
Tandläkare
Anvisning till tandläkare
Anvisning till tandläkare
Att arbeta i Finland
För att kunna arbeta i Finland som tandläkare och specialisttandläkare behöver man ett beslut av Valvira om beviljad rätt att utöva yrket. Tandläkare och specialisttandläkare kan beviljas rätt att utöva yrket, och personen antecknas på egen ansökan i centralregistret över yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården (Terhikki).
Den som bedriver olovlig verksamhet som yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården kan i Finland dömas till böter eller fängelsestraff.
Ansökan
Rätt att utöva yrket som tandläkare eller specialisttandläkare beviljas på ansökan som ska riktas till Valvira. I ansökan ska alltid specificeras vilket yrke ansökan gäller. Om ansökningen gäller fler än ett yrke, ska en separat ansökan fyllas i för varje yrke.
Ansökningsblankett (pdf)
Ansökan skrivs på finska, svenska eller engelska. En ansökan kan också vara fritt formulerad.
Ansökningsprocess
Valvira kan kontrollera språkkunskaperna hos alla sökande som avlagt den yrkesexamen som ansökan gäller på ett annat språk än finska eller svenska, eller som inte har genomgått sin allmänbildande utbildning på finska eller svenska. Språkkunskaperna bevisas genom ett intyg över språkexamen.
När sökanden lämnar in sitt intyg över språkexamen i samband med ansökan, kan Valvira på samma gång erkänna sökandens yrkeskvalifikationer och bevilja rätt att utöva yrket som legitimerad yrkesutbildad person. Sökanden betalar i så fall endast för ett beslut, eftersom det inte behövs två separata beslut.
Om sökanden inte kan förete ett intyg över krävda språkkunskaper som en bilaga till sin ansökan om rätt att utöva yrket, kan Valvira endast bevilja erkännande av yrkeskvalifikationer. Erkännande av yrkeskvalifikationer ger inte rätt att vara verksam som yrkesutbildad person i Finland. Processen sker då i två faser:
- Erkännande av yrkeskvalifikationer
- Beviljande av rätt att utöva yrket
Bilagor till ansökan
- kopia av giltigt pass eller motsvarande dokument som utfärdats av myndighet och som bevisar personens identitet och medborgarskap
- om sökandens nuvarande namn avviker från det namn som används i de dokument som bifogas som bilaga, ska sökanden lämna in en kopia av handlingen från vilken namnändringen kan konstateras
- kopia av det ursprungliga examensbeviset och dess bilaga, varav framgår innehållet och omfattningen av avlagd examen (t.ex. diploma supplement, transcript of records)
- intyg som utfärdats av den behöriga myndigheten i utlandet om rätt att utöva yrket, om sökanden har beviljats yrkesutövningsrätt i en annan stat än Finland. Av intyget ska framgå att yrkesutövningsrätten inte har begränsats eller fråntagits. Intyget får inte vara äldre än tre månader. Om rätt att utöva yrket har beviljats i flera stater, ska intygen från alla stater lämnas in. Intyget kan inlämnas i original eller som kopia.
- om sökanden inte har intyget som nämnts i punkt 4, behövs ett intyg, som den behöriga myndigheten i den staten har utfärdat över att den inte registrerar utövare av yrket i fråga, eller någon annan tillförlitlig utredning om saken.
- intyg av den behöriga myndigheten om att sökandens examen motsvarar EU-kraven. Intyget kan lämnas in i original eller som kopia.
- översättningar av de handlingar som nämns ovan, som översatts av en auktoriserad translator i Finland eller i någon annan EU/EES-stat. Översättningarna ska vara på finska, svenska eller engelska. Översättningarna kan lämnas in i original eller som kopior.
- kopia av intyg över avlagd allmän språkexamen eller språkexamen för statsförvaltningen krävs av de sökande, vilkas yrkesutbildning som ansökan gäller inte har genomgåtts på finska eller svenska, eller om personen inte har genomgått sina allmänbildande studier på finska eller svenska.
Vid behov:
Kopior av arbetsintyg över anställningar i det aktuella yrket från tiden efter utexamineringen. Därtill ska av arbetsintygen lämnas in översättningar av en i Finland eller i en annan EU/EES-stat auktoriserad translator. Översättningarna ska vara på finska, svenska eller engelska, och de kan lämnas in i original eller som kopior.
Formella krav på ansökningshandlingar
Du kan inleda ansökan med att sända in vanliga kopior av ansökans bilagor. Vid behov kan Valvira senare begära om att alla bilagor till ansökan sänds in som originella eller officiellt bestyrkta kopior.
