
Snabblänkar
Ekologisk produktion
Ekologisk produktion - Ekologist alkohol
Valvira övervakar näringsidkare som idkar produktion, partihandel, lagring, marknadsföring och import av ekologiskt producerade alkoholdrycker från tredjeländer. Andra finländska tillsynsmyndigheter för den ekologiska produktionen är Livsmedelsverket och Tullen.
En produkt anses ha en påskrift som hänvisar till ett ekologiskt produktionssätt om konsumenten ges uppfattningen att produkten eller någon av dess ingredienser har producerats enligt tillverkningsreglerna för ekologisk produktion. Hänvisningen kan finnas på emballaget, i de övriga påskrifterna på förpackningen, i reklammaterial eller i kommersiella dokument.
Alla författningar som gäller alkoholdrycker som har producerats på konventionellt sätt gäller även alkoholdrycker som producerats, importerats och marknadsfört med beteckningar som hänvisar till ett ekologiskt produktionssätt.
Tillsynen av ekologiska alkoholdrycker och systemet för ekologisk övervakning
Näringsidkare som tillverkar, idkar partiförsäljning med, lagrar eller låter tillverka ekologiska alkoholdrycker eller som importerar ekologiska alkoholdrycker från ett land utanför EU måste höra till systemet för ekologisk övervakning. Detaljförsäljning eller servering av produkterna direkt till slutkonsumenten förutsätter inte att man ingår i övervakningssystemet.
Om en tillverkare vid produktionen av alkoholdrycker använder ekologiska råvaror som denna själv har odlat eller samlat in står tillverkaren under Livsmedelsverket tillsyn i fråga om dessa. Livsmedelsverket övervakar också partihandeln i alkoholfritt öl eller vin.
Att ansluta sig till övervakningssystemet för ekologisk produktion
För att en aktör ska kunna ansluta sig till systemet för ekologisk övervakning krävs att sökanden har ett tillverknings- eller partihandelstillstånd som beviljats av Valvira.
Ansökan om att ansluta sig till systemet för ekologisk övervakning ska göras skriftligen innan verksamheten inleds. Ansökan ska förutom aktörens basuppgifter även innehålla information om verksamhetens natur (verksamhet som avser att tillverka, låta tillverka, lagra, importera eller idka partihandel med alkoholdrycker).
Ett godkänt beslut gäller tills vidare. Att författningarna iakttas övervakas genom årliga inspektioner av produktionen och med hjälp av övervakningsregister. I samband med inspektionerna ger Valvira vid behov detaljerade föreskrifter om den praktiska tillämpningen av författningarna.
Handläggningstiden varierar från fall till fall. Den uppskattade handläggningstiden är dock cirka 30 dagar. Vid behov genomförs en inledande inspektion av lokalerna i samband med handläggningen. Beslutsavgiften bestäms utifrån Social- och hälsovårdsministeriets gällande förordning.
Krav på att hålla ekologiska produkter åtskilda från andra produkter under tillverkning och lagring
För produktion, import från tredjeländer och marknadsföring av ekologiska alkoholdrycker gäller samma föreskrifter som för ekologiska livsmedel i allmänhet. Om ekologiska alkoholdrycker tillverkas eller förpackas i samma utrymmen som konventionellt tillverkade alkoholdrycker, måste aktören under hela tillverkningsprocessen kunna hålla de ekologiska råvarorna och de färdiga ekoprodukterna åtskilda från motsvarande konventionella råvaror och produkter.
I fråga om lagringen kan detta säkerställas till exempel genom separata lagerutrymmen eller märkta lagerområden eller lagerhyllor. Om man vid tillverkningen av de ekologiska produkterna använder samma utrustning som vid tillverkningen av konventionellt producerade alkoholdrycker (till exempel jästankar), bör separeringen av produkterna säkerställas till exempel genom att de ekologiska alkoholdryckerna hanteras vid separata tidpunkter.
