstjänst.
Den första fasen i adoptionsprocessen är adoptionsrådgivning, som är obligatorisk i samtliga adoptioner. Adoptionsrådgivningens uppgift är att ge information om adoption till adoptionssökande och att bedöma de sökandes förutsättningar för adoptivföräldraskap. Adoptionsrådgivning tillhandahålls av de kommunala socialmyndigheterna och Rädda Barnen rf. Adoptionsrådgivningen är en avgiftsfri socialtjänst för adoptionssökandena. Adoptionsrådgivning fås av en socialarbetare som är specialiserad på adoptionsärenden. Om sökande som är bosatta i Finland vill adoptera ett barn från utlandet, ska de i regel få internationell adoptionsservice för att kunna lämna in sin adoptionsansökan till tillståndsmyndigheten i Finland och utomlands. Adoptionsservice är avgiftsbelagt för sökanden.
Adoptionsnämndens tillstånd
Tillstånd av adoptionsnämnden ska i regel alltid sökas när en person som är bosatt i Finland vill adoptera ett barn under 18 år. Tillståndskravet gäller både inhemska och utländska adoptioner.
Adoptionstillstånd behövs inte i inhemska adoptioner, om sökanden vill adoptera sin makes eller makas barn (s.k. adoption inom familjen) eller ett barn som varaktigt har vårdats och uppfostrats av sökanden.
Adoptionstillstånd beviljas för viss tid, högst två år. Förlängning av tillståndets giltighet ska vid behov ansökas innan giltighetstiden går ut.
Ansökan om adoptionstillstånd lämnas in till adoptionsnämnden via adoptionsrådgivningen vid inhemska adoptioner och via ett adoptionstjänstorgan vid internationella adoptioner. Vid internationella adoptioner utan tjänstorgan lämnar de sökande själva in adoptionsansökan till adoptionsnämnden.
Förutsättningar för beviljande av tillstånd
För att få adoptionstillstånd ska sökanden uppfylla de förutsättningar som bestäms i adoptionslagen. Sökanden bör ha fått adoptionsrådgivning. Vid internationella adoptioner förutsätts i regel också att sökanden får internationell adoptionstjänst.
Vid alla beslut och andra åtgärder som gäller adoption av ett minderårigt barn ska barnets bästa komma i främsta rummet. Adoption av ett minderårigt barn kan fastställas, om adoptionen prövas vara till barnets bästa och det har utretts att barnet kommer att få en god vård och uppfostran. När ärendet avgörs ska barnets önskemål och åsikter beaktas i enlighet med barnets ålder och utvecklingsnivå.
I lagen föreskrivs det om lägsta och högsta åldern för att få adoptera. En adoptionssökande ska ha fyllt 25 år. Om den ska adopteras är minderårig, får sökanden inte vara äldre än 50 år. Om den som ska adopteras är minderårig, ska åldersskillnaden mellan barnet och adoptionssökanden vara minst 18 år och högst 45 år. Avvikelser från dessa åldersgränser och åldersskillnader kan endast göras i särskilda fall som nämns i lagen.
Makar kan under äktenskapet inte adoptera ett minderårigt barn annat än gemensamt. En make får dock ensam adoptera sin makes barn eller sitt eget barn som tidigare lämnats för adoption. En make får dessutom adoptera ensam, om den andra maken på grund av sjukdom eller funktionsnedsättning inte kan uttrycka sin vilja på ett giltigt sätt eller om den andra maken vistas på okänd ort. Andra än makar får inte adoptera gemensamt. En ensamsökande kan dock adoptera.
Närmare information om förutsättningarna för beviljande av tillstånd, adoptionsprocessen och de omständigheter som ska beaktas finns i Social- och hälsovårdsministeriets handbok om adoptionsrådgivning (på finska).
Adoptioneuvonta. Opas adoptioneuvonnan antajille. Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisuja 2013:21 (Adoptionsrådgivning. Handbok för tillhandahållare av adoptionsrådgivning. Social- och hälsovårdsministeriets publikationer (stm.fi) (på finska)
Behandlingstider för tillståndsansökningar
Behandlingstiden för ansökan om adoptionstillstånd är för närvarande 1-2 månader.
Nya tillståndsansökningar behandlas i den ordning de anländer. Ansökningar om förlängning av ett tillstånds giltighetstid behandlas i mån av möjlighet innan giltighetstiden går ut. Om nämnden har begärt tilläggsutredning för en ansökan, behandlas denna ansökan vid följande möjliga sammanträde efter det att tilläggsutredningen har mottagits.
Om du funderar över behandlingstiden för din tillståndsansökan kan du kontakta nämndens sekreterare. Information om behandlingstiden i ett enskilt fall kan dock inte ges i ett alltför tidigt skede. Beslut om vilka ansökningar som kommer att behandlas vid följande sammanträde fattas i regel cirka en vecka före sammanträdet. En lista med datum när nämndens sektion för adoptionstillstånd sammanträder hittar du i slutet av denna sida.
