
Badvatten
Badvatten
Social- och hälsovårdsministerium har förändrat sina förordningar om badstränder. Förändringarna gäller närmast definitioner. Förordningarna har trätt i kraft den 10 september 2014.
De kommunala hälsoskyddsmyndigheterna övervakar vattenkvaliteten vid allmänna badstränder. Halten av de bakterier som indikerar fekal kontaminering av badvattnet mäts sommartid regelbundet ur vattnet. Dessutom görs det på badstränderna observationer av förekomsten av cyanobakterier, dvs. av blågröna alger och avfall. Fekala föroreningar och blågröna alger kan ge badare sanitära olägenheter, exempelvis illamående, samt mag- och hudsymptom.
Med badperiod avses perioden då en stor mängd badare besöker badstränderna. I lagstiftningen definieras badperioden på så sätt att den i de flesta delarna av Finland börjar den 15.6. och slutar den 31.8. I norraste delarna av Finland – Lapplands samt Kuusamo och Taivalkoski kommuner – definieras badperioden som tiden mellan 25.6. och 15.8.
Innan badperioden börjar ska den kommunala hälsoskyddsmyndigheten ge ut en förteckning över de allmänna badstränderna i kommunen. Förteckningen skall publiceras i exempelvis lokala tidningar eller på kommunens anslagstavla. Den ska dessutom även vara framsatt på kommunens webbsidor. Syftet med informeringen är att användarna av badstränderna ska ha möjligheten att kunna påverka antalet badstränder för regelbunden övervakning.
Under badperioden ska uppehållaren av badstranden i samarbete med den kommunala hälsoskyddsmyndigheten informera om en hel del olika frågor såväl på webbsidorna som vid badstränderna. Fakta som publiceras gäller exempelvis strandens kvalitetsklass, den s.k. badvattenprofilen (dvs. en beskrivning av egenskaperna hos badvattnet och miljön) samt resultaten från undersökningar av badvattnets kvalitet.
Valvira styr de kommunala hälsoskyddsmyndigheterna vad gäller övervakningen av badvattnet. Frågor gällande säkerheten på badstränderna övervakar Tukes. Livsmedelsverket godkänner laboratorier som utför undersökningar av prover av badvatten. Innan ett laboratorium godkänns, kontrollerar Valvira att laboratoriets undersökningsmetoder uppfyller kraven i lagstiftningen.
En förteckning över de största badstränderna, och resultaten av proverna av deras badvatten levereras årligen till Europeiska kommissionen. Stora badstränder är de som uppskattas bli besökta av minst 100 badare när badförhållandena är mest fördelaktiga. Institutet för hälsa och välfärd upprättar innan årets slut en rapport om dessa stränder som skickas till kommissionen. Rapporten publiceras också på Valviras webbsidor. Kvalitetsklassificeringen av stora badstränder kan hittas här: http://www.eea.europa.eu/themes/water/interactive/bathing/state-of-bathing-waters. Genom att förstora kartan får man fram klasserna för badvattnet vid badstränderna.
Anvisningar
Badvattnetsbrev 2020 (pdf)
Utredning av badvattenburen epidemi (pdf) och Bilaga till anmälan om utredning av badvatten-/bassängvattenburna epidemier (doc)
Sändning av mikrobstammar, genomprover och sekvenser som isolerats från vatten till Institut för hälsa och välfärd (pdf) och Följeblankett för mikrober som isolerats från vatten (THL) (docx)
Informering till allmänheten om allmänna badstränder (valvira.fi)
Meddelande om cyanobakterier
Badstränder och badvattnets kvalitet i Finland och i Europa
Yleisten uimarantojen luettelo v. 2020 (xlsx, på finska)
Yleisten uimarantojen luettelo v. 2019 (xlsx, på finska)
Yleisten uimarantojen luettelo v. 2018 (xlsx, på finska)
Yleisten uimarantojen luettelo v. 2017 (xlsx, på finska)
Badvattnets kvalitet i Finland
Bathing water results 2019 (pdf, eea.europa.eu)
Bathing water results 2018 (pdf, eea.europa.eu)
Badvattnets kvalitet i Europa
European bathing water quality 2019 (pdf, europa.eu)