
Snabblänkar
Serveringsställets personal
Servingsställets personal
Serveringsställen ska ha en så stor personal som med beaktande av verksamhetens omfattning och art behövs för att övervakningen ska vara effektiv och ordningen upprätthållas effektivt. Tillståndshavaren och dennes personal måste övervaka att förbuden och skyldigheterna enligt alkohollagen iakttas och svara för att ordningen upprätthålls på serveringsstället.
En ansvarig föreståndare som företräder tillståndshavaren och har utsetts av denne, eller en annan person som tillståndshavaren har utsett för denna uppgift, ska finnas på plats på ett serveringsställe som är öppet för kunder. Den ansvariga föreståndaren och andra för uppgiften utsedda personen ska ha fyllt 18 år.
En person som inte har fyllt 18 år får inte vara ansvarig föreståndare eller inneha posten som annan för uppgiften utsedd person och inte heller servera alkoholdrycker. En person som har fyllt 16 år får servera alkoholdrycker endast under direkt övervakning av den ansvariga föreståndaren eller någon annan som utsetts för uppgiften och som har fyllt 18 år. Tillståndshavaren ska ordna övervakningen av serveringen så att den person som ansvarar för serveringen av alkoholdrycker och som fyllt 18 år effektivt kan övervaka serveringen och vid behov ingripa i den.
En innehavare av serveringstillstånd ska se till att den ansvariga föreståndare eller andra för uppgiften utsedda personen har ett intyg som visar personens kunskaper om alkohollagen, alltså ett serveringspass, enligt ett formulär som godkänts av Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården (Valvira). Den ansvariga föreståndaren eller andra för uppgiften utsedda personen förutsätts inte ha arbetserfarenhet eller utbildning inom förplägnadsbranschen.
Serveringspass beviljas av en läroanstalt som med tillstånd av statsrådet eller undervisnings- och kulturministeriet ger utbildning i restaurangservice. Intyget beviljas personer som med godkänt resultat har avlagt ett prov som bedömer deras kunskaper om alkohollagen och kännedom om övervakningsrutinerna eller som har genomgått utbildning eller avlagt examen som omfattar motsvarande kunskaper.
Den som när alkohollagen träder i kraft den 1 mars 2018 på det sätt som avses i 21 b § i den gamla alkohollagen (1143/1994) är behörig att vara ansvarig föreståndare för ett serveringsställe anses uppfylla de kompetenskrav enligt denna lag som gäller intyget över kunskaper om alkohollagen. Även ett serveringspass som beviljats under den gamla alkohollagens giltighetstid är ett tillräckligt intyg över kännedom om alkohollagen.
Den som säljer alