
Sekretess- och tystnadsplikt
Sekretess- och tystnadsplikt
Bestämmelserna om tystnadsplikt för yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården finns i lagen om yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården.
En yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården får inte utan tillstånd till utomstående röja en enskild persons eller familjs hemlighet som han eller hon har fått kännedom om på grund av sin ställning eller uppgift. Tystnadsplikten kvarstår efter det att yrkesutövningen har upphört.
Enligt lagen om offentlighet i myndigheternas verksamhet (offentlighetslagen) gäller tystnadsplikten personer som är anställda hos en myndighet i tjänste- eller arbetsförhållande samt personer som innehar ett förtroendeuppdrag. Den som är anställd hos en myndighet eller innehar ett förtroendeuppdrag får inte röja en handlings sekretessbelagda innehåll eller en uppgift som vore sekretessbelagd om den ingick i en handling, och inte heller någon annan omständighet som han eller hon har fått kännedom om i samband med sin verksamhet hos myndigheten och för vilken tystnadsplikt föreskrivs genom lag. Tystnadsplikten innebär förbud att röja en handlings sekretessbelagda innehåll. Att röja en uppgift betyder att muntligt uttrycka uppgiften men avser också passivt röjande för utomstående, till exempel genom att en handling som innehåller sekretessbelagda uppgifter lämnas tillgänglig för utomstående.
Tystnadsplikten gäller även praktikanter och andra som i praktiken verkar hos en myndighet, liksom även dem som arbetar på uppdrag av myndigheten eller är anställda hos den som utför ett myndighetsuppdrag. Tystnadsplikten gäller alltså bland annat civiltjänstgörare som fullgör sin civiltjänst hos myndigheter samt praktikanter som studerar för ett vårdyrke och praktiserar på ett sjukhus. Tystnadsplikten har ett omfattande innehåll. Tystnadsplikt uppstår redan av att personen har tagit del av uppgifterna under sådana förhållanden som kan anses vara konfidentiella. Tystnadsplikten kvarstår också efter det att personen inte längre är i den ställning där han eller hon har fått kännedom om konfidentiella uppgifter.
Angående tystnadsplikt för anställda hos privata serviceproducenter som tillhandahåller hälso- och sjukvårdstjänster samt för andra som utför uppdrag för denne eller arbetar i hans eller hennes lokaliteter föreskrivs i lagen om privat hälso- och sjukvård. Dessa får inte utan tillstånd röja vad de på grund av sin ställning, sitt uppdrag eller sitt arbete har fått veta om någon annans hälsotillstånd, sjukdom eller handikapp eller om åtgärder som avser honom eller henne eller om motsvarande omständigheter. Tystnadsplikten kvarstår sedan anställningsförhållandet eller uppdraget har upphört.