
Läkare
Läkare
Läkare som fått sin utbildning utanför EU/EES-staterna
Att arbeta som läkare i Finland förutsätter av Valvira beviljad rätt att utöva yrket. En läkare kan beviljas rätt att utöva yrket, och läkaren registreras på egen ansökan i centralregistret över yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården (Terhikki).
För legitimering krävs att sökanden har genomgått praktik och ett tredelat förhör som förordnats av Valvira så, att kompetensen motsvarar den läkarutbildning som avlagts i Finland.
Sökanden kan inte fullgöra den tjänstgöring, genomföra de tilläggsstudier, genomgå de förhör eller fullgöra den praktik för läkare som Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården bestämmer förrän verket har fattat beslut om godkännande av utbildningen.
För olovlig utövning av läkaryrket kan i Finland dömas antingen till böter eller till fängelsestraff.
Villkor för legitimering
Sökanden har avlagt examen i en stat som inte tillhör EU/EES-området
- Utomlands fullgjord utbildning som uppfyller vissa förutsättningar och leder till läkaryrket
- Tillräckliga språkkunskaper
- Minst sex månaders läkarpraktik på ett sjukhus eller en hälsovårdscentral i Finland med ett offentligt samfund som huvudman (staten, en kommun eller en samkommun)
- Tredelat förhör
Utbildningskrav
Med utomlands fullgjord utbildning som leder till läkaryrket avses grundexamen för läkare, som uppfyller vissa förutsättningar. Godkännande av examen ansöks hos Valvira på en för ändamålet avsedd blankett.
Ansökan om godkännande av läkarexamen som avlagts utomlands (pdf)
Bilagor till ansökan
- officiellt bestyrkt kopia av giltigt pass eller motsvarande dokument, som utfärdats av myndighet och som bevisar personens identitet och medborgarskap
- om sökandens nuvarande namn avviker från det namn som används i de dokument som bifogas som bilaga, ska sökanden lämna in en kopia av handlingen från vilken namnändringen kan konstateras
- kopia av det ursprungliga examensbeviset och dess bilaga, varav framgår innehållet och omfattningen av avlagd examen (t.ex. diploma supplement, transcript of records)
- intyg som utfärdats av den behöriga myndigheten i utlandet om rätt att utöva yrket, om sökanden har beviljats yrkesutövningsrätt i en annan stat än Finland. Av intyget ska framgå, att yrkesutövningsrätten inte har begränsats eller fråntagits. Intyget får inte vara äldre än tre månader. Om rätt att utöva yrket har beviljats i flera stater, ska intygen från alla stater lämnas in. Intyget kan inlämnas i original eller som kopia.
- om sökanden inte har intyget som nämnts i punkt 4, behövs ett intyg, som den behöriga myndigheten i den staten har utfärdat över att den inte registrerar utövare av yrket i fråga, eller någon annan tillförlitlig utredning om saken.
- översättningar av de handlingar som nämns ovan, som översatts av en auktoriserad translator i Finland eller i någon annan EU/EES-stat. Översättningarna ska vara på finska, svenska eller engelska. Översättningarna kan lämnas in i original eller som kopior.
- senast i samband med anmälan till det första förhöret ska sökanden sända in en kopia av ett intyg över avlagd allmän språkexamen eller språkexamen för statsförvaltningen, om sökandens yrkesutbildning inte har genomgåtts på finska eller svenska, eller om sökanden inte har genomgått sina allmänbildande studier på finska eller svenska.
Formella krav på ansökningshandlingar
Alla kopior som bifogas till ansökan ska vara officiellt bestyrkta.
Officiellt bestyrkta kopior av dokument utfärdas av notarius publicus i Finland eller i en annan EU/EES-stat eller en finsk beskickning utomlands. Kopiorna ska sändas till Valvira försedda med ursprunglig stämpel och underskrift av notarius publicus eller beskickningen. Även kopior utfärdade av utländska myndigheter och försedda med Apostille-intyg godkänns.
