
Anpassningsperiod och lämplighetsprov
Anpassningsperiod och lämplighetsprov
Anpassningsperiod och lämplighetsprov
Bland utbildningsområdena för yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården finns flera utbildningar vilkas innehåll inte har harmoniserats på Europeiska unionens nivå, dvs. anpassats till att motsvara varandra. Yrken inom dessa utbildningsområden är till exempel psykolog, talterapeut, näringsterapeut, farmaceut, laboratorieskötare, röntgenskötare, munhygienist, ergoterapeut, optiker, tandtekniker och alla yrken med skyddad yrkesbeteckning. Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården (Valvira) kan därför inte automatiskt bevilja rätt att utöva yrke i Finland till en person som skaffat sina yrkeskvalifikationer för ett sådant yrke i en annan EU/EES-stat. Kompensationsåtgärder kan under vissa förutsättningar behövas även inom harmoniserade utbildningsområden. Sådana yrken är läkare, tandläkare, provisor, sjukskötare och barnmorska.
Valviras uppgift är att utreda om sökandens utbildning som skaffats i en annan EU/EES-stat kan anses motsvara den finländska utbildningen, eller om innehållet i sökandens utbildning är väsentligt annorlunda än innehållet i motsvarande utbildning i Finland. Om väsentliga skillnader konstateras i utbildningen i relation till gällande nationella utbildning, kan sökanden ges möjlighet till kompensationsåtgärder. Dessa åtgärder är lämplighetsprov och anpassningsperiod.
I praktiken sker bedömningen så, att en läroanstalt som ordnar motsvarande utbildning i Finland jämför motsvarigheten av den utländska examen med den finländska examen på Valviras begäran. I sitt utlåtande ger läroanstalten en rekommendation till Valvira om de studier och ämnesområden som saknas, och som sökanden ska genomgå för att ersätta de väsentliga skillnaderna mellan examina.
Om det finns väsentliga skillnader mellan utbildningarna, utfärdar Valvira ett villkorligt beslut om erkännande av yrkeskvalifikationer. I beslutet krävs att sökanden som kompensationsåtgärd ska genomgå ett lämplighetsprov eller slutföra en anpassningsperiod. Rätt att utöva yrke kan beviljas först efter att den kompensationsåtgärd som föreskrivs i det villkorliga beslutet om erkännande har avlagts med godkänt resultat.
Lämplighetsprov
Lämplighetsprovet är ett prov som innehåller en teoretisk del och en eventuell praktisk del, och provet ordnas av en läroanstalt i Finland. Provet kan också innehålla frågor som gäller kännedom om god yrkespraxis i Finland. Provet avläggs på finska eller svenska. I ett villkorligt beslut om erkännande av yrkeskvalifikationer bestämmer Valvira det huvudsakliga innehållet i lämplighetsprovet och vem som ska verkställa provet. Läroanstalten tar ut en avgift av dem som avlägger lämplighetsprov.
Anpassningsperiod
Under anpassningsperioden arbetar personen under handledning och tillsyn av en annan yrkesutbildad person vid en sådan verksamhetsenhet för hälso- och sjukvård som avses i 2 § 4 punkten i lagen om patientens ställning och rättigheter eller vid en sådan verksamhetsenhet inom socialvården som ger service på en institution som avses i 24 § i socialvårdslagen på det sättet att sökanden är direkt anställd hos verksamhetsenhetens huvudman. Anpassningsperioden kan innefatta kompletterande utbildning som ges i form av arbetsgivarens fortbildning eller på sedvanligt sätt genom inlärning i arbetet. Sökanden ska själv ordna anställningen. Arbetsgivaren kan betala lön för anpassningstiden.
I ett villkorligt beslut om erkännande bestämmer Valvira anpassningsperiodens längd och i vilka uppgifter anpassningsperioden får fullgöras. Dessutom utser Valvira på förslag av arbetsgivaren en handledare för sökanden under anpassningsperioden och bestämmer den kompetens som krävs av handledaren. En handledare ska ha rätt att utöva det aktuella yrket i Finland och minst fem års yrkeserfarenhet.
Genom avtalet om anpassningsperioden förbinder sig arbetsgivaren och handledaren att ansvara för att de villkor som uppges i avtalet på ett godtagbart sätt kan uppfyllas under anpassningsperioden. Om anpassningsperioden genomförs i etapper vid olika verksamhetsenheter eller under ledning av flera handledare, ska ett separat avtal göras upp för varje delperiod.
Handledaren som förordnats för anpassningsperioden ska följa upp, handleda och övervaka sökandens verksamhet under anpassningsperioden och utan dröjsmål ingripa i eventuella brister i yrkesutövningen. Om sökandens verksamhet under anpassningsperioden riskerar att äventyra patientsäkerheten ska handledaren utan dröjsmål anmäla detta till Valvira. Valvira kan förordna att anpassningsperioden ska avbrytas.
Efter avslutad anpassningstid gör handledaren en helhetsbedömning av sökandens kunnande och ger Valvira ett utlåtande om sökandens förmåga och skicklighet att utöva yrket. Utlåtande ska ges även om anpassningsperioden har avbrutits av personen själv eller av arbetsgivaren. I utlåtandet ska anges om vissa väsentliga skillnader eller ämnesområden som saknats inte har kunnat fullgöras på ett godtagbart sätt under anpassningsperioden.
Anpassningsperioden genomgås på finska eller svenska. Anpassningsperioden kan inte inledas innan personen har sådana tillräckliga språkkunskaper som arbetsuppgifterna förutsätter. Det är arbetsgivaren som är ansvarig för att säkerställa personens tillräckligt goda språkkunskaper före anpassningsperioden börjar. Dessutom förutsätts att:
- personen har fått ett villkorligt beslut om erkännande
- personen har tillställt Valvira ett avtal som ingåtts med arbetsgivaren om anpassningsperioden,
- Valvira har godkänt arbetsplatsen och handledaren för anpassningsperioden och
- Valvira har på basis av avtalet infört anpassningsperioden i centralregistret över yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården Terhikki.
- Valvira ger sökanden ett registreringsintyg över den temporära registreringen.
Rätt att utöva yrket
Beslut om rätt att utöva yrket fattas först efter att sökanden har sänt Valvira en ny ansökningsblankett, till vilken bifogats ett intyg över att kompensationsåtgärden har slutförts med godkänt resultat.
Läs mer i lagstiftningen
Lagen om yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården (559/1994) 8 §
Förordningen om yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården (564/1994) 10−12 §
Lagen om erkännande av yrkeskvalifikationer (1093/2007) 8 och 13 §