
Snabblänkar
Förpackningspåskrifter på alkoholdrycker
Förpackningspåskrifter på alkoholdrycker
Förpackningspåskrifterna på alkoholdrycker ska planeras och utformas med iakttagande av kraven i alkohol- och livsmedelslagen.
Kraven gällande förpackningspåskrifterna bygger på Europaparlamentets och rådets förordning 1169/2011 om tillhandahållande av livsmedelsinformation till konsumenterna. Det är från och med den 13 december 2014 obligatoriskt att tillämpa denna förordning. Genom den upphävs rådets direktiv 13/2000 med ändringar.
Jord- och skogsbruksministeriets förordning 834/2014 om tillhandahållande av livsmedelsinformation till konsumenterna innehåller språkkrav och krav gällande livsmedelspartiets kod. Förordningen trädde i kraft den 1 april 2015.
Obligatorisk information på alkoholdryckers försäljningsförpackningar
Följande är obligatoriska förpackningspåskrifter på alkoholdrycker:
- Dryckens namn (dryckens officiella namn, dess etablerade namn eller ett beskrivande namn). Dryckens namn ska inte förväxlas med dess kommersiella produktnamn eller varumärke.
- Ämnen och produkter som orsakar allergi eller intolerans
- Innehållets volym
- Datum för minsta hållbarhet eller sista förbrukningsdag
- Särskilda förvarings- och/eller användningsvillkor vid behov
- Ursprungsland eller härkomstplats, om avsaknad av denna information kan vilseleda konsumenten (som stadgat i artikel 26)
- Bruksanvisning vid behov
- Dryckens alkoholhalt
- Livsmedelsföretagarens namn eller firmanamn och adress
- Dryckes- eller flasktappningspartiets beteckning (kan ersättas med bäst före-datum)
- Information om genetiskt modifierade ingredienser
- Information om användningen av sötningsmedel
- Anmärkningar av varnande karaktär beträffande vissa ämnen (koffein, lakrits)
Utöver de ovannämnda obligatoriska förpackningspåskrifterna ska även följande faktorer beaktas på förpackningarna:
- Språkkrav: De obligatoriska förpackningspåskrifterna ska göras på finska och svenska.
- Påskrifternas tydlighet: Alla obligatoriska förpackningspåskrifter ska vara outplånliga och placerade så att de är lätta att se. Påskrifterna ska vara tryckta med tillräckligt stora bokstäver, så att de är lätta att läsa och förstå. För teckenstorleken har minimihöjden 1,2 mm (x-höjd) angetts.
- Ingrediensförteckning: Det är inte obligatoriskt att inkludera en ingrediensförteckning i förpackningspåskrifterna på alkoholdrycker, men det rekommenderas. Om en ingrediensförteckning görs ska den innefatta alla tillverknings- och tillsatsämnen som använts enligt vikt vid tillverkningstidpunkten i nedstigande ordning. Ingrediensförteckning är obligatorisk för viner från och med 8.12.2023.
- Näringsdeklaration: Det är inte obligatoriskt att inkludera en näringsdeklaration i förpackningspåskriften på alkoholdrycker, men det är möjligt. En näringsdeklaration måste göras om ett näringspåstående, till exempel ”lätt”, har angetts på etiketten. I fråga om alkoholdrycker behöver endast energiinnehållet anges i näringsdeklarationen. Näringsdeklaration är obligatorisk för viner från och med 8.12.2023.
- Ekologiskt produktionssätt: Det är frivilligt att hänvisa till ett ekologiskt produktionssätt, men en förutsättning är att tillverkaren av produkten hör till tillsynssystemet enligt EU:s ekoförordning (848/2018).
- Reklamregler: Eftersom alkoholdryckens förpackning fungerar både som ett medel för att ge produktinformation och som reklamutrymme ska man vid utarbetandet av förpackningen, dess texter och illustrationer beakta de krav som alkohollagens bestämmelser om reklam ställer.