Till ansökan ska bifogas översättningar av dokumenten till finska, svenska eller engelska. Översättningarna ska vara gjorda av en auktoriserad translator i Finland eller i en annan EU/EES-stat. Översättningarna ska lämnas in i original, försedda med översättarens ursprungliga stämpel och underskrift, eller som officiellt bestyrkta kopior med ursprunglig stämpel och underskrift av notarius publicus eller beskickningen.
Valvira returnerar inga handlingar och tar inte heller kopior.
Mer information om notarius publicus (dvv.fi)
Mer information om auktoriserade translatorer (oph.fi)
Mer information om Apostille-intyg (hcch.net)
Kontroll av riktigheten av examen
Examensbeviset eller diplomet bör legaliseras i utbildningslandet genom Apostille- eller Grand Legalisation-förfarandet. Examensbeviset som innehåller anteckningar enligt Apostille- eller Grand Legalisation-förfarandet kan lämnas in till Valvira som officiellt bestyrkt kopia, men själva anteckningarna ska finnas i det ursprungliga dokumentet.
Om sökanden inte kan lämna in ett examensbevis som legaliserats genom Apostille- eller Grand Legalisation-förfarandet kontrollerar Valvira riktigheten av examen direkt hos läroinrättningen. Kontrollen av examen orsakar dröjsmål i behandlingen av ansökan.
Krav på språkkunskaper
En läkare ska ha sådana muntliga och skriftliga språkkunskaper, att han eller hon kan klara av sina uppgifter. De officiella språken i Finland är finska och svenska.
Sökanden ska till sin ansökan bifoga ett intyg över avlagd språkexamen för statsförvaltningen eller allmän språkexamen. Av språkexamen för statsförvaltningen krävs minst nöjaktig kunskapsnivå inom samtliga delområden och av allmän språkexamen minst examen på mellannivå (nivåerna 3–4) inom samtliga delområden.
Intyg över avlagda studier i finska eller svenska språket, till exempel språkkurser, godkänns inte som enda bevis på språkkunskaper. Mer information om språkprovet och språkintyget finns på Utbildningsstyrelsens webbplats (www.oph.fi ).
Praktik
Som läkarpraktik godkänns praktik som fullgjorts på ett sjukhus eller en hälsovårdscentral i Finland med ett offentligt samfund som huvudman. Uppgiftsbeskrivningen av praktiken ska motsvara den amanuenstjänstgöring som krävs av medicine studerande i Finland. Praktiktiden är minst sex månader, men Valvira kan också separat fastställa längden av praktiken och dess innehåll. Som praktik godkänns endast den tjänstgöring som fullgjorts i sin helhet under de tre senaste åren före tentamen i Tammerfors.
Forskningsverksamhet godkänns som läkarpraktik endast, om det bedrivits vid en sjukvårdsinrättning, och även då maximalt för två månader.
Som praktik godkänns inte iakttagande av verksamheten på en sjukvårdsinrättning i egenskap av besökare, frivilligt arbete på en vårdinrättning eller allmän orientering i arbetslivet i Finland, som ordnats av migrations-/arbetskraftsmyndigheterna (s.k. integrationsfrämjande verksamhet).
Valvira förmedlar inte praktikplatser, utan var och en ska själv skaffa sig en praktikplats, till exempel genom att direkt kontakta sjukhusen. Avtal om praktiken ingås med sjukhuset. Det behövs inget tillstånd från Valvira för praktiken.
Förhör
Man kan delta i det första förhöret, när den sex månader långa praktiken är slutförd i sin helhet och språkexamen avlagd.
Förhöret består av tre separata delar:
- Kliniskt förhör
- Förhör i den finländska hälso- och sjukvården
- Praktisk tentamen i patientarbete
Förhören sker på finska eller svenska, och ska avläggas i ovannämnda ordning.
Information om förhören på Valviras webbplats (valvira.fi)
Begränsat tillstånd att vara verksam som läkare
Valvira kan på ansökan bevilja begränsat verksamhetstillstånd redan i förhörsskedet.
