
Definitioner och anvisningar
Definitioner och anvisningar Huvudtext
Anvisning till användare av Valviras informationstjänst om yrkesrättigheter
Elektroniska certifikat inom hälso- och sjukvården och yrkeskortets chip som utgör plattformen för certifikatet innehåller endast en begränsad mängd uppgifter av bestående natur som behövs för identifiering av en yrkesutbildad person och för verifiering av personens yrkesrättigheter.
Användningen av det elektroniska receptsystemet (eRecept) och det nationella patientdataarkivet (eArkiv) samt hanteringen av patientuppgifter och upprätthållandet av data för användarhanteringen i de lokala systemen förutsätter att vårdgivarna inom hälso- och sjukvården, apoteksväsendet och de som upprätthåller informationssystemtjänster inom hälso- och sjukvården dessutom har tillgång till full, uppdaterad data om de yrkesutbildade personernas yrkesrättigheter inom hälso- och sjukvården i fråga om innehåll, giltighetstid samt eventuella begränsningar i yrkesrättigheterna.
För att producera dessa data om yrkesrättigheterna upprätthåller Valvira en informationstjänst om yrkesrättigheter som är baserad på de uppgifter som finns i centralregistret över yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården (roll- och attributdatatjänst som avses i 14 § 4 mom. i lagen om elektronisk behandling av klientuppgifter inom social- och hälsovården (159/2007). Hälso- och sjukvårdens och apoteksväsendets system är kopplade till eRecept- och eArkivsystemet och får ifrågavarande uppgifter ur denna tjänst bl.a. med hjälp av formbundna XML-frågemeddelanden. Förfrågningar och svar förmedlas via samma kommunikationskanaler som används när hälso- och sjukvårdens grunddatasystem är i kontakt med receptcentret och det nationella patientjournalarkivet, och när apoteken är i kontakt med receptcentret.
Datainnehåll
Uppgifterna i informationstjänsten om yrkesrättigheter består av två olika typer av uppgiftskategorier:
- Rolluppgifterna innehåller data som identifierar den yrkesutbildade personen, registernummer, identifieringskod för läkare, tandläkare och sjukskötare med begränsad rätt att förskriva läkemedel, yrkesinriktade examina samt uppgifter om yrkesrättigheternas innehåll och giltighetstid. Rolluppgifter till sin karaktär är även de allmänna begränsningarna i yrkesutövningen som enligt lag gäller för studerande samt för yrkesutbildade personer som arbetar på basis av tidsbundet tillstånd.
- Begränsningsuppgifterna innehåller data om begränsningar som ställts på basis av observerade brister i yrkesutövningen och som gäller förskrivning av läkemedel eller den övriga yrkesutövningen samt varaktigheten av dessa begränsningar.
Kodsystemen som används inom tjänsten publiceras i kodtjänsten som upprätthålls av Institutet för hälsa och välfärd.
Användningen av begränsningsdata som gäller yrkesutövning
Lagen om elektroniska recept (61/2007) förutsätter att det före signeringen certifieras, att den som gjort upp receptet har rätt att förskriva läkemedel. Kontrollen sker genom att man med systemets yrkesrättighetsförfrågan söker upp i Terhikki-registret vilka begränsningar personen har. Om begränsningsdata inte kan kontrolleras, antingen på grund av teknisk störning eller på grund av att den yrkesutbildade personens uppgifter inte fås fram i tjänsten, kan personen i fråga inte utfärda ett eRecept.
Kontrollen av begränsningar i yrkesrättigheterna görs i samband med varje identifiering och sker i två faser. Hälso- och sjukvårdens bassystem och apotekssystemen hämtar en gång per dygn en lista med begränsningsdata som gäller yrkesutövningen från informationstjänsten om yrkesrättigheter. Filen innehåller registernummer på de yrkesutbildade personer som har gällande begränsningar i yrkesrättigheterna eller vilkas yrkesrättighet har upphört att gälla.
Hälso- och sjukvårdens bassystem och apotekssystemen ska hämta listan med begränsningsdata en gång per dygn. Uppgifterna på listan uppdateras en gång per dygn. Förteckningen gäller i högst 72 timmar. Om gällande lista med begränsningsdata inte finns tillgänglig på grund av en störning i systemet eller i tjänsten, kan recept inte utfärdas eller förnyas. En yrkesutbildad person som på ett lyckat sätt har identifierat sig kan dock i enlighet med sina rättigheter utnyttja sin rätt att se uppgifterna i Receptcentret.
