
Förhör
Förhör
Förhör
Förhör som krävs av läkare med utbildning utanför EU/EES-området
Enligt förordningen om yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården ska utländska läkare genomgå ett förhör för utredande av yrkesskickligheten så att deras kompetens motsvarar den läkarutbildning som ges i Finland. En läkare kan delta i förhöret när han eller hon har fullgjort minst sex månaders sjukhuspraktik i Finland samt språkexamen på finska eller svenska i Finland.
Valvira ordnar förhöret i samarbete med medicinska enheten vid Tammerfors universitet.
Förhöret består av tre delar som avläggs separat:
1. Kliniskt förhör
Ett skriftligt förhör som syftar till att testa läkarens baskunskaper i klinisk medicin samt hälso- och sjukvård. De skriftliga frågorna består av beskrivningar av patientfall från de viktigaste specialiteterna, och kravnivån motsvarar slutförhöret för medicine licentiatutbildningen i Finland.
2. Förhör i den finländska hälso- och sjukvården
Ett skriftligt administrativt förhör, som innehåller viktiga och centrala frågor om yrkesutövningen i Finland, såsom social- och hälsoskydd, lagstiftning, systemet för organiseringen av hälso- och sjukvården, rättsmedicin och läkemedelsförsörjning.
3. Praktisk tentamen i patientarbete
Tentamen i patientarbete, som syftar till att säkerställa, att läkaren har färdigheter att möta patienten och kan tillämpa de kunskaper och färdigheter som inhämtats under utbildningen inom primärvården, samt att läkaren behärskar de viktigaste arbetsmetoderna för allmänpraktiserande läkare. Läkaren måste också kunna samarbeta med den specialiserade sjukvården och känna till innehållet i det hälsofrämjande arbetet.
Den praktiska tentamen ordnas vid hälsovårdscentralen för undervisning vid medicinska enheten på Tammerfors universitet.
Begränsat deltagande i förhöret
- Det kliniska och administrativa förhöret kan båda genomgås högst tio gånger. Efter tre underkända prestationer krävs en paus på ett år, varefter personen kan anmäla sig till förhöret på nytt. Om tentamen underkänts tio gånger, är det inte längre möjligt att delta i förhöret.
- I den praktiska tentamen i patientarbete kan man delta sammanlagt tre gånger. Om tentamen underkänns första gången, får man delta på nytt tidigast efter sex månader. Om även den andra tentamen underkänns är ett tredje försök möjligt först efter ett år räknat från den andra underkända tentamen. Under den ett år långa pausen ska läkaren med godkänt betyg genomgå en sex månader lång amanuenstjänstgöring på ett sjukhus eller en hälsovårdscentral med ett offentligt samfund som huvudman. Arbetsgivarens utlåtande om avlagd amanuenstjänstgöring ska sändas till Valvira. Om den praktiska tentamen underkänns även tredje gången, är det inte längre möjligt att delta på nytt.
Ansökningsförfarande
Anmälan till Valvira görs endast till det första, kliniska förhöret. Om sökanden vill ha förhörets frågor på svenska, ska detta anmälas skriftligt i förväg. För anmälan kan en anmälningsblankett användas.
Som bilagor till anmälan ska till Valvira sändas:
- kopia av språkintyg
- intyg över praktik
- utlåtande av handledaren för praktiken, som innehåller en bedömning av prestationen under praktikperioden
Valvira godkänner endast officiellt bestyrkta (notarius publicus) kopior av dokument.
Anmälan sänds till Valvira minst tre veckor före förhörsdagen.
Anmälan till det administrativa förhöret sänds direkt till medicinska enheten vid Tammerfors universitet, och tidpunkten för den praktiska tentamen i patientarbete avtalas med enheten.
Det kliniska förhöret och administrativa förhöret ordnas minst fyra gånger per år: i februari, maj, september och november. Praktisk information om förhörsdatum, förhörsavgifter och andra detaljer ges av medicinska enheten vid Tammerfors universitet, tfn 040 190 9830, leena.kiuru@tuni.fi
Läs mer om förhören vid Tammerfors universitet (tuni.fi, på finska)
Universitetet ger ett intyg över förhöret när alla tre delar har avlagts.