
Tillsyn över yrkesutbildade personer
Tillsyn över yrkesutbildade personer
Arbetsgivaren har primär skyldighet att övervaka de tjänstgörande yrkesutbildade personernas verksamhet. Arbetsgivaren kan själv lösa de flesta problemsituationer på arbetsplatsen och tillsynsmyndighetens ingripande i ärendet behövs inte. Endast om arbetsgivarens egna metoder inte räcker till för att råda bot på problemen och yrkespersonens handlande fortfarande äventyrar klient- och patientsäkerheten ska ärendet anmälas till tillsynsmyndigheterna.
Tillsyn över yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården utövas av regionförvaltningsverken på sina områden och riksomfattande av Valvira.
Tillsynen över yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården påbörjas på basis av att en anmälning gjorts. Tillsynen kan även inledas på basis av ett klagomål om vården given av en yrkesperson eller tillsynen kan påbörjas självmant till exempel på basis av uppgifter som framkommit i media. I första hand är det regionförvaltningsverken på sina områden som utövar tillsyn över yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården. Valvira handlägger sådana tillsynsärenden över yrkesutbildade personer när det möjligen finns behov av att ingripa i yrkesutbildade personens rätt att utöva yrket, rättigheter att använda yrkesbeteckning eller ge skriftlig varning.
Arbetsgivarens metoder för egenkontroll innan anmälningen görs
Arbetsgivaren bör genomföra systematisk egenkontroll för att förebygga osakligt förfarande, upptäcka missförhållande och för att möjligast snabbt och effektivt ingripa. I och med detta försäkras verksamhetens kvalitet samt klient- och patientsäkerheten. Arbetsgivaren bör omgående vidta åtgärder om brister eller osakligheter i arbetstagarens yrkesverksamhet upptäcks. Arbetsgivares åtgärder är metoder för arbetsledning, handledning och övervakning.