
Coronaviruspandemin och adoptionsverksamheten – anvisningar till adoptionssökande
Coronaviruspandemin och adoptionsverksamheten – anvisningar till adoptionssökande
Coronaviruspandemin har bromsat upp adoptionsverksamheten i hela världen, särskilt till följd av reserestriktioner till målländerna. Pandemisituationen har också begränsat myndigheternas verksamhet i länder som överlåter barn till adoption och där elektronisk ärendehantering inte används i full utsträckning. Vissa faser i adoptionsprocessen kan inte genomföras på distans, utan förutsätter personliga kontakter, vilka varit begränsade under coronapandemin.
Omfattande restriktioner är fortfarande i kraft i målländerna. Extra utmaningar för hämtning av barn orsakas även av gällande reserekommendationer och karantänpraxis i Finland. Effekterna av pandemin återspeglas även direkt på vardagslivet för de barn som för närvarande befinner sig på institutioner, i form av begränsade besök och fördröjningar i placeringen av barn hos adoptivfamiljer. Eftersom situationen i målländerna mycket snabbt kan förändras ber adoptionsnämnden sökandena att läsa adoptionstjänstorganens information som ges separat för varje land.
Adoptionsnämndens åtgärder hittills
Adoptionsnämndens viktigaste uppgifter i pandemisituationen är att
- övervaka att adoptionslagen och internationella konventioner iakttas också under undantagsförhållanden
- följa adoptionstjänstorganens verksamhet och övervaka att eventuella anpassningsåtgärder är förenliga med Finlands adoptionslagstiftning och Haagkonventionen om internationella adoptioner
- samla in och förmedla kunskap till grund för samarbetet med olika myndigheter i att bedöma pandemins effekter
- erbjuda sig att samarbeta med centralmyndigheter i olika länder för att stärka verksamhetsförutsättningarna.
Adoptionsnämnden har under våren, sommaren och hösten 2020 regelbundet träffat adoptionstjänstorganen och samlat in kunskap om adoptionssökandenas adoptionsprocesser och adoptionsmyndigheternas verksamhet i målländerna under den pågående pandemin. Nämnden har samlat in information om pandemisituationen och de rekommenderade åtgärderna bland annat från Permanent Bureau i Haag, som följer genomförandet av Haagkonventionen om adoption.
I Finland uppföljs pandemisituationen av ett flertal ministerier som också är representerade i adoptionsnämndens sektion för internationella ärenden. På internationell myndighetsnivå är adoptionsnämnden den centrala aktören i pandemisituationen, som planerar åtgärder tillsammans med andra länder som tar emot barn och med centralmyndigheterna i de målländer som samarbetar med Finland.
Adoptionsnämnden har i juni 2020 lämnat in en rapport till barnombudsmannen om sina observationer angående coronaepidemins konsekvenser för adoptionsverksamheten och tillgodoseendet av barnens rättigheter och har i september 2020 rapporterat till den nationella barnstrategins corona-arbetsgrupp som tillsatts av statsrådet.
Adoptionsnämndens huvudsakliga uppgift är att följa effekterna av coronasituationen och adoptionstjänstorganens verksamhet för säkerställande av att olika anpassningsåtgärder i samband med pandemin framför allt är förenliga med barnets bästa och att de motsvarar de krav som ställs av vår adoptionslag och internationella konventioner.
Finland är en stat som förbundit sig till Haagkonventionen om internationella adoptioner och där internationella adoptioner sker genom förmedling av adoptionstjänstorgan. I Finland finns det tre adoptionstjänstorgan, som av adoptionsnämnden beviljats tillstånd för uppgiften. Adoptionstjänstorganen är de primära samarbetsparterna för utländska adoptionsmyndigheter när det gäller administrering av ansökningar från finländska adoptionssökande och ordnande av resor för hämtning av barn. Detta gäller också under den pågående pandemisituationen. Adoptionstjänstorganen är alltså de aktörer som informerar adoptionssökandena om adoptionsprocessen i de olika länderna.
Adoptionsnämnden i Finland är den centralmyndighet som övervakar adoptionsverksamheten, och nämnden har i denna egenskap erbjudit sitt samarbete till centralmyndigheterna i de länder som bedriver adoptionssamarbete med Finland. Syftet är att främja de anpassningsåtgärder som vidtagits på grund av pandemisituationen.
Adoptionsansökan administreras av adoptionstjänstorganet
I en enskild adoptionssökandes ärende är adoptionstjänstorganet den primära kontakten till mållandets adoptionsmyndigheter. I ett adoptionstillstånd som beviljats enligt 41 § i adoptionslagen och som gäller adoption av ett barn som befinner sig i utlandet genom ett adoptionstjänstorgans förmedling förutsätts, att alla kontakter till mållandets myndigheter sker via sökandens finländska adoptionstjänstorgan. Adoptionstjänstorganet svarar för att information specifikt om mållandet ges till sökandena. Adoptionsnämnden anser att denna utgångspunkt är synnerligen viktig i syfte att förebygga kringgående av det internationella adoptionssystemet och för att risken för oegentligheter ska kunna minimeras. Om adoptionstjänstorganet förbigås föreligger därför skäl även för en anmälan om väsentlig förändring i förhållandena enligt 49 § i adoptionslagen. I ett sådant fall bedömer nämnden förfarandet i förhållande till de villkor som gäller enligt adoptionstillståndet.
De utgångspunkter som anges i adoptionslagen för behandling av adoptionstillstånd gäller även under pandemin
Pandemisituationen har påverkat sysselsättningen för många finländare. Permitteringar för olika tidsperioder och uppsägningar kan inträffa, och de återspeglas även i det arbete som utförs av adoptionsnämndens sektion för adoptionstillstånd. Adoptionsnämnden har dragit riktlinjen att tillfälliga permitteringar som varar högst 3 månader i nuläget inte behöver anmälas till adoptionsnämnden. Sökandenas sysselsättningsläge beaktas som en del av deras helhetssituation. Nämnden gör den helhetsprövning som förutsätts i adoptionslagen när förutsättningarna för tillståndets giltighet bedöms med tanke på barnets bästa.
Adoptionstillståndet gäller 2 år i sänder. Adoptionssökande som godkänt barnbeskedet medan tillståndet varit i kraft tvingas ansöka om förlängning av adoptionstillståndets giltighetstid, om adoptionsprocessen drar ut på tiden. Genom detta förfarande säkerställs att man känner till familjens förhållanden när barnet placeras i familjen. För sökande som godkänt barnbeskedet kan förlängning av tillståndets giltighetstid beviljas på vissa villkor även om sökandens ålder överskrider den högsta åldersgränsen enligt adoptionslagen. En förlängning kan beviljas i sådana situationer, om ett visst barn har utnämnts för sökanden innan åldersgränsen överskreds och tillståndet enligt en helhetsbedömning är förenligt med barnets bästa.
Pandemisituationen har haft en omfattande inverkan på olika myndigheters verksamhet i olika länder, och den har bromsat och försvårat placeringen av tusentals barn i sina adoptivfamiljer. Det viktigaste målet för myndigheterna är att på alla sätt trygga barnets bästa och säkerställa att de nödvändiga faserna i adoptionsprocessen kan genomföras.
Denna sida uppdateras efter behov och när anvisningarna ändras.
Kontakt
Chef
Irene Pärssinen-Hentula
adoptionsnämndens ordförande
tfn 0295 209 247
fornamn.efternamn@valvira.fi