Efter att det första förhöret har avlagts kan ett begränsat tillstånd beviljas att arbeta på ett sjukhus med offentligt samfund som huvudman. Efter det andra förhöret kan begränsat tillstånd även beviljas för arbete på hälsovårdscentral.
Det begränsade tillståndet beviljas för en viss specialitet och en viss arbetsplats för högst sex månader i taget. Begränsade tillstånd beviljas vanligen högst för två år.
Behandlingstiden för ansökningar om begränsat tillstånd är minst två veckor.
Ansökan om begränsat verksamhetstillstånd för läkare (pdf)
Legitimation
När samtliga förhör har avlagts med godkänt resultat kan läkaren beviljas rätt att vara verksam som legitimerad läkare. Rätt att utöva läkaryrket beviljas på ansökan som ska riktas till Valvira. Ansökan skrivs på finska, svenska eller engelska, och blanketten ska dateras och undertecknas.
- Rätt att utöva läkaryrket ansöks på en blankett som skickas till Valvira. Ansökningsblankett (Suomi.fi)
- Till ansökan ska bifogas arbetsgivarens utlåtande om den senaste amanuenstjänstgöringen eller tjänstgöringen som läkare med begränsat verksamhetstillstånd
Misslyckande i förhöret
Det kliniska förhöret och förhöret i den finländska hälso- och sjukvården kan båda genomgås högst tio gånger. Efter tre underkända prestationer krävs en paus på ett år, varefter man kan anmäla sig till förhöret på nytt. Den som underkänts tio gånger i det kliniska förhöret eller förvaltningsförhöret får inte längre delta på nytt.
I den praktiska tentamen i patientarbete får man delta sammanlagt tre gånger. Om tentamen underkänns första gången får man delta på nytt tidigast efter ett halvt år. Om även den andra tentamen underkänns är ett tredje försök möjligt först efter ett år räknat från den andra underkända tentamen. Under den ett år långa pausen ska läkaren med godkänt betyg genomgå en sex månader lång amanuenstjänstgöring på ett sjukhus eller en hälsovårdscentral med ett offentligt samfund som huvudman. Arbetsgivarens utlåtande om avlagd amanuenstjänstgöring ska skickas till Valvira. Om den praktiska tentamen i patientarbete underkänns även tredje gången är det inte längre möjligt att delta på nytt.
Om personen misslyckas tio gånger i de skriftliga förhören eller tre gånger i den praktiska tentamen i patientarbete kan han eller hon hos Valvira ansöka om rätt att utöva läkaryrket för att få ett överklagbart beslut i sitt ärende. Ansökan om rätt att utöva läkaryrket riktas till Valvira (ansökningsblankett pdf). När ansökningsblanketten har inkommit till Valvira avgör verket sökandens situation och utformar i mån av möjlighet individuella krav på kompletterande utbildning för den som underkänts tre gånger i den praktiska tentamen i patientarbete. Individuellt anpassade studier kan dock inte tillämpas i samtliga fall. Till dem som misslyckats tio gånger i de skriftliga förhören ger Valvira på ansökan ett negativt beslut i vilket ändring får sökas.
Alternativt kan personen i sådana situationer söka studieplats för att avlägga läkarexamen i Finland och få sina tidigare studier tillgodoräknade i den nya examen.
Legitimering, när personen avlagt examen utanför EU/EES-området, och en annan EU/EES-stat har godkänt examen och beviljat yrkesutövningsrätt
En förutsättning för att yrkesutövningsrätt beviljas är, att personen har varit verksam som läkare eller specialistläkare i minst tre år i den EU/EES-stat, där rätt att utöva läkaryrket eller specialistläkaryrket har beviljats. Om personen inte har 3 års erfarenhet, var god och läs tilläggsinformationen i punkt Villkor för legitimation.
