
Generella ordningen
Skyddad yrkesbeteckning
Anvisning
Valvira utreder om din utbildningen leder till samma yrke som den finländska utbildningen. Vid jämförelsen kan även arbetslivserfarenhet och tilläggs- eller påbyggnadsutbildning beaktas. Valvira kan vid behov begära ett sakkunnigutlåtande om yrkeskvalifikationerna som är avgiftsbelagt för dig (100-400€).
Utförning av ansökan
Du kan skicka in ansökan till Valvira och använda ansökningsformulär (pdf). Du kan även ansöka genom en fritt formulerad ansökan där det framgår vilken yrkesrättighet du ansöker om. Ange även ditt namn och dina kontaktuppgifter för behandling av ärendet.
Om ansökan avser mer än yrke måste du fylla i en separat ansökan för varje yrke.
Innesluta följande dokument med ansökan:
Bilagorna som nämns i punkterna 3–5 kan vara nödvändiga för ett sakkunnigutlåtande. Det ligger i ditt intresse att lämna dem när Valvira jämför den utbildning du genomfört med motsvarande utbildning i Finland. Valvira kan kontrollera de uppgifter som nämns i punkt 6 direkt från behöriga myndigheter, och du behöver inte lämna in dessa handlingar. Kontrollen kan fördröja handläggningen av ansökan. Om Valvira inte får uppgifterna från den behöriga myndigheten, ska du lämna in intygen i fråga själv.
Att lämna in samtliga handlingar som bilagor redan då ansökan lämnas påskyndar ansökningsprocessen. Handläggningstiden för ansökan börjar löpa från det att alla handlingar och utredningar har inkommit till Valvira.
- Handlingar som styrker identitet och medborgarskap (pass eller identitetskort)
- Examensbevis och bilagor (t.ex. diploma supplement, academic transcript).
- Läroanstaltens noggrann redogörelse om studieprestationsutdrag angående kurser och praktik (kunskapsmålen, innehållet och timantalet för kurserna som ingår i din examen samt praktikens verksamhetsmiljöer och uppgifter). Om läroanstalten tillhandahåller ett allmänt studieprogram för utbildningen, ska läroanstalten särskilt bekräfta att du har genomfört studieperioderna i fråga. Läroanstalten kan skicka redogörelsen via e-post till Valvira.
- Arbetsintyg om utövandet av yrket för tiden efter examen. Arbetsintygen ska vara upprättade av arbetsgivaren, och åtminstone sökandens tjänstebeteckning, arbetsuppgifter och anställningens längd ska framgå av intygen.
- Intyg om påbyggnads- och kompletteringsutbildning relaterad till yrket.
- Ett högst tre månader gammalt intyg om att din rätt att utöva yrket inte har begränsats eller upphävts. Till exempel Certificate of Current Professional Status. Om du har beviljats rätt att utöva yrket i flera olika länder ska intyg lämnas in från alla länder. ELLER Om du vill att Valvira kontrollerar rätten direkt från den behöriga myndigheten, ska du ange alla länder där du beviljats rätt att utöva yrket.
- Översättningar till finska, svenska eller engelska av ovannämnda dokument i punkterna 3 – 6 , som inte har beviljats på dessa språk. Översättningarna ska vara utförda av en edsvuren eller auktoriserad översättare i Finland eller någon annan EU/EES-stat. Auktoriserade översättare i Finland (oph).
- Fritt formulerat samtycke till att Valvira vid behov kan lämna in dina ansökningshandlingar till en finländsk läroanstalt för ett sakkunnigutlåtande som är avgiftsbelagt för dig.
- Intyg om språkkunskaper. Kolla språkkunskaper (Valvira.fi).
Utan intyg om språkkunskaper kan Valvira endast erkänna yrkeskvalifikationer. Det förutsätter att du är en EU/EES-medborgare eller därmed jämförbar och har genomfört din utbildning i ett EU/EES-land. Ett erkännande av yrkeskvalifikationer ger inte personen rätt att vara verksam som yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården eller att använda en skyddad yrkesbeteckning i Finland.
Mer information om erkännande av yrkeskvalifikationer (Valvira.fi).
Valvira kan vid behov begära en tilläggsutredning. Observera att Valvira varken återlämnar eller kopierar handlingar.
Du kan anhängiggöra din ansökan genom att lämna in kopior av ansökningsbilagorna. Valvira kan dock senare komma att kräva att officiellt bestyrkta kopior av ovan nämnda ansökningsbilagor lämnas in.
Om Valvira begär in officiellt bestyrkta kopior, ordnas dessa av notarius publicus i Finland eller i någon annan EU/EES-stat eller av en finsk representation utomlands. Även kopior som bestyrkts med apostille av en utländsk myndighet godkänns. Kopiorna ska lämnas in med notarius publicus eller representationens ursprungliga stämpel och underskrift.
Mer information om notarius publicus (dvv.fi)
Behandlingstid
Behandlingstiden för en ansökan är i genomsnitt 4 månader. Behandlingstiden börjar löpa från det att alla nödvändiga handlingar har inkommit till Valvira.
Beslut
Beslut om yrkesrättigheter är avgiftsbelagda (Valvira.fi), och avgifter tas även ut för negativa beslut. För en återkallad ansökan debiteras hälften av behandlingsavgiften för ansökan.
Möjliga avgifter är:
- Avgift för utlåtande från högskola eller läroanstalt som begärts in för en bedömning av utländsk utbildning
- Legitimering av och skydd för yrkesbeteckning för yrkesutbildade personer från EU/EES-land
- Erkännande av yrkeskvalifikationer
- Legitimering och skydd för yrkesbeteckning efter att språkkunskaper påvisats, när en persons yrkeskvalifikationer har erkänts
eller
- Villkorligt beslut om erkännande
- Erkännande av yrkeskvalifikationer, legitimering eller skydd för yrkesbeteckning efter genomförd anpassningsperiod eller lämplighetsprov
- Legitimering och skydd för yrkesbeteckning efter att språkkunskaper påvisats, när en persons yrkeskvalifikationer har erkänts
Beslutet om rätt att utöva yrke meddelas på finska eller svenska. Faktura skickas som en separat postförsändelse efter beslutet.
Författningar
Lag om yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården 1994/559 (Finlex.fi)
Förordning om yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården 1994/564 (Finlex.fi)
Europaparlamentets och rådets direktiv om erkännande av yrkeskvalifikationer
Direktiv 2005/36/EG