
Temperatur och ventilation i vistelseutrymmen
Temperatur och ventilation i vistelseutrymme
De sanitära förhållandena i bostäder och andra vistelseutrymmen påverkas av såväl kemiska och mikrobiologiska orenheter som fysikaliska förhållanden. Till de fysikaliska förhållandena hör bland annat inomhusluftens temperatur och fuktighet, buller (ljudförhållanden), strålning och belysning.
Till exempel utsläpp av kemiska ämnen som ingår i vissa byggnadsmaterial beror i hög grad på inomhusluftens temperatur och fuktighet. Även ventilationens funktion och effektivitet inverkar på halten av föroreningar i inomhusluften.
Om temperaturen i ett rum är för hög, luften är fuktig eller ventilationen är så kraftig att den orsakar drag, kan dessa faktorer som sådana framkalla symptom eller sanitära olägenheter hos människor eller en känsla av att de bor i otrivsamma förhållanden. Tills vidare känner man dock inte till alla effekter som inomhusluftens fysikaliska egenskaper kan ha på människans hälsa. Åtgärdsgränser för rumsluftens temperatur och konstruktionernas yttemperaturer i bostäder och andra motsvarande vistelseutrymmen har fastställts i en förordning av social- och hälsovårdsministeriet (545/2015).
Inomhusluftens relativa fuktighet och drag
Under uppvärmningssäsongen borde den relativa luftfuktigheten i en bostad vara 30-40 %. En fukthalt som överstiger denna rekommenderade nivå under uppvärmningssäsongen tyder i allmänhet på bristfällig ventilation.
Vintertid kan den relativa luftfuktigheten på grund av uppvärmningen sjunka lägre än den eftersträvade nivån. Då det är köldgrader kan inomhusluften vara torr speciellt i byggnader med maskinell, uppvärmd tilluft. Under de varma månaderna kan den relativa fuktigheten i inomhusluften däremot bli mycket hög på grund av väderförhållandena.
Drag beror oftast på problem med ventilationen: bristfälligt tätade fönster, luftläckage i konstruktionerna, felplacerade eller felformade tilluftsventiler eller alltför stora luftströmmar. För låga temperaturer i inomhusluften eller konstruktionerna kan också orsaka en känsla av drag.
Ventilation
Avsikten med ventilation är att avlägsna föroreningar, fukt och överloppsvärme i inomhusluften i bostäder och andra vistelseutrymmen, och samtidigt garantera tillförseln av ren tilluft. Föroreningarna härstammar i allmänhet från människornas ämnesomsättning, olika boendeaktiviteter, byggnads- och inredningsmaterial, utomhusluften och i vissa fall från marken (radon). Ventilationens omfattning bestäms vanligtvis enligt den föroreningshalt som det behövs mest ren luft för att sänka.
Ur hälsomässig synvinkel är ventilationen i bostaden tillräcklig om luftflödet via ventilationssystemet är minst 0,5 m3/h i alla bostadsrum (ventilationskoefficient 0,5 l/h). Luften ska omsättas i alla rum, men särskilt i sovrum och vardagsrum medan någon vistas i bostaden, och i tvättrum medan dessa används eller är våta. Ventilationen ska fungera även om bostaden tillfälligt står tom.
Ventilationen i övriga vistelseutrymmen uppfyller kraven enligt hälsoskyddslagen då den överensstämmer med del D2, ”Byggnaders inomhusklimat och ventilation”, i byggbestämmelsesamlingen.
Rengöring och underhåll av ventilationsanläggningar
Det finns inga regler för hur ofta ventilationskanalerna i bostadsfastigheter ska rengöras, men det rekommenderas att de rengörs minst en gång per tio år. Tilluftskanalerna bör putsas eller åtminstone granskas oftare, t.ex. med fem års mellanrum. Dessutom ska tilluftsfiltren bytas regelbundet, t.ex. två gånger per år.
Hälsoskyddsmyndigheterna kan bestämma att till- och frånluftskanalerna ska putsas, om man med blotta ögat kan se att det finns damm eller annan smuts i kanalerna. Det är ägaren av fastigheten (t.ex. bostadsaktiebolaget) som ansvarar för putsningen av kanalerna. De som bor i bostaden ska se till att ventilationsventilerna rengörs regelbundet. Ventilerna och spisfläktens fettfilter ska rengöras minst en gång per år och vid behov oftare. Smutsiga ventilationsventiler och ventilationskanaler minskar luftomsättningen i rummen. En smutsig tilluftsanläggning försämrar dessutom inomhusluftens kvalitet.