
Snabblänkar
Ansökningsanvisningar
Ansökningsanvisningar Huvudtext
Du hittar ansökningsanvisningarna i den vänstra menyn. Under anvisningarna öppnas en meny med anvisningar för utbildningar yrkesvis i Finland, i EU/EES-land eller utanför EU/EES-området.
Vi skickar kompletterings begäran av ansökan ifall ansökan som sickats in behöver komplettering. Behandlingstiden börjar löpa från det att alla nödvändiga handlingar har inkommit till Valvira.
Behandlingstider för ansökan
För att försäkra en jämlik behandling, behandlas alla ansökningarna i ankomstordning. Kontakter och förfrågningar om behandlingstiden påskyndar inte behandlingen.
Beslut om yrkesrättigheter är avgiftsbelagda, och avgifter tas även ut för negativa beslut. För en återkallad ansökan debiteras hälften av behandlingsavgiften för ansökan.
Utbildning genomförd i Finland
• Ansökan om skyddad yrkesbeteckning eller legitimering behandlas inom 30 dagar
• Ej reglerad osteopat- eller naprapatutbildning. Ansökan behandlas inom tre månader.
• Ansökan om begränsad rätt att förskriva läkemedel för sjukskötare tas i behandling inom 30 dagar. Om det inte finns något att komplettera är det möjligt att ansökan behandlas inom 30 dagar.
Utbidning genomförd i EU/EES-land
• För ansökan om studeranderegistreringar är behandlingstiden minst 30 vardagar.
• Behandlingstiden för ansökningar om yrkesrättigheter från personer som utexaminerats i annat EU/EES-land har i lagen om yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården fastställts till 3–4 månader. Behandlingstiden kommer från EU-direktivet och är samma i alla medlemsstater. Meddelande om komplettering av handlingar sänds inom 30 dagar efter det att ansökan inkommit. Om ansökan erkänns automatiskt och ingen komplettering behövs (läkare, tandläkare, provisor, sjukskötare och barnmorska), är det möjligt att ansökan behandlas inom 30 dagar.
Utbildning genomförd utanför EU/EES
• Behandlingstiden för ansökningar om skyddad yrkesbeteckning eller yrkesrättigheter är minst 4 månader.
• Behandlingstid för ansökan om begränsat tillstånd att verka som läkare är minst två veckor.
Beskrivning av ansökningsprocessen för personer som utbildats utomlands
Utbildning genomförd i EU/EES-land
På EU-nivå har följande utbildningar harmoniserats: läkare, tandläkare, provisor, sjuksköterska och barnmorska. Det innebär att yrkeskvalifikationer i allmänhet kan erkännas automatiskt. I vissa fall kan dock utbildningarna inte erkännas automatiskt. Och i de fall krävs ytterligare utredningar och Valvira begär dessa separat.
Yrken som inte kan erkännas automatiskt är psykolog, talterapeut, näringsterapeut, farmaceut, hälsovårdare, fysioterapeut, laboratorieskötare, röntgenskötare, munhygienist, funktionsterapeut, optiker, tandtekniker och alla yrken med skyddad yrkesbeteckning. De här utbildningarna har inte harmoniserats på EU-nivå, dvs. bringats i överensstämmelse med varandra. Valvira kan därför inte automatiskt erkänna yrkeskvalifikationer för dessa utbildningar.
Om utbildningen inte kan erkännas automatiskt, utreder Valvira om utbildningen leder till samma yrke som den finländska utbildningen. Vid jämförelsen kan även arbetslivserfarenhet och tilläggs- eller påbyggnadsutbildning beaktas. De kan kompensera för skillnaderna mellan utbildningarna. Valvira kan vid behov begära ett sakkunnigutlåtande om yrkeskvalifikationerna som är avgiftsbelagt för sökanden. Om det konstateras väsentliga skillnader i utbildningen jämfört med den finländska utbildningen, kan ett villkorligt beslut om erkännande meddelas. I det villkorliga beslutet om erkännande föreskrivs kompensationsåtgärder. När dessa har genomförts kan man ansöka om ett slutligt erkännande av yrkeskvalifikationer.