Anmälningsskyldighet
I adoptionslagens 49 § föreskrivs att om det sker en väsentlig förändring i adoptionssökandens förhållanden under den tid tillståndet gäller, ska sökanden utan dröjsmål anmäla detta till adoptionsnämnden. Ärenden som gäller förändring i förhållandena ska av adoptionsnämnden behandlas i skyndsam ordning.
Exempel på en sådan väsentlig förändring i sökandens förhållanden som avses i bestämmelsen är till exempel:
- dödsfall i sökandens familj;
- skilsmässa;
- graviditet;
- allvarlig sjukdom;
- brottmålsdom;
- arbetslöshet;
- flyttning till annan ort samt
- att en ny familjemedlem (t.ex. sökandens partner eller ett i familjen placerat barn) flyttar in i samma hushåll som sökanden.
Det är inte möjligt att definiera begreppet väsentlig förändring på ett uttömmande sätt. Också andra slag av förändringar i sökandens förhållanden kan därför ge upphov till anmälningsskyldighet.
Coronaepidemin kan för sin del påverka familjernas sysselsättning, ekonomi eller hälsa och även på något annat sätt återspeglas i deras helhetssituation. I det rådande undantagsläget under den pågående coronaepidemin vill adoptionsnämnden precisera, att väsentliga förändringar i adoptionssökandens förhållanden alltid ska övervägas från fall till fall, också när de orsakas av epidemin. Adoptionssökanden ska i detta syfte vara i kontakt med sin tillhandahållare av adoptionsrådgivning som tillsammans med sökandena avgör om förändringarna i familjens förhållanden är sådana, att de påverkar familjens helhetssituation och familjens beredskap att ta emot ett adoptivbarn. Adoptionsnämnden kräver inte att anmälan om en väsentlig förändring ska behöva göras om tidsbestämda permitteringar som varar högst tre månader, om förändringen inte på ett väsentligt sätt påverkar sökandenas situation. När förändringar inträffar ska sökandena dessutom alltid kontakta sitt adoptionstjänstorgan för att adoptionstjänstorganet också ska vara medvetet om familjens situation. Denna riktlinje är i kraft tills vidare och gäller i undantagsläget under coronaepidemin.
Tillhandahållaren av adoptionsrådgivning och adoptionstjänstorganet ska trots sekretessbestämmelserna utan dröjsmål underrätta adoptionsnämnden om en sådan förändring i sökandens förhållanden som de har fått kännedom om och som kan förorsaka återkallelse av adoptionstillståndet och om en sådan omständighet som kan förorsaka undanröjande av nämndens beslut med stöd av 50 § i förvaltningslagen (434/2003).
När en tillhandahållare av adoptionsrådgivning eller ett adoptionstjänstorgan har gjort en ovan avsedd anmälan eller har underrättats om en anmälan som gjorts av någon annan, ska de avbryta tillhandahållandet av adoptionsrådgivning eller internationell adoptionstjänst, tills adoptionsnämnden har fattat ett beslut med anledning av anmälan. Ett beslut om avbrytande får inte överklagas.
De elektroniska blanketterna för adoption
Blankett på svenska kan väljas i högra övre hörnet.
Ansökan om tillstånd till inhemsk adoption (turvaviesti.valvira.fi)
Ansökan om tillstånd till internationell adoption via adoptionstjänstorgan (turvaviesti.valvira.fi)
Ansökan om tillstånd till internationell adoption utan adoptionstjänstorgan (turvaviesti.valvira.fi)
Anmälan om ändring i sökandes förhållanden (turvaviesti.valvira.fi)
Blanketter
Ansökan om tillständ för adoption av barn under 18 år i utlandet (pdf)
Ansökan om tillstånd för adoption av barn under 18 år i utlandet (t.ex. släktningsadoption) (pdf)
Ansökan om tillstånd för adoption av barn under 18 år (inhemsk adoption) (pdf)
Ansökan om förlängning av beviljat tillstånd till adoption inom landet (pdf)
Ansökan om förlängning av beviljat tillstånd till internationell adoption (pdf)
Meddelande om väsentlig förändring i adoptionssökandens förhållanden (pdf)
Se även
Adoptionsnämndens internationella sektion bevakar tjänstorganens verksamhet även när det gäller adoptionskostnader. Det finns mer information om kostnaderna för internationell adoption på tjänstorganens webbplatser:
Rädda Barnen rf:s internationella adoptionstjänst (pelastakaalapset.fi)
Interpedia (interpedia.fi)
Adoptionsnämndens mötestider
Kontakt
E-post
Chef
Irene Pärssinen-Hentula
adoptionsnämndens ordförande
tfn 0295 209 247
fornamn.efternamn@valvira.fi
Jurist
Arttu Malava
adoptionsnämndens vice ordförande
Tfn 0295 209 231
fornamn.efternamn@valvira.fi
Jurist
Johanna Huovinen
adoptionsnämndens sekreterare
Tfn 0295 209 626
fornamn.efternamn@valvira.fi
Överinspektör
Minna Malviniemi
adoptionsnämndens sekreterare
tfn 0295 209 611
fornamn.efternamn@valvira.fi
Adress:
Adoptionsnämnden
Valvira
PB 43
00521 Helsingfors