Vid identifiering med certifikat som innehåller ett registernummer som finns på listan med begränsningsdata (dvs. den som gör en identifiering har någon gällande begränsning), gör systemet en förfrågan om yrkesrättigheter till informationstjänsten om yrkesrättigheter. Svaret på förfrågningen gäller under den tid sessionen pågår. Svaret ska deleteras/elimineras från hälso- och sjukvårdens eller apotekets system efter sessionen.
Svaret på en förfrågan om yrkesrättigheter innehåller alltid samtliga yrkesutövnings-, begränsnings- och examensuppgifter som gäller för den ifrågavarande personen. Uppgifterna i svarsmeddelandet kan bland annat användas för uppdatering av uppgifterna i användarhanteringen, men uppgifterna får inte bilda ett separat register i hälso- och sjukvårdens eller apotekets system.
På grund av att begränsningarna i yrkesutövningen som ställts under loppet av flera decennier till sitt innehåll är heterogena är det inte möjligt att helt strukturera datainnehållet i samtliga begränsningar. Alla begränsningsdata i en förfrågan om yrkesrättigheter kan därför inte behandlas programmatiskt. Svarsmeddelandet på en förfrågan om yrkesrättigheter innehåller därför begränsningarna i yrkesutövningen även i textform. Svaret på en yrkesrättighetsförfrågan innehåller även andra typer av data som inte helt kan utnyttjas elektroniskt under den första fasen av KanTa-tjänsterna.
Förlust av yrkesrättigheten innebär alltid att samtliga certifikat för den aktuella yrkesutbildade personen omedelbart spärras, och informationen om detta finns på spärrlistan som publiceras i den offentliga webbtjänsten. Spärrlistan finns också tillgänglig via de ovan avsedda KanTa-datakommunikationsförbindelserna.
Begränsningar som genomförs programmatiskt
Programmatiskt genomförda begränsningar i patientdatasystemet är alltid strukturerade. I fråga om programmatiskt genomförda begränsningar bör det observeras, att alla begränsningar struktureras i nekande form oavsett på vilket sätt den textformade begränsningen är formulerad. De strukturerade begränsningsuppgifterna bildar en helhet som innefattar
- typ av begränsning (Kodsystemet Rajoitusperusteiden kohdentuminen)
- det egentliga målet för begränsningen samt
- en eventuell avgränsning av begränsningsobjektet.
Om till exempel förskrivning av ett visst läkemedelspreparat har förbjudits helt och hållet, kan den egentliga begränsningen genomföras programmatiskt endast med hjälp av ATC-koder. Om begränsningen till exempel har avgränsats så att en läkare endast får förskriva läkemedel inom den offentliga hälso- och sjukvården, behövs för programmatisk begränsning både den aktuella ATC-koden och Työskentelypaikka-työskentelytapa-koden. Om begränsningen har avgränsats till exempel så att en läkare inte får förskriva det aktuella preparatet för eget bruk, behövs utöver ATC-koden förskrivarens personbeteckning, som kan skaffas exempelvis genom en yrkesrättighetsförfrågan.
Patientdatasystemet ska stoppa recept som strider mot de programmatiskt genomförda begränsningarna och i en felanmälan visa begränsningstexten, ifall den yrkesutbildade personen i strid mot begränsningen försöker förskriva läkemedel. Begränsningen genomförs programmatiskt i patientdatasystemet om:
- förskrivning av läkemedel förbjudits helt och hållet
- begränsningen baserar sig på ATC-kod,
- en viss ATC-grupp,
- narkotikauppgift eller HCI-klassificering
- begränsningen gäller förskrivning för eget bruk och personen försöker förskriva preparatet för eget bruk (patientdatasystemets användare/förskrivningsobjektet är känt)
- begränsningen gäller rätten att förskriva läkemedel till minderåriga (receptmottagarens ålder är känd)
- yrkesutövningen har begränsats utgående från typ av verksamhetsställe
- Patientdatasystemet bör konfigureras så att det kan identifiera om det används av den offentliga hälso- och sjukvården, den privata hälso- och sjukvården, den offentliga socialvården, den privata socialvården eller en självständig yrkesutövare. Till exempel: ”Rätten att utöva yrke har begränsats så att personen får förskriva HCI-läkemedel och narkotika från apotek endast som anställd vid en verksamhetsenhet inom den offentliga hälso- och sjukvården till patienter som han eller hon vårdar i nämnda uppgift.”
