
Rapportering
Kvartalsrapport om servering
Innehavaren av ett serveringstillstånd är skyldig att på utsatta tider lämna tillsynsmyndigheterna de anmälningar och upplysningar som behövs för tillsynen över försäljningen och verksamheten i övrigt och för bedömning av verksamhetens risker.
Tidigare har tillståndshavaren varit tvungen att lämna uppgifter om serveringsförsäljningen specifikt för varje tillstånd en gång i kvartalet. I och med den nya alkohollagen ska uppgifterna lämnas halvårsvis.
Serveringsställets innehavare ska två gånger per år till tillståndsmyndigheten anmäla värdet av sin servering av alkoholdrycker och sin personalstyrka samt mängden (liter) alkoholdrycker och värdet (euro) i sin detaljförsäljning, om detaljhandel med alkoholdrycker som serveras, bedrivs på serveringsstället.
Innehavaren av serveringstillståndet ska dessutom till tillståndsmyndigheten två gånger per år lämna en anmälan från innehavaren av tillståndet för detaljhandel om mängd och värde av alkoholdrycker som anskaffats för servering.
Varje tillståndshavare måste lämna uppgifterna till regionförvaltningsverket vid utgången av anmälningsperioden. Uppgifterna från de första sex månaderna av kalenderåret ska lämnas senast 31.7 och uppgifterna från de följande sex månaderna senast 31.1.
Det enklaste sättet är att lämna in uppgifterna med den elektroniska halvårsrapport som finns i Valviras och regionförvaltningsverkens elektroniska ärendehantering.
Halvårsrapport för serveringen, elektronisk ärendehantering
Alternativt kan tillståndshavaren fylla i en blankett för halvårsrapporten och lämna in den till det regionförvaltningsverk på vars område serveringsstället är.
Om ingen försäljning har ägt rum under rapportperioden och om ingen anmälan har gjorts om avbrott i restaurangverksamheten, ska rapport lämnas inom utsatt tid med meddelande om att ingen försäljning har ägt rum under perioden.
Att denna information erhålls är viktigt för hela branschen, eftersom det med hjälp av den är möjligt att följa branschens utveckling samt förebygga grå ekonomi och ekonomisk brottslighet.
Anvisningar
- Servering av alkoholdrycker PDF, 489 kt (16.5.2018)
- Anvisning om marknadsföring av alkohol PDF, 705 kt (20.2.2018)
Kontakt
Tillstånds- och tillsynsärenden för servering
Styrning av regionförvaltningsverken
E-post: alkoholi(at)valvira.fi
Kunnas Kari
Enhetschef
tel. 0295 209 610
förnamn.efternamn@valvira.fi
Nieminen Juuso
Överinspektör
tel. 0295 209 614
förnamn.efternamn@valvira.fi
Hulkkonen Janne
Överinspektör
tel. 0295 209 625
förnamn.efternamn@valvira.fi
Halme Aleksi
Överinspektör
tel. 0295 209 118
förnamn.efternamn@valvira.fi