
Snabblänkar
Anmälningsskyldigheter för yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården
Anmälningsskyldigheter huvudtext
Yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården är skyldiga att hemlighålla uppgifter som ingår i journalhandlingar samt andra uppgifter om en enskild persons eller familjs hemlighet som han eller hon fått kännedom om på grund av sin uppgift. Sekretessbelagda uppgifter får endast lämnas ut med patientens skriftliga samtycke eller när det särskilt föreskrivits i lag om att uppgifter får lämnas ut.
I följande avsnitt informeras i huvuddrag om vissa situationer där en yrkesutbildad person har lagstadgad skyldighet att utan hinder av sekretessbestämmelserna göra en anmälan till myndigheterna.
Barnskyddsärenden
Skyldighet att göra barnskyddsanmälan
- Alla yrkesbildade personer inom hälso- och sjukvården är skyldiga att trots sekretessbestämmelserna göra en anmälan till det organ som ansvarar för socialvården i kommunen, om de i sin uppgift fått kännedom om ett barn för vars del behovet av vård och omsorg, omständigheter som äventyrar barnets utveckling eller barnets eget beteende kräver att behovet av barnskydd utreds . Barnskyddsanmälan ska göras utan dröjsmål (thl.fi).
- Yrkesutbildade personer är också i vissa fall skyldiga att redan före barnets födelse göra en föregripande barnskyddsanmälan (thl.fi) (på finska) till det organ som ansvarar för socialvården.
Skyldighet att anmäla misstänkt brott mot barn
Alla yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården är skyldiga att trots sekretessbestämmelserna göra en anmälan till polisen, när de på grund av omständigheter som de har fått kännedom om i sin uppgift har skäl att misstänka att ett barn utsatts för vissa gärningar som är straffbara som sexualbrott (thl.fi) (på finska), såsom till exempel sexuellt utnyttjande av barn, eller vissa brott mot liv och hälsa, exempelvis misshandel. Därtill ska barnskyddsanmälan (thl.fi) göras.
Anmälan som gäller trafik
Läkares skyldighet att anmäla försämrat hälsotillstånd i ärenden som gäller körhälsa
Trots sekretessbestämmelserna är en läkare skyldig att göra en anmälan till polisen, om han eller hon konstaterar att den som ansöker om körkortstillstånd eller en körrättsinnehavare inte längre uppfyller hälsokraven för körkort (valvira.fi) (på finska) och försämringen inte är endast tillfällig, eller på grund av att personen fortgående missbrukar berusningsmedel.
Sjömansläkares skyldighet att anmäla Transport- och kommunikationsverket
Sjömansläkaren ska trots sekretessbestämmelserna och även utan en begäran underrätta Transport- och kommunikationsverket för sjöfart (Traficom.fi), vid misstanke om att den som söker eller innehar ett tillstånd inte uppfyller de medicinska förutsättningarna för tillståndet.
Järnvägsläkares och järnvägspsykologers skyldighet att anmäla Transport- och kommunikationsverket
Järnvägsläkare och järnvägspsykologer ska trots sekretessbestämmelserna och även utan en begäran underrätta Transport- och kommunikationsverket för spårtrafik (Traficom.fi) vid misstanke om att den som söker eller innehar ett tillstånd inte uppfyller de medicinska förutsättningarna för tillståndet.
Flygläkares skyldighet att anmäla Transport- och kommunikationsverket
Flygläkares ska trots sekretessbestämmelserna och även utan en begäran underrätta Transport- och kommunikationsverket för luftfart (Traficom.fi) vid misstanke om att den som söker eller innehar ett tillstånd inte uppfyller de medicinska förutsättningarna för tillståndet.
Anmälningar som ska göras till räddningsmyndigheter
Skyldighet att anmäla brandrisk eller annan olycksrisk
Om myndigheterna i samband med sin tjänsteförrättning upptäcker eller annars får kännedom om uppenbar brandrisk eller annan risk för olyckor i en byggnad, en bostad eller något annat objekt ska de oberoende av eventuella sekretessbestämmelser underrätta den lokala räddningsmyndigheten om saken. Anmälningsskyldigheten gäller också kommunen, andra offentliga samfund och deras anställda samt verksamhetsidkare som ombesörjer driften av vårdinrättningar och ordnandet av service- och stödboende och deras anställda.