Begränsad läkemedelshantering som gäller läkemedelspreparat och -substanser (Lääkkeen määräämistapa-käsittely –kodsystemets kod 30) innebär inte en begränsning i förskrivningen och behöver därför inte beaktas programmatiskt i systemen. En begränsning i textform bör kunna påvisas för användaren under sessionen, även i fråga om programmatiskt genomförda begränsningar (till exempel med hjälp av en separat meny).
Begränsningar som anges i textform
Förskrivaren av läkemedlet är själv skyldig att avstå från att uppgöra recept som strider mot begränsningar i textform. Tillhandahållaren av hälso- och sjukvårdstjänster är skyldig att i efterhand bl.a. på basis av logguppgifter övervaka iakttagandet av begränsningar som ges i textform. Uppgiften om begränsning visas i textform även när den inte kan genomföras programmatiskt, t.ex.
- begränsningen gäller förskrivning till släktingar
- om koden ”Annan” används vid begränsningen
- begränsningen gäller förskrivning av ren alkohol
- om personen endast får arbeta vid en särskilt namngiven verksamhetsenhet, kan begränsningen tills vidare inte genomföras programmatiskt med hjälp av en yrkesrättighetsförfrågan, utan måste göras på nivån av kontrollerade användarrättigheter.
En eventuell uppgift om begränsning hos förskrivaren ska införas i patientdatasystemets logg i varje recept som utfärdats av ifrågavarande förskrivare eller som en logganteckning för de recept som utfärdas och signeras samtidigt för samma patient. I loggen lagras typ av begränsning samt begränsningskod/koder och OID för ifrågavarande begränsningskodsystem.
Behandling av begränsningsdata i apotekens datasystem
Förskrivningsrätten kontrolleras innan recept utfärdas och är alltså inte i första hand en uppgift för apoteken eller apotekens datasystem. Vid sidan av vederbörande yrkesutbildade personer svarar apoteken i fråga om sin egen personal att eventuella begränsningar i förskrivningsrätten iakttas. I apotekens datasystem räcker det dock tills vidare att begränsningstexten visas. Den programmatiska behandlingen av begränsningsdata införs i apoteksdatasystemens följande utvecklingsfas.
Annat att beakta
Samma person kan ha flera separata begränsningar, vilket framgår av skillnaderna i begränsningstexterna som gäller innehållet i begränsningarna och när de har trätt I kraft. Struktureringen av ett begränsningsbeslut kan dock leda till flera rader av begränsningsdata som alla har samma begränsningstext.
Yrkesrättighetsförfrågan är avsedd att även användas när användarrättigheter till patientdatasystemet ges eller ändras. När den person som administrerar användarrättigheterna ger en personbeteckning eller ett registernummer kan applikationen söka personens basdata ur informationstjänsten om yrkesrättigheter och samtidigt kontrollera om personen har begränsningar. Den som administrerar användarrättigheterna kan utnyttja uppgifterna i svarsmeddelandet och förse den aktuella personens användarnamn med sådana användarrättigheter som motsvarar gällande yrkesrättigheter.
Systemleverantören ska fastställa till exempel vilken praxis som följs om det förekommer fel i databasen. Om en förfrågan eller en hämtning av förteckningen misslyckas och det finns skäl att förmoda att felet är tillfälligt, bör funktionen upprepas några gånger efter en paus (observera att systemet vid felsituationer inte får bilda ett snabbt och kontinuerligt flöde av förfrågningar.)
Anvisningar
Klassifikationer (pdf)
Termer (pdf)
Gränssnitt, förskrivningsrätt (pdf)
Gränssnitt, lista över begränsningar i yrkesrättigheterna (pdf)
Gränssnitt, yrkesrättighetsförfrågan (pdf)
Anvisning om testning (pdf)
Testfall (pdf)