Kompensationsåtgärder kan vara lämplighetsprov och anpassningsperiod.
Mer information om kompensationsåtgärder
En EU/EES-medborgare eller därmed jämförbar person som har genomgått sin utbildning i ett EU/EES-land kan få ett beslut om erkännande av yrkeskvalifikationer utan tillräckliga språkkunskaper (finska eller svenska). Ett erkännande av yrkeskvalifikationer ger inte personen rätt att vara verksam som yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården eller att använda en skyddad yrkesbeteckning i Finland.
Mer information om erkännande av yrkeskvalifikationer.
Utbildning genomförd utanför EU/EES
Valvira utreder om utbildningen leder till samma yrke som den finländska utbildningen. Vid jämförelsen kan även arbetslivserfarenhet och tilläggs- eller påbyggnadsutbildning beaktas. De kan kompensera för skillnaderna mellan utbildningarna. Om det konstateras skillnader i utbildningen jämfört med den nuvarande finländska utbildningen, kan Valvira utfärda ett direktiv om att tilläggsutbildning ska genomföras. Valvira kan vid behov begära ett sakkunnigutlåtande om yrkeskvalifikationerna som är avgiftsbelagt för sökanden.
Mer information om att ansöka om yrkesrättigheter efter genomförd tilläggsutbildning.
En yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården ska ha tillräckliga muntliga och skriftliga språkkunskaper för de uppgifter han/hon sköter. De officiella språken i Finland är finska och svenska. Utbildningen kan bedömas utan intyg om språkkunskaper (läkare och tandläkare, se beskrivning nedan). Ett intyg om språkkunskaper ska dock lämnas in innan yrkesrättigheter beviljas.
För legitimering av läkare krävs:
• Utländsk utbildning som leder till läkaryrket och som uppfyller särskilda villkor
• Tillräckliga språkkunskaper
• Minst sex månaders läkarpraktik på ett finländskt sjukhus eller hälsovårdscentral som drivs av den offentliga sektorn (stat, kommun, samkommun)
• Förhör i tre delar
För legitimering av tandläkare krävs:
• Utländsk utbildning som leder till tandläkaryrket och som uppfyller särskilda villkor
• Minst tre månaders tandläkarpraktik (vid en verksamhetsenhet inom den offentliga hälso- och sjukvården)
• Tillräckliga språkkunskaper (allmän språkexamen eller statsförvaltningens språkexamen)
• Förhör
Utbildning som genomförts utanför EU/EES och som erkänts av annat EU/EES-land
Om en person har varit verksam inom yrket i minst tre år i det EU/EES-land där han/hon har rätt att utöva yrket eller använda yrkesbeteckningen, kan kompensationsåtgärder vara möjliga. Detta gäller EU-medborgare eller därmed jämförbara personer.
Mer information om kompensationsåtgärder
Ombud eller biträden
I ansökningsärenden sker all kommunikation direkt med sökanden. Sökanden kan dock befullmäktiga ett ombud eller biträde för att hantera ansökningsärendet i hans/hennes ställe. I sådana fall ska ombudet eller biträdet framvisa en fullmakt för sin rätt att hantera sökandens ärenden. Ett e-postmeddelande från den sökande eller en fullmakt i pappersform där sökanden befullmäktigar personen i fråga att hantera ansökningsärendet i personens ställe anses vara en godkänd fullmakt. Advokater och offentliga rättsbiträden behöver dock endast uppvisa handlingen på begäran.
Blanketter
Författningar
Lag om yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården (www.finlex.fi)
Förordning om yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården (www.finlex.fi)
Kontakt
Ansökan sänds till:
Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården
PB 43
00521 Helsingfors
Besöksadress:
Bangårdsvägen 9
00520 Helsingfors
Kontaktuppgifter i frågor som gäller yrkesrättigheter:
I första hand per e-post till adressen terhikki(at)valvira.fi
Yrkesrättighetsenheten har telefontid må-ti och to-fre kl. 10-11. Tfn. 0295 209 550