
Snabblänkar
Egenkontroll
Egenkontroll
Egenkontroll är den del av företagets verksamhet med vilken företaget säkerställer kvaliteten på och sammansättningen av de tillverkade produkterna ända fram till kunden. Den ingår även i bra kundservice. Med hjälp av egenkontrollen säkerställer man att livsmedelsbestämmelserna iakttas i företaget. Företagens skyldighet att genomföra egenkontroll har införts i livsmedelslagen.
I planen för egenkontroll definieras de förfaringssätt med hjälp av vilka en försämring av kvaliteten kan förebyggas. Dessa förfaringssätt anges med hjälp av åtgärdsgränser och klara arbets- och verksamhetsanvisningar. Punkter som är kritiska för produktens kvalitet ska följas upp regelbundet, och både uppföljningen av dem och åtgärderna som har vidtagits ska bokföras. Alla anställda ska känna till planen för egenkontrollen. Kontrollen ska omfatta verktygen, utrustningen, maskinerna och produkterna som tillverkas i varje arbetsfas.
Det förutsätts att företagen själva tar prov av råvaror, tillverkningsfaser, produkter och lokaler. Planen för egenkontroll ska innehålla information om i vilket laboratorium man har för avsikt att undersöka proven som ingår i planen.
Egenkontroll för partiförsäljare och tillverkare av alkoholdrycker
Enligt alkohollagen svarar tillverkare och partiförsäljare av alkoholdrycker för kvaliteten på och sammansättningen av en alkoholdryck som de har överlåtit till konsumtion samt för att produkten, dess etikettering och övriga presentation stämmer överens med gällande stadganden och bestämmelser. Närmare bestämmelser för att säkerställa produktsäkerheten och tillräcklig tillsyn i fråga om livsmedel, till exempel alkoholdrycker, ges i livsmedelslagstiftningen.
En förutsättning för att få tillverkningstillstånd och partihandelstillstånd för alkoholdrycker är även att en plan för egenkontroll enligt alkohollagen läggs fram som bilaga till tillståndsansökan. Planen för egenkontroll ska innehålla en beskrivning av vilka riskerna är för de negativa effekter som avses i alkohollagen, hur det övervakas att lagen iakttas, hur de risker som är förknippade med kritiska situationer hanteras och hur upptäckta brister åtgärdas. Planen för egenkontroll får vid behov kombineras med en plan för egenkontroll enligt livsmedelslagen.
Egenkontroll av alkoholdryckslager och tillverkningsställen för alkoholdrycker i enlighet med livsmedelslagen
I livsmedelslagen (297/2021) stadgas om de allmänna kraven på livsmedel samt om ordnandet av tillsynen av dessa. Till lagens tillämpningsområde hör alla stadier i produktions-, bearbetnings- och distributionskedjan för livsmedel.
Enligt livsmedelslagen ska alla företag som säljer och tillverkar livsmedel, även alkoholdrycker, bedriva sin verksamhet i en livsmedelslokal, dvs. i en lokal i fråga om vilken en anmälan har lämnats in till livsmedelstillsynsmyndigheten. Anmälan om livsmedelslokal ska lämnas in till myndigheten före den planerade starttidpunkten för verksamheten. I samband med anmälan ska en skriftlig plan för egenkontrollen läggas fram för myndigheten. Tillverkningsställen och partihandelslager (både skattepliktiga och skattefria) för alkoholdrycker anmäls till Valvira.
Planen för egenkontroll är inte formbunden, men delområdena som har beskrivits i Valviras anvisning ska beaktas vid utarbetandet av planen.
Förberedelser för tillbakadragande och information är en del av företagets egenkontroll. Om en produkt som företaget säljer medför fara för konsumenternas hälsa eller om produkten är olämplig som livsmedel är företaget skyldigt att dra tillbaka produkten från marknaden och informera Valvira och konsumenterna om saken. Anvisningen om tillbakadragande ska bifogas planen för egenkontroll som bilaga.