
Missnöje med vården
Missnöje med vården web innehål
Om du är missnöjd med den vård eller det bemötande som du eller en anhörig fått är ett bra alternativ att i första hand reda ut saken på vårdenheten. Det är också möjligt att lämna en skriftlig anmärkning till vårdenheten vilken oftast är det snabbaste och ändamålsenligaste sätt att klargöra saken.
Patientombudsmannen vid vårdenheten ger dig råd och hjälper dig att reda ut saken.
Ärendet utreds vid vårdenheten
Eventuella missförstånd mellan patienten och de som deltagit i vården kan ofta redas ut genom ett öppet samtal med den yrkesperson som har gett vården eller med dennas chef. Det är ofta möjligt att vid vårdenheten genast rätta till de fel och brister som skett i vården.
Att göra en anmärkning
Om diskussionerna vid vårdenheten inte hjälper kan du göra en skriftlig anmärkning till chefen som ansvarar för den hälso- och sjukvård som ges vid vårdenheten. En anmärkning är ett förfarande som föreskrivs i lag.
Skriv en så klar och tydlig beskrivning som möjligt av det ärende om vilket du vill göra en anmärkning. Meddela om möjligt de personers namn och/eller ställning som din anmärkning gäller. Berätta så exakt som möjligt när och var fallet inträffade om du inte vet eller kommer ihåg namnen. Anmärkningen kan formuleras fritt eller genom att använda vårdenhetens blankett som oftast hittas på organisationens webbplats.
Chefen för vårdenheten är skyldig att utreda det ärende som framförs i anmärkningen med sin underlydande personal och ge dig ett skriftligt svar inom en rimlig tid, vanligen inom cirka en månad. Det ska framgå av svaret hur ärendet utretts vid vårdenheten och vilka fortsatta åtgärder ärendet eventuellt lett till.
Vänta tills du får svaret på din anmärkning innan du vidtar eventuella andra åtgärder. Om du inte är nöjd med svaret på anmärkningen kan du anföra ett klagomål till regionförvaltningsverket eller – om ärendet gäller en avliden person – till Valvira.
Du kan anföra ett klagomål även utan att först göra en anmärkning, men oftast är en anmärkning det snabbaste sättet att reda ut ärendet. Det rekommenderas att missnöje med vården eller bemötandet i första hand utreds vid den aktuella vårdenheten genom en anmärkning. Om en anmärkning inte gjorts i ett klagomålsärende kan tillsynsmyndigheten (Valvira, regionförvaltningsverket) överföra ärendet till enheten i fråga att behandlas som anmärkning. Överföringen meddelas den som anfört klagomålet.
Klagomål anförs till tillsynsmyndighet för hälsovården
Hälsovårdens verksamhetsenheter och yrkesutbildade personer övervakas av regionförvaltningsverken och Valvira, vilka också behandlar klagomål som gäller vården. Regionförvaltningsverken behandlar klagomål som gäller vård av patienter med undantag av sådana fall i vilka felaktig vård misstänks ha lett till att patienten avlidit eller fått svår bestående skada.
Ett klagomål som gäller hälso- och sjukvården kan göras via elektronisk ärendehantering, med blanketten för hälsovårdsklagan eller formuleras fritt. Vid behov överför tillsynsmyndigheterna klagomålet till rätt handläggningsplats enligt den överenskomna arbetsfördelningen. Den klagande informeras om överföringen.
Du kan anföra ett klagomål även om du redan gjort en anmärkning om vården till vårdenheten. Det lönar sig dock att vänta på svaret på anmärkningen innan man anför ett klagomål eftersom ärendet kan lösa sig redan då.
Valvira överväger på basis av klagomålet om det finns orsak att misstänka sådant felaktigt förfarande eller sådan försummelse i ärendet som tillsynsmyndigheten borde reda ut.
Ärenden som är äldre än två år behandlas i allmänhet inte. Även bristfälliga uppgifter eller det att ärendet inte kan utredas med de medel som tillsynsmyndigheten har till sitt förfogande kan leda till att ett klagomål inte behandlas.
De klagomål som blir kvar att behandlas i Valvira är den genomsnittliga handläggningstiden cirka 8 månader.
Elektroniskt klagomål om hälso- och sjukvård
Ett klagomål som gäller hälso- och sjukvård kan anföras till Valvira via den elektroniska ärendehanteringen om man misstänker att ett felaktigt förfarande i vården har lett till att en anhörig eller närstående avlidit eller fått svår bestående skada
Om det är fråga om ett vittsyftande eller principiellt ärende inom socialvården (till exempel äldreomsorgen, barnskydd eller handikappomsorg) välj klagomålsblankett om socialvården via elektronisk ärendehantering
Klagomål om sin egen vård eller annat ärende om social- och hälsovården anförs till regionförvaltningsverket i det egna området. Vid behov överför Valvira klagomålet till regionförvaltningsverket för behandling.
För behandling av ett elektroniskt klagomål behöver vi följande uppgifter:
- klagandens uppgifter
- patientens uppgifter
- föremålet som klagomålet gäller: hälso- och sjukvårdens verksamhetsenhet/verksamhetsställe
- händelsetidpunkt
- beskrivning av ärendet/ händelsen som klagomålet gäller
- uppgifter om möjliga tidigare gjorda anmärkningar/klagomål
- eventuell behandling av ärendet hos andra instanser
I den elektroniska ärendehanteringen kan även bilagor i pdf-format bifogas till klagomålet, och vid behov kan man avbryta ifyllandet och fortsätta senare.
Användning av den elektroniska tjänsten möjliggör en snabbare behandling av ärendet. Ett klagomål kan ändå fortsättningsvis skickas även till registraturen i Valvira i pappersformat per post.
Användningen av den elektroniska ärendehanteringen förutsätter inloggning som kan ske med bankkoder eller mobilcertifikat.
Påföljder av klagomål
Av Valviras avgjorda klagomål kan i de flesta fall konstateras att man inte handlat orätt i vården.
Ungefär en tredje del av de klagomål som Valvira behandlar leder till påföljder.
Ifall Valvira eller regionalförvaltningsverket blir varse om osakligheter eller felaktigheter i vården på basis av deras utredning kan de ge administrativ styrning åt yrkespersonen inom hälso- och sjukvården eller verksamhetsenheten (chefen). Syftet är att styra yrkespersoner eller verksamhetsenheter att framöver handla på ett annat sätt.
Vad leder klagomålet inte till?
Genom ett klagomål kan inte en läkares eller tandläkares diagnos ändras eller upphävas. Man kan inte heller med hjälp av den ändra eller upphäva domslut eller myndigheters beslut.
Genom ett klagomål kan man inte erhålla ekonomisk ersättning. Den ska erhållas från Patientförsäkringscentralen.
Missnöje med vården Graf
Valviras e-tjänster
Valviras e-tjänster
- För privatpersoner: yrkesrättigheter, anmälan om självständig yrkesutövning samt klagomål som gäller social- och hälsovården
- För företag: tillstånds- och anmälningsärenden för privata producenter av social- och hälsovårdstjänster
Om du har problem med ditt företags-ID, se instruktionerna för att lägga till behörigheter.
Årsrapporter skickas via Valveris tjänst för verksamhetsberättelser.
Författningar
Blanketter
Klagomål över hälso- och sjukvården anförs till Valvira via elektronisk ärendehantering, med blanketten för hälsovårdsklagan (pdf-format) eller fritt formulerat.
Anmärkning eller klagomål om socialvård
Se även
Behandling av klagomålsärenden om hälso- och sjukvården hos Valvira (Promemoria 3.9.2018, pdf)
Valviras broschyr Patientens rättigheter (pdf)
Resuméer om avgöranden i tillsynsärenden (på finska) (valvira.fi)
Meddelande av SHV om förändringar i behandlingen av anmärkning (stm.fi)
Kontakt
Vid frågor gällande innehållet i klagomål om hälso- och sjukvården och elektronisk ärendehantering:
Tillsyn över hälso- och sjukvården tfn. 0295 209 444, telefontid på vardagar kl. 9-11.
Teknisk support och stöd för e-tjänsten Anna-Mari Lappalainen tfn. 0295 209 375