
Tandläkare
Tandläkare som fått sin utbildning utanför EU eller EES-staterna
Tandläkare som fått sin utbildning utanför EU/EES-staterna
Observera att beslut om yrkesrättigheter är avgiftsbelagda, och avgiften uppbärs även för negativa beslut. För en återkallad ansökan uppbärs hälften av handläggningsavgiften för ansökan.
Legitimeringsprocessen
- Ansökan om godkännande av examen och beslut om godkännande av Valvira. Ansökan om godkännande av tandläkarexamen som avlagts utomlands (pdf)
- Minst tre månaders tandläkarpraktik vid en verksamhetsenhet inom den offentliga hälso- och sjukvården efter beslutet.
- Godkänd tentamen för behörighet vid Åbo eller Helsingfors universitet
- Begränsad rätt att utöva yrket med begränsat verksamhetstillstånd
- Rätt att självständigt utöva tandläkaryrket i Finland
Man kan inte genomgå den praktik eller de tentamina för behörighet som fastställs av Valvira förrän Valvira har fattat beslut om godkännande av examen.
De språkkunskaper som krävs i finska eller svenksa ska visas senast i samband med anmälan till det första förhöret.
Handlingar som ska bifogas till ansökan om godkännande av examen
Ansökan om godkännande av tandläkarexamen som avlagts utomlands (pdf)
- Kopia av pass, identitetskort, främlingspass eller resedokument för flykting (handlingar som styrker identitet och medborgarskap)
- Kopia av det ursprungliga examensbeviset
- Intyg om rätt att utöva yrket som utfärdats av behörig myndighet i utlandet, om sökanden har beviljats yrkesutövningsrätt i ett annat land än Finland. Det ska framgå av intyget att rätten att utöva yrket inte har begränsats eller fråntagits. Intyget får inte vara äldre än tre månader. Om sökanden har beviljats rätt att utöva yrket i flera olika länder ska intyg från alla länder lämnas in. Intyget kan lämnas in i original eller som kopia.
- Om sökanden inte kan lämna ett sådant intyg som nämns i punkt 3, behövs ett intyg som den behöriga myndigheten i det aktuella landet har utfärdat över att den inte registrerar utövare av yrket i fråga, eller någon annan tillförlitlig redogörelse för saken.
- Översättningar av de handlingar som nämns ovan, som översatts av en auktoriserad översättare i Finland eller i en annan EU/EES-stat. Översättningarna ska vara på finska, svenska eller engelska. Översättningarna kan lämnas in i original eller som kopior.
Formella krav på bilagor
Legitimera ditt ursprungliga examensbevis genom ett Apostille- eller Grand Legalistion-förfarande i utbildningslandet. Förfarandet ska styrka den undertecknade personens ställning och rätt att underteckna handlingen i fråga. Ett examensbevis som innehåller anteckningar enligt Apostille eller Grand Legalisation kan lämnas in till Valvira som en officiellt bestyrkt kopia, men själva anteckningarna ska finnas i det ursprungliga dokumentet.
Kontakta utrikesministeriet eller motsvarande i ditt utbildningsland för att försäkra dig om hur ett examensbevis ska legitimeras i ditt utbildningsland.
ELLER
Om du inte har möjlighet att ordna ett legitimerat examensbevis i utbildningslandet, ska du ange läroanstaltens officiella e-postadress så att Valvira kan kontrollera att din examen år riktig. Kontrollen av examen fördröjer handläggningen av ansökan.
Mera information om Apostille or Grand Legalisation
Alla kopior ska vara officiellt bestyrkta, och de ska sändar till Valvira per post. Kopior som skickats per e-post godtas inte.
Officiellt bestyrkta kopior av dokument utfärdas av notarius publicus i Finland eller i en annan EU/EES-stat eller en finsk beskickning utomlands. Kopiorna ska lämnas in till Valvira med notarius publicus eller beskickningens stämpel och underskrift. Även kopior som bestyrkts med Apostille av en utländsk myndighet godkänns.
Till ansökan ska bifogas översättningar av dokumenten till finska, svenska eller engelska. Översättningarna ska vara utförda av en edsvuren eller auktoriserad translator i Finland eller någon annan EU/EES-stat. Översättningarna ska lämnas in i original, försedda med översättarens ursprungliga stämpel och underskrift, eller som officiellt bestyrkta kopior med ursprunglig stämpel och underskrift av notarius publicus eller beskickningen.
Mer information om notarius publicus (dvv.fi)
Mer information om auktoriserade translatorer (oph.fi)
Mer information om Apostille-intyg (hcch.net)
Valvira kan vid behov begära kompletterande uppgifter. Observera att Valvira varken återlämnar eller kopierar handlingar.