Bilagor till ansökan
- kopia av giltigt pass eller motsvarande dokument som utfärdats av myndighet och som bevisar personens identitet och medborgarskap
- om sökandens nuvarande namn avviker från det namn som används i de dokument som bifogas som bilaga, ska sökanden lämna in en kopia av handlingen från vilken namnändringen kan konstateras
- kopia av det ursprungliga examensbeviset och dess bilaga, varav framgår innehållet och omfattningen av avlagd examen (t.ex. diploma supplement, transcript of records)
- intyg som utfärdats av den behöriga myndigheten i utlandet om rätt att utöva yrket, om sökanden har beviljats yrkesutövningsrätt i en annan stat än Finland. Av intyget ska framgå, att yrkesutövningsrätten inte har begränsats eller fråntagits. Intyget får inte vara äldre än tre månader. Om rätt att utöva yrket har beviljats i flera stater, ska intygen från alla stater lämnas in. Intyget kan inlämnas i original eller som kopia.
- om sökanden har utövat yrket i en stat som inte för register över ifrågavarande yrkesutövare, behövs ett intyg, som den behöriga myndigheten i den staten har utfärdat över att den inte registrerar yrkesutövare i fråga, eller någon annan tillförlitlig utredning om saken.
- intyg av den behöriga myndigheten om att sökandens examen motsvarar EU-kraven. Intyget kan lämnas in i original eller som kopia.
- översättningar av de handlingar som nämns ovan, som översatts av en auktoriserad translator i Finland eller i någon annan EU/EES-stat. Översättningarna ska vara på finska, svenska eller engelska. Översättningarna kan lämnas in i original eller som kopior.
- kopia av intyg över avlagd allmän språkexamen eller språkexamen för statsförvaltningen krävs av de sökande, vilkas yrkesutbildning, som ansökan gäller, inte har genomgåtts på finska eller svenska, eller om personen inte har genomgått sina allmänbildande studier på finska eller svenska.
Identifikationskod
En utländsk läkare som arbetar i läkaruppgifter i Finland ska ha en identifikationskod, som ges av Valvira i samband med legitimationen eller det första begränsade verksamhetstillståndet. Identifikationskoden ska skrivas eller stämplas bl.a. på läkemedelsrecept.
Specialisering i Finland
Specialistläkarutbildningen i Finland är en yrkesinriktad påbyggnadsutbildning som genomgås på universitet. Examen kan avläggas vid de medicinska fakulteterna på Helsingfors, Östra Finlands, Uleåborgs, Tammerfors eller Åbo universitet. En ovillkorlig förutsättning för utbildningen är att läkaren har av Valvira beviljad rätt att utöva läkaryrket i Finland.
Medicinska fakulteten beslutar om antagning av en utländsk läkare för påbyggnadsstudier, samt huruvida den utbildning som avlagts utomlands godkänns som specialistläkarutbildning i Finland. Specialistläkarutbildningens längd är 5–6 är, och består huvudsakligen av praktisk tjänstgöring inom den avsedda specialiteten.
En utländsk läkare kan även avlägga medicine doktorsexamen vid ovannämnda universitet, som är en medicinsk påbyggnadsexamen. Den som bedriver medicinskt forskningsarbete behöver inte nödvändigtvis ha rätt att utöva läkaryrket.
Behandlingstid
Den genomsnittliga behandlingstiden för ansökan är minst 4 månader. Behandlingstiden börjar löpa från den tidpunkt då samtliga handlingar som behövs har anlänt till Valvira.
Beslut
Beslut som gäller yrkesrättigheter är avgiftsbelagda och avgift tas ut också när ansökan avslås. Om ansökan återkallas tas hälften av handläggningsavgiften ut.
Beslut om rätt att utöva yrke ges på finska eller på svenska. Fakturan skickas som en separat postförsändelse.
Arbetstillstånd
Mer information om arbets- och uppehållstillstånd ges av Migrationsverket och arbetskraftsmyndigheterna.
Migrationsverket (migri.fi)
Arbets- och näringsbyrån (TE-byrån)
Lagstiftning
Lagen om yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården (finlex.fi)
Förordningen om yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården (finlex.fi)