Ifall Valvira begär om officiellt bestyrkta kopior av dokument utfärdas de av notarius publicus i Finland eller i en annan EU/EES-stat eller en finsk beskickning utomlands. Kopiorna ska sändas till Valvira försedda med ursprunglig stämpel och underskrift av notarius publicus eller beskickningen. Även kopior utfärdade av utländska myndigheter och försedda med Apostille-intyg godkänns.
Till ansökan ska bifogas översättningar av dokumenten till finska, svenska eller engelska. Översättningarna ska vara gjorda av en i Finland eller i en annan EU/EES-stat auktoriserad translator. Översättningarna ska lämnas in i original, försedda med översättarens ursprungliga stämpel och underskrift, eller som officiellt bestyrkta kopior med ursprunglig stämpel och underskrift av notarius publicus eller beskickningen.
Valvira returnerar inga handlingar och tar inte heller kopior.
Mer information om notarius publicus
Mer information om auktoriserade translatorer
Mer information om Apostille-intyg
Legitimering
Vid legitimering av tandläkare och specialisttandläkare iakttas direktiv 2005/36/EG.
- Efter avlagd grundexamen för tandläkare kan Valvira bevilja personen rätt att vara verksam som legitimerad tandläkare under ledning och tillsyn av en annan legitimerad tandläkare med rätt att självständigt utöva yrket.
- Om sökanden har beviljats ett dokument som påvisar formella kvalifikationer och som krävs i ursprungslandet för rätt att självständigt utöva tandläkaryrket, kan Valvira bevilja rätt att självständigt utöva tandläkaryrket som en legitimerad yrkesutbildad person. En tandläkare med rätt att självständigt utöva yrket ska till sin ansökan foga dokumentet som påvisar formella kvalifikationer samt av myndigheten lämnad utredning om att personens utbildning motsvarar bestämmelserna i direktivet.
- Valvira kan bevilja rätt att självständigt verka som legitimerad specialisttandläkare, om tandläkaren har en utbildning som motsvarar direktivet. En specialisttandläkare ska dessutom till sin ansökan foga examensbevis för specialisttandläkare eller annat dokument som påvisar sådana kvalifikationer samt av myndigheten lämnad utredning om att utbildningen motsvarar bestämmelserna i direktivet.
Identifikationskod
Tandläkare behöver en identifikationskod, som ges av Valvira i samband med legitimation. Identifikationskoden ska skrivas eller stämplas bl.a. på läkemedelsrecept.
Språkkunskaper
En tandläkare och specialisttandläkare ska ha sådana muntliga och skriftliga språkkunskaper som behövs för att personen kan klara av sina uppgifter. De officiella språken i Finland är finska och svenska.
Sökanden ska i sin ansökan förete ett intyg över avlagd språkexamen för statsförvaltningen eller allmän språkexamen. Av språkexamen för statsförvaltningen krävs minst nöjaktig kunskapsnivå inom samtliga delområden och av allmän språkexamen minst examen på mellannivå (nivåerna 3–4) inom samtliga delområden. I intyget om den allmänna språkexamen måste alla delområden vara minst på mellannivå (3-4) i samma intyget.
Intyg över avlagda studier i finska eller svenska språket, till exempel språkkurser, godkänns inte som enda bevis på språkkunskaper. Mer information om språkprovet och språkintyget finns på Utbildningsstyrelsens webbplats (www.oph.fi).
Lämplighetsprov och anpassningsperiod
Om sökandens utbildning inte uppfyller kraven i direktiv 2005/36/EG kan sökanden ha möjlighet att påvisa sina yrkeskvalifikationer genom att avlägga ett lämplighetsprov eller genomgå en anpassningsperiod. I fråga om yrken som omfattas av principen om automatiskt erkännande (bl.a. tandläkare) bestämmer Valvira vilkendera av dessa som tillämpas i det aktuella fallet.
Anpassningsperiod och lämplighetsprov
Behandlingstid
Den genomsnittliga behandlingstiden för ansökan är 3 – 4 månader. Behandlingstiden börjar löpa från den tidpunkt då samtliga handlingar som behövs har anlänt till Valvira.
Beslut
Beslut som gäller yrkesrättigheter är avgiftsbelagda och avgift tas ut också när ansökan avslås. Om ansökan återkallas tas hälften av handläggningsavgiften ut.
Beslut om rätt att utöva yrket utfärdas på finska eller svenska. Fakturan skickas som en separat postförsändelse.
Lagstiftning
Lagen om yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården
Förordningen om yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården
Europaparlamentets och rådets direktiv om erkännande av yrkeskvalifikationer
Direktiv 2005/36/EG