Anmälningar som ska göras till Institutet för hälsa och välfärd
Läkares och tandläkares skyldighet att anmäla smittsamma sjukdomar
Läkare och tandläkare ska göra en anmälan om fall av misstänkt eller konstaterad allmänfarlig eller anmälningspliktig smittosam sjukdom (thl.fi) till Institutet för hälsa och välfärd (THL).
Anmälningar som gäller bedömning av behovet av socialvård
Skyldighet att anmäla behov av socialvård
Om en yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården i sitt arbete har fått kännedom om en person med uppenbart behov av socialvård, ska han eller hon styra personen till att söka socialservice eller om personen samtycker till det kontakta kommunens socialvård så att stödbehovet kan bedömas (thl.fi). Om samtycke inte kan fås och personen är uppenbart oförmögen att svara för sin omsorg, hälsa eller säkerhet, eller om ett barns bästa absolut kräver det, ska den yrkesutbildade personen trots sekretessbestämmelserna utan dröjsmål göra en anmälan till de kommunala socialmyndigheterna om behovet av socialvård.
Skyldighet att anmäla en äldre persons servicebehov
- Om en yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården i sitt uppdrag har fått kännedom om en äldre person som är i behov av social- eller hälsovård och som är uppenbart oförmögen att sörja för sin omsorg, hälsa eller säkerhet, ska den yrkesutbildade personen trots sekretessbestämmelserna utan dröjsmål göra en anmälan om saken till den kommunala myndighet som ansvarar för socialvården.
- En yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården ska också göra en anmälan till den kommunala socialmyndigheten, när en äldre person kommer att skrivas ut från vård eller behandling på en institution inom hälso- och sjukvården. Anmälan ska göras i god tid före utskrivningen.
Anmälan som ska göras till andra myndigheter
Läkares skyldighet att göra skjutvapenanmälan
Trots sekretessbestämmelserna är en läkare skyldig att göra en anmälan till polisen i sådana fall där patienten vid en rättspsykiatrisk undersökning har konstaterats vara farlig för sig själv eller för någon annan, eller när patienten på grund av ett självmordsförsök har tagits in för psykiatrisk vård oberoende av patientens vilja med stöd av mentalvårdslagen och läkaren utifrån en bedömning som gjorts under tiden för den vård som getts oberoende av patientens vilja anser att personen är olämplig att inneha skjutvapen, vapendelar, patroner eller särskilt farliga projektiler. Anmälan ska innehålla en ståndpunkt till olämpligheten och motiveringar till ståndpunkten.
Allmän skyldighet att anmäla planerat grovt brott
Av 15 kap 10 § i strafflagen följer att var och en (inklusive yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården) ska göra en anmälan till polisen eller till den som hotas av fara, om han eller hon får kännedom om att ett grovt brott är på färde, och brottet ännu kan förhindras.
Läkares skyldighet att anmäla misstanke om yrkessjukdom
Har en läkare med fog misstankar om en i lagen om olycksfall i arbetet och om yrkessjukdomar avsedd yrkessjukdom eller någon annan arbetsrelaterad sjukdom, ska han eller hon utan dröjsmål och trots sekretessbestämmelserna anmäla saken till ansvarsområdet för arbetarskyddet vid regionförvaltningsverket (työsuojelu.fi).
Anmälan av födelse och dödsfall
En yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården ska göra en anmälan om barn som fötts samt om dödsfall till befolkningsdatasystemet.
Anmälan om inledande och avslutande av självständig yrkesutövning
En yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården ska vid inledande och avslutande av verksamhet som självständig yrkesutövare göra en skriftlig anmälan till regionförvaltningsverket (avi.fi).
Yrkesutbildade personers rätt att göra anmälan
I avsnittet nedan ges information om vissa situationer där yrkesutbildade personer har lagstadgad rätt att utan hinder av sekretessbestämmelserna göra en anmälan till myndigheterna.
Rätt att underrätta Valvira om verksamhet som äventyrar patientsäkerheten
Statliga och kommunala myndigheter samt bland annat sammanslutningar som bedriver sjukvårdsverksamhet har rätt att utan hinder av sekretessbestämmelserna underrätta Valvira om en sådan omständighet som kan äventyra klient- eller patientsäkerheten.