Förpackningspåskrifter på vinförpackningar
Följande författningar och ändringar av dem gäller förpackningspåskrifter på viner:
- rådets förordning 1308/2013 om upprättande av en samlad marknadsordning för jordbruksprodukter (grundförordningen)
- Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/2117 om ändring av förordningarna (EU) 1308/2013 om upprättande av en samlad marknadsordning för jordbruksprodukter
- Kommissionens delegerade förordning (EU) 2019/33 om komplettering av förordning (EU) nr 1308/2013
- Europaparlamentets och rådets förordning om tillhandahållande av livsmedelsinformation till konsumenterna (1169/2011), som tillämpas sedan den 13 december 2014 Europaparlamentets och rådets direktiv 2011/91 om identifikationsmärkning av livsmedelspartier
- Europaparlamentets och rådets direktiv 2007/45 om fastställande av bestämmelser för färdigförpackade varors nominella mängder
Obligatorisk information på försäljningsförpackningar för vin
Följande är obligatoriska förpackningspåskrifter på viner:
- Vinproduktkategori (till exempel vin, likörvin, mousserande vin och mousserande kvalitetsvin, se närmare 1308/2013, bilaga VII del II)
- Om vinet har skyddad ursprungsbeteckning (SUB) eller skyddad geografisk beteckning (SGB) ska uttrycket ”skyddad ursprungsbeteckning” eller ”skyddad geografisk beteckning” och namnet på den skyddade ursprungsbeteckningen eller skyddade geografiska beteckningen finnas på förpackningen
- Verklig alkoholhalt i volymprocent
- Vinets ursprungsbeteckning
- Tappningsföretagets namn och adress samt orden ”tappningsföretag” eller ”tappat av” eller, när det rör sig om mousserande vin, mousserande vin tillsatt med koldioxid, mousserande kvalitetsvin eller mousserande kvalitetsvin av aromatisk typ, namnet och adressen på producenten eller leverantören samt orden ”producent” eller ”producerat av” och ”försäljare” eller ”sålt av”
- Importören, om det är fråga om ett vin från ett tredjeland
- Uppgifter om allergener, dvs. ingredienser som orsakar överkänslighet
- Innehållsmängden
- Partiets nummer
- Uppgift om sockerhalten, om det rör sig om mousserande vin, mousserande vin tillsatt med koldioxid, mousserande kvalitetsvin eller mousserande kvalitetsvin av aromatisk typ
- Ingrediensförteckning från och med 8.12.2023
- Näringsdeklaration från och med 8.12.2023
- Minsta hållbarhetstid, om det är fråga om druvprodukter som har genomgått en behandling för avalkoholisering med en faktisk alkoholhalt på under 10 volymprocent.
Frivilliga uppgifter på viner:
- Namnet på en eller flera druvsorter
- Sockerhalten, då det är fråga om andra än sådana viner för vilka uppgifterna definierats som obligatoriska
- Uttryck som avser vissa produktionsmetoder
- I fråga om viner som har skyddad ursprungsbeteckning (SUB) eller skyddad geografisk beteckning (SGB) kan man ange den beskrivande gemenskapssymbolen för dessa samt traditionella uttryck som beskriver produktions- eller lagringsmetoden
Förpackningspåskrifter på viner ska göras på ett eller flera av gemenskapens officiella språk, så att slutkonsumenten lätt kan förstå alla dessa påskrifter. Ett undantag till det som nämns ovan är att påskrifter som gäller svaveldioxid samt ägg- och mjölkprodukter alltid måste anges på både finska och svenska.
Anvisningar
- Förpackningspåskrifter för alkoholdrycker PDF
- Förpackningspåskrifter för vinförpackningar PDF
- Kommissionens vägledning om definition, beskrivning, presentation och märkning av spritdrycker (2022/C 78/03) Europeiska unionens officiella tidning
Kontakt
Kontakt
-
Keskimäki Markku
Överinspektör / Valvira, Terveydenhuollon oikeudet ja tuoteturvallisuus, Alkoholielinkeino ryhmä tel. 0295209516 fornamn.efternamn@valvira.fi
-
Rokka Timo
Överinspektör / Valvira, Terveydenhuollon oikeudet ja tuoteturvallisuus, Alkoholielinkeino ryhmä tel. 0295209518 fornamn.efternamn@valvira.fi