
Snabblänkar
Hushållsvatten
Hushållsvatten huvudtext
Hushållsvatten är vatten som används i privata hushåll som dricksvatten och för andra ändamål, såsom att upprätthålla den allmänna hygienen. Hushållsvatten är också vatten som används i livsmedelslokaler och av människor i offentliga institutioner och av kommersiella verksamhetsutövare vid tillverkning, bearbetning, konservering eller saluföring av livsmedel.
Den kommunala hälsoskyddsmyndigheten övervakar regelbundet kvaliteten på hushållsvattnet som levereras och används. Enligt 20 § i hälsoskyddslagen ska egenkontrollen hos anläggningarna som levererar hushållsvatten samt även myndighetstillsynen bygga på bedömningar av de risker som påverkar vattnets sanitära kvalitet. Syftet med myndighetstillsynen är att fastställa att hushållsvattnets kvalitet följer bestämmelserna och inte orsakar sanitära olägenheter. Hushållsvattnet får inte innehålla några som helst organismer, varken exempelvis bakterier, virus och parasiter eller ämnen i sådana mängder att de kan äventyra människors hälsa. Ju större vattenmängd ett vattenverk levererar eller ju större vattenmängd som används inom vattendistributionsområdet, desto oftare ska hushållsvattnets kvalitet analyseras.
Om hushållsvattnet inte uppfyller kvalitetskraven som ställs på det och det kan ge sanitära olägenheter, ska den kommunala hälsoskyddsmyndigheten och anläggningen som levererar vattnet, eller vattenanvändarna tillsammans reda ut upphovet till störningen i vattenkvaliteten. Hälsoskyddsmyndigheten ska ålägga vattenleverantören att den utan dröjsmål rättar till situationen och ger vattenanvändarna instruktioner för hur sanitära olägenheter kan förhindras.
Lagstiftningen klassificerar vattenverken som stora eller små anläggningar. Stora anläggningar är de som levererar minst 10 m3 vatten om dagen eller för minst 50 personers behov. För de allra största anläggningarna som levererar hushållsvatten – sådana som levererar minst 1 000 m3 vatten om dagen eller för minst 5 000 användare – översänds uppgifterna om hushållsvattnets kvalitet till Europeiska kommissionen. Institutet för hälsa och välfärd (THL) sammanställer en årlig rapport om kvaliteten på vattnet hos dessa anläggningar. Rapporten publiceras på Valvira webbplats.
Valvira och regionförvaltningsverken vägleder de kommunala hälsoskyddsmyndigheterna i frågor rörande kvaliteten på och tillsynen av hushållsvatten. Andra myndigheter som deltar i vägledningen är social- och hälsovårdsministeriet, Strålsäkerhetscentralen, STUK, och Institutet för hälsa och välfärd THL. Livsmedelsverket godkänner de laboratorier som får analysera prover för myndighetstillsynen och upprätthåller ett register över dem.
FN:s globala utvecklings mål 6 (endast på finska, ykliitto.fi).
Aktuellt
Bedömning och hantering av risker för legionellabakterier och bly i byggnaders vatteninstallationer (pdf)
Bilaga I: Mätning av temperaturen på varmt bruksvatten och (kallt) hushållsvatten för bedömning av Legionellarisk (pdf)
Bilaga II: Riskbedömning av en byggnads vatteninstallation (pdf)
Geografisk information om vattendistributionsområden och inlämning av informationen (pdf)
Mallar:
QGIS-anvisning (endast på finska, pdf)
Rapala: Vedenjakelualueiden digitoinnin tietopyyntö, taustaa (endast på finska, pdf)
Hushållsvattnets radioaktivitet:
Tabeller för rapportering av hushållsvatten
2022:
Rapportering av hushållsvattnets kvalitet (pdf)
Tabeller endast på finska (Talousvesi - Lomakkeet)