Bestämmelser om de ekologiska produkternas sammansättning
Namnet på en alkoholdryck får innehålla en hänvisning till ett ekologiskt produktionssätt om minst 95 procent av dryckens ingredienser med jordbruksursprung är ekologiskt producerade.
Resten, högst fem procent, av produktens ingredienser får bestå av konventionellt producerade ämnen som i lagstiftningen särskilt har tillåtits i ekologiska produkter.
Lagstiftningen om ekologiska produkter gör det möjligt att ange även mindre ekologiska ingredienser i ingrediensförteckningen för konventionellt producerade produkter. I ingrediensförteckningen för konventionellt producerade produkter som innehåller ekologiska ingredienser kan anges vilka ingredienser som är ekologiskt producerade. Då ska de ekologiska ingrediensernas procentuella andel av den totala mängden ingredienser med jordbruksursprung anges. I det här fallet kan produkten inte marknadsföras som en ekologisk produkt.
Antalet tillsatsämnen som är tillåtna i ekologiska produkter är betydligt färre än antalet tillsatsämnen som är tillåtna i motsvarande konventionellt producerade produkter. Av aromämnena är bara naturliga aromer tillåtna. Det är förbjudet att använda genetiskt modifierade organismer och produkter som härletts från sådana organismer i produkter som marknadsförs som ekologiska.
Kraven och föreskrifterna i fråga om sammansättningen har specificerats närmare i Valviras anvisning Tillsynen av ekologiskt producerade alkoholdrycker i Finland.
Föreskrifter om ekologiska produkters förpackningsmärkningar och presentationen av dessa produkter
Det är inte obligatoriskt att förse förpackningen till konventionellt producerade alkoholdrycker med en ingrediensförteckning. Ekoförordningen förutsätter dock att det av produktinformationen framgår vilka av de använda ingredienserna som är ekologiskt producerade, om produkten även innehåller ingredienser med jordbruksursprung som har producerats på konventionellt sätt.
Produkter som marknadsförs som ekologiskt producerade måste alltid förses med kodnumret för och/eller namnet på den myndighet/kontrollinstans som ansvarar för tillsynen av produktens sista tillverkningsfas. Valviras kodnummer är FI-EKO-301´.
Färdigt förpackade livsmedel måste förses med gemenskapens ekologotyp om produkten uppfyller de krav som ställs på en ekologisk produkt och man i presentationen av produkten hänvisar till ett ekologiskt produktionssätt. Gemenskapens logotyp kan även användas på produkter från tredjeländer. I samband med logotypen ska alltid uppges var de råvaror med jordbruksursprung som produkten innehåller har producerats.
Gemenskapens eko-logotyp är EU-bladet, som består av EU-stjärnorna arrangerade i form av ett blad på ett grönt underlag.
Krav på bokföringen vid ekologisk produktion
En aktör som hör till övervakningssystemet för ekologisk produktion ska lägga upp sin bokföring på ett sådant sätt att mängden mottagna, lagerförda och överlåtna ekologiskt producerade jordbruksprodukter, livsmedel och alkoholdrycker kan klarläggas utifrån den. Tillverkare ska också finnas tillgängliga intyg över att råvaruproducenterna ingår i övervakningssystemet. Partihandlare ska finnas tillgängliga intyg över att produkttillverkare eller importör ingår i övervakningssystemet.
Rapporteringen till Valvira (produktanmälan, leveransuppgifter och lagerbok) skiljer sig i fråga om alkoholdrycker som marknadsförs som ekologiskt producerade inte från rapporteringen av andra alkoholdrycker. Det ska i produktanmälan anges att produkten är en ekologisk produkt.
Importören ska alltid göra en partispecifik anmälan till Valvira i fråga om ekologiska alkoholdrycker som importeras från tredjeländer. Anmälan ska göras senast då det medföljande kontrollintyget lämnas in till tullmyndigheterna.
Anvisningar
Se även
Kontakt
Keskimäki Markku
Överinspektör
tfn 0295 209 516
förnamn.efternamn@valvira.fi
Rokka Timo
Överinspektör
tfn 0295 209 518
förnamn.efternamn@valvira.fi