Rätt att göra skjutvapenanmälan
Läkare och andra yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården har rätt att utan hinder av sekretessbestämmelserna göra en skjutvapenanmälan till polisen om han eller hon av grundad anledning utifrån en persons patientuppgifter och efter att ha träffat personen anser att denne till sitt hälsotillstånd och beteende är olämpligt att inneha skjutvapen, vapendelar, patroner eller särskilt farliga projektiler. Anmälan ska innehålla en ståndpunkt till olämpligheten och motiveringar till ståndpunkten.
Rätt att anmäla försämrat hälsotillstånd i ärenden som gäller körhälsa
Trots sekretessbestämmelserna har en sjukskötare och hälsovårdare rätt att göra en anmälan till polisen om att den som ansöker om körkortstillstånd eller en körrättsinnehavare inte längre uppfyller de medicinska krav som anges på grund av att personen fortgående använder berusningsmedel.
Rätt att göra anmälan till Transport- och kommunikationsverket om hälsotillståndet hos personal inom transportservice
Yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården som avses i lagen om yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården har trots sekretessbestämmelserna rätt att underrätta Transport- och kommunikationsverket vid misstanke om att den som söker eller innehar ett persontillstånd inte uppfyller de medicinska förutsättningarna. Han eller hon ska utan obefogat dröjsmål underrätta Transport- och kommunikationsverket vid misstanke om att den berörda personens hälsotillstånd utgör en omedelbar fara för trafiksäkerheten.
Innan anmälan görs ska den som söker eller innehar tillståndet informeras om rätten att göra anmälan och om hälsotillståndets inverkan på hans eller hennes funktionsförmåga.
Anmälan av läkemedels- och vaccinationsbiverkningar
Personer med tillstånd att ordinera eller att expediera läkemedel uppmanas att anmäla alla observerade eller misstänkta läkemedelsbiverkningar (fimea.fi) till Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet (fimea). Uppmaningen gäller särskilt allvarliga och/eller oväntade biverkningar och samtliga biverkningar som orsakas av nya läkemedel.
Alla yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården ska göra en anmälan till Fimea om samtliga konstaterade eller misstänkta vaccinationsbiverkningar som de fått kännedom om.
Rätt att göra anmälan till polisen om hot mot liv eller hälsa
En yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården eller någon annan som arbetar vid en verksamhetsenhet för hälso- och sjukvård eller utför uppdrag för den får utan hinder av sekretessbestämmelserna till polisen anmäla uppgifter som är nödvändiga för bedömningen av ett hot mot liv eller hälsa eller för förhindrande av en hotande gärning.
Uppgifterna kan lämnas ut under förutsättning att personen i sitt vårdarbete har fått kännedom om omständigheter som ger skäl att misstänka att någon löper risk att bli utsatt för våld, till exempel familje- eller barnadråp.
Rätt att anmäla behov av intressebevakning
En yrkesutbildad person som har fått vetskap om att någon uppenbarligen är i behov av intressebevakning (maistraatti.fi) kan utan hinder av tystnadsplikt anmäla detta till förmyndarmyndigheten (magistraten).
Författningar
Lag om yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården (559/1994) (finlex.fi)
Lag om patientens ställning och rättigheter (785/1992) (finlex.fi)
Barnskyddslag (417/2007) (finlex.fi)
Socialvårdslag (1301/2014) (finlex.fi)
Körkortslag (386/2011) (finlex.fi)
Skjutvapenlag (1/1998) (finlex.fi)
Lag om transportservice (320/2017) (finlex.fi)
Lag om Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården (669/2008) (finlex.fi)
Lag om privat hälso- och sjukvård (152/1990) (finlex.fi)
Lag om befolkningsdatasystemet och Befolkningsregistercentralens certifikattjänster (661/2009) (finlex.fi)
Statsrådets förordning om befolkningsdatasystemet (128/2010) (finlex.fi)
Lag om tillsynen över arbetarskyddet och om arbetarskyddssamarbete på arbetsplatsen (44/2006) (finlex.fi)
Lag om utredande av dödsorsak (459/1973) (finlex.fi)
Lag om förmyndarverksamhet (442/1999) (finlex.fi)
Strafflag (39/1889) (finlex.fi)
Luftfartslag (864/2014) (finlex.fi)
Lag om riksomfattande personregister för hälsovården (556/1989) (finlex.fi)
Räddningslag (379/2011) (finlex.fi)