Praktik
Som tandläkarpraktik godkänns praktik som genomförts vid en verksamhetsenhet inom den offentliga hälso- och sjukvården. Praktiktiden är minst tre månader, men Valvira kan också fastställa praktikens längd och innehåll separat. Om det är mycket svårt att få en plats för tandläkarpraktik kan Valvira i undantagsfall godkänna en sex månaders praktik som tandskötare under förutsättning att uppgifterna utförs i arbetspar med en tandläkare. I dessa fall ska Valvira kontaktas i förväg.
Praktiken genomförs på Finlands officiella språk, antingen finska eller svenska.
Som praktik godkänns inte iakttagande av verksamheten på en vårdinrättning i egenskap av besökare, frivilligt arbete på en vårdinrättning eller allmän orientering i arbetslivet i Finland som ordnats av migrations- eller arbetskraftsmyndigheterna (s.k. integrationsfrämjande verksamhet).
Valvira förmedlar inte praktikplatser, utan var och en ska själv skaffa sig en praktikplats.
En person som utför praktik är inte yrkesutbildad inom hälso- och sjukvården och behandlar inte patienter självständigt.
Praktiken ska vara ett heltidsarbete på minst 30 timmar/vecka eller ett halvtidsarbete på minst 18,5 timmar/vecka. Om arbetet utförs på deltid ska praktiken förlängas så att den motsvarar praktik som utförs på heltid. Praktikperioden ska pågå i minst en månad (30 dagar) på samma arbetsplats och man kan ha flera praktikplatser.
Anvisning (pdf)
Studiebok för praktik som genomgås av tandläkare med utbildning utanför EU/ESS-området
Krav på språkkunskaper
Krav av språkkunskaper finns här.
Intyg över avlagda studier i finska eller svenska språket, till exempel språkkurser, godkänns inte som enda bevis på språkkunskaper. Mer information om språkexamina (www.oph.fi)
Tentamen för behörighet
För att kontrollera tandläkarens kompetens ordnas tentamen på avdelningen för oral- och maxillofaciala sjukdomar vid Helsingfors universitet. Mer information om hur tentamen ordnas och tidpunkterna för anmälan finns på universitetens webbplatser: Helsingfors universitet (helsinki.fi).
Genom teoriprov och praktiska prov utreds om sökandens kunskaper och färdigheter i odontologi i det kliniska arbetet motsvarar den nivå som krävs i Finland. Därtill utreds om tandläkaren har tillräckliga kunskaper om hälso- och sjukvårdslagstiftningen för att kunna arbeta inom hälso- och sjukvården i Finland.
Observera
- Anmälan kan göras på denna anmälningsblankett.
- Man kan anmäla sig till och delta i den första tentamen när man fullföljt praktiken med godkänt resultat och avlagt språkexamen på minst färdighetsnivå 3 (YKI-prov) eller språkexamen för statsförvaltningen med minst nöjaktiga färdigheter inom samtliga områden.
- Den första anmälan till tentamen görs hos Valvira och hos universitetet. Anmälan till den första tentamen stänger en vecka innan den anmälningstid som universitetet meddelat löper ut. Universitetet sköter faktureringen av tentamina.
- Praktikintyg och utlåtanden ska skickas in först i samband med anmälan.
- Om man har anmält sig till tentamen men inte kan delta måste man återkalla sin anmälan.
Följande bilagor ska skickas in med anmälan till Valvira:
- kopia av språkintyg
- intyg över praktik
- utlåtande av handledaren för praktiken med en bedömning av prestationen under praktikperioden
Begränsad rätt att utöva yrket med begränsat verksamhetstillstånd
- Ansökan om begränsat verksamhetstillstånd görs med följande blankett: Begränsat verksamhetstillstånd för tandläkare (pdf)
- Till ansökan ska bifogas ett intyg från universitetet över att samtliga examina har utförts med godkänt resultat.
En tandläkare som avlagt tentamina för behörighet ska arbeta i minst ett (1) år med begränsat verksamhetstillstånd. Sökanden måste själv söka en anställning där han eller hon får utöva yrket med tillståndet.
Arbete med begränsat verksamhetstillstånd innebär att sökanden arbetar som tandläkare under ledning och övervakning av en annan legitimerad tandläkare vid den utsedda hälso- och sjukvårdsenheten. Valvira kan bevilja verksamhetstillstånd för högst sex månader i sänder. Vid beviljande av fortsatt verksamhetstillstånd beaktas arbetsgivarens utlåtande från föregående tillståndsperiod. Man kan arbeta med verksamhetstillstånd både inom privata och offentliga hälso- och sjukvårdsenheter.
Rätt att självständigt utöva tandläkaryrket i Finland
En tandläkare kan beviljas rätt att självständigt utöva tandläkaryrket i Finland efter att ha arbetat med verksamhetstillstånd under ett (1) års tid.
Ansökan om rätt att självständigt utöva tandläkaryrket görs på en blankett som lämnas till Valvira. Ansökningsblankett (pdf)
Till ansökan bifogas arbetsgivarens utlåtande om tjänstgöringen. Valvira kan bevilja sökanden rätt att självständigt utöva yrket om arbetsgivarens utlåtande förordar detta. I annat fall kräver Valvira ytterligare arbete med verksamhetstillstånd eller praktik. Begränsat verksamhetstillstånd kan beviljas för högst två (2) år.
En tandläkare som beviljats rätt att självständigt utöva yrket får arbeta som tandläkare både inom den offentliga och privata hälso- och sjukvården samt även som självständig yrkesutövare.
Övriga situationer
Legitimering när personen avlagt examen utanför EU/EES-staterna och en annan EU/EES-stat har godkänt examen och beviljat yrkesutövningsrätt
En förutsättning för att yrkesutövningsrätt beviljas är att personen har varit verksam som tandläkare eller specialisttandläkare i minst tre år i det EU/EES-land där rätt att utöva tandläkaryrket eller specialisttandläkaryrket har beviljats.
Om en person har varit verksam inom yrket i minst tre år i det EU/EES-land där hon/han har rätt att utöva yrket eller använda yrkesbeteckningen, kan kompensationsåtgärder vara möjliga. Det här gäller EU-medborgare eller därmed jämförbara personer.
Bilagor till ansökan
- Kopia av pass, identitetskort, främlingspass eller resedokument för flykting (handlingar som styrker identitet och medborgarskap)
- Om sökandens nuvarande namn inte är samma namn som används i de bifogade dokumenten ska sökanden lämna in en kopia av en handling där namnändringen kan konstateras.
- Kopia av det ursprungliga examensbeviset och dess bilaga, där den avlagda examens innehåll och omfattning framgår (till exempel diploma supplement, transcript of records).
- Intyg om rätt att utöva yrket som utfärdats av behörig myndighet i utlandet, om sökanden har beviljats yrkesutövningsrätt i ett annat land än Finland. Det ska framgå av intyget att rätten att utöva yrket inte har begränsats eller fråntagits. Intyget får inte vara äldre än tre månader. Om sökanden har beviljats rätt att utöva yrket i flera olika länder ska intyg från alla länder lämnas in. Intyget kan lämnas in i original eller som kopia.
- Om sökanden inte kan lämna ett sådant intyg som nämns i punkt 4, behövs ett intyg som den behöriga myndigheten i det aktuella landet har utfärdat över att den inte registrerar utövare av yrket i fråga, eller någon annan tillförlitlig redogörelse för saken.
- Intyg från behörig myndighet över att sökandens examen motsvarar EU-kraven. Intyget kan lämnas in i original eller som kopia.
- Översättningar av de handlingar som nämns ovan, som översatts av en auktoriserad översättare i Finland eller i en annan EU/EES-stat. Översättningarna ska vara på finska, svenska eller engelska. Översättningarna kan lämnas in i original eller som kopior.
- Kopia av intyg över avlagd allmän språkexamen eller språkexamen för statsförvaltningen, om sökanden inte har genomgått sin yrkesutbildning eller allmänbildande utbildning på finska eller svenska.
Identifikationskod
En utländsk tandläkare som arbetar i tandläkaruppgifter i Finland ska ha en identifikationskod, som ges av Valvira i samband med legitimering. Identifikationskoden ska skrivas eller stämplas bland annat på läkemedelsrecept.
Användning av identifikationskoden och beställning av stämpel
Specialisering i Finland
Specialisttandläkarexamen i Finland är en yrkesinriktad påbyggnadsexamen, som kan avläggas vid de odontologiska fakulteterna vid Helsingfors universitet, Uleåborgs universitet och Åbo universitet.
En ovillkorlig förutsättning för avläggande av examen är att Valvira har beviljat tandläkaren rätt att utöva tandläkaryrket som legitimerad tandläkare i Finland.
Odontologiska fakulteten beslutar om antagning av en utländsk tandläkare för påbyggnadsstudier, samt huruvida den utbildning som avlagts utomlands godkänns som specialisttandläkarutbildning i Finland. Specialisttandläkarutbildningen varar i 3–4 år, och består huvudsakligen av praktisk tjänstgöring inom den avsedda specialiteten.
Vid ovannämda universitet kan en utländsk tandläkare även avlägga odontologie doktorsexamen som är en vetenskaplig påbyggnadsexamen.
Behandlingstid
Behandlingstiden för en ansökan är i genomsnitt 4 månader. Behandlingstiden börjar löpa från det att alla nödvändiga handlingar har inkommit till Valvira.
Beslut
Beslut om yrkesrättigheter är avgiftsbelagda, och avgifter tas även ut för negativa beslut. För en återkallad ansökan debiteras hälften av behandlingsavgiften för ansökan.
Beslutet om rätt att utöva yrke meddelas på finska eller svenska. Faktura skickas som en separat postförsändelse efter beslutet.