
Underteckning av journalhandlingar
Underteckning av journalhandlingar
Enligt 10 § 1 momentet 3 punkten i social- och hälsovårdsministeriets förordning om journalhandlingar (298/2009) ska som basuppgift i patientjournalen antecknas namnet på den som gjort anteckningen samt dennes ställning och tidpunkten för när anteckningen gjordes.
I förordningens 7 § 3 moment konstateras att de utlåtanden och intyg som utarbetas för att företes för någon annan organisation eller instans ska undertecknas av den som upprättat handlingen.
Vid beredningen av förordningen upprättades en promemoria 30.3.2009 i vilken förordningens bestämmelser motiveras. Enligt promemorian var underteckningskravet mer omfattande innan förordningen av år 2009 trädde i kraft. Tidigare skulle bland annat remisser, slututlåtanden och operations- och åtgärdsberättelser undertecknas.
De ovan nämnda handlingarna, vilka främst gäller den fortsatta vården av patienten och information som ges till patienten, har lämnats bort från den gällande bestämmelsen, dvs. de behöver inte längre undertecknas. Endast utlåtanden och intyg som utarbetas för att företes för någon annan organisation eller instans kräver underteckning.
Namnet på den som gjort en anteckning i patientjournalen samt dennes ställning och tidpunkten för när anteckningen gjordes fås numera vanligtvis från det elektroniska patientdatasystemet och man uppnår inte något betydande mervärde med ett underteckningskrav.
Redogörelser som begärts av Valvira ska undertecknas men begärda journalhandlingar kan skrivas ut från patientdatasystemet och behöver inte undertecknas.