
Om yrkesetiska skyldigheter och yrkesroll
Om en yrkesutbildad persons yrkesetiska skyldigheter och yrkesroll
Målet för yrkesutövningen i fråga om en yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården är att upprätthålla och främja hälsan, förebygga sjukdomar samt bota sjuka och lindra deras plågor. En yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården ska i sin yrkesutövning tillämpa allmänt godtagna och beprövade metoder enligt sin utbildning, som han eller hon hela tiden ska försöka komplettera. I samband med yrkesutövningen ska en yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården opartiskt beakta den nytta och de eventuella olägenheter den medför för patienten. En yrkesutbildad person ska alltid hjälpa den som är i brådskande behov av vård.
Att bevara yrkesrollen
En yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården är skyldig att beakta vad som föreskrivs om patientens rättigheter. Varje patient har rätt till hälso- och sjukvård av god kvalitet. Vården ska ordnas och patienten bemötas så att hans människovärde inte kränks. Patientens övertygelse och integritet ska respekteras.
En yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården ska genom sitt beteende och sin verksamhet visa att han eller hon är värd det förtroende som uppgiften kräver. En yrkesutbildad person ska bemöta patienten på ett sakligt och finkänsligt sätt med respekt för patientens människovärde, integritet och självbestämmanderätt. En yrkesutbildad person ska hålla sig till allmänt godtagna metoder enligt sin utbildning. En yrkesutbildad person ska också på ett professionellt sätt bibehålla sin yrkesroll och i sin roll fästa uppmärksamhet vid eventuella rollkonflikter. En yrkesutbildad person ska t.ex. i regel inte åta sig att i egenskap av en professionell vårdgivare under en längre tid ansvara för vården av en anhörig eller en närstående person.
En yrkesutbildad person bryter mot sin roll, om han eller hon ställer sina egna behov framför patientens vårdmässiga behov. Sådana situationer är bl.a. ekonomiskt utnyttjande av en patient, brott mot tystnadsplikten, parrelation med eller sexuellt utnyttjande av en patient. Att kränka patientens sexuella självbestämmanderätt är synnerligen klandervärt. En yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården ska i alla situationer agera på ett sådant sätt, att inte ens misstanke kan uppstå om sexuellt utnyttjande eller ofredande.
Också i det arbete som utförs av en yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården är det möjligt att en vårdrelation utvecklas till en parrelation eller en vänskapsrelation eller någon annan icke-professionell relation. I en sådan situation förväntas den yrkesutbildade personen visa stor avhållsamhet och taktfullhet. Det är en etisk skyldighet för honom eller henne att i god tid bli medveten om omständigheter som riskerar den egna professionella rollen och att skydda vårdrelationen mot överträdelser av rollgränser. Om en relation mellan en yrkesutbildad person och en patient riskerar att utvecklas eller håller på att utvecklas i en icke-professionell riktning ska vårdrelationen omedelbart avbrytas på ett sätt som är tydligt för alla parter, och patienten ska snabbt erbjudas behövlig vård på annat håll. Särskild vikt ska fästas vid att bibehålla rollerna i vårdrelationen i sådana situationer där patienten vårdas för allvarliga psykiska symtom eller när patienten på grund av sin livssituation befinner sig i ett känsligt eller sårbart tillstånd.
Se även
Författningar
Lagen om yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården 559/1994 (Finlex.fi)
Lagen om patientens ställning och rättigheter 785/1992 (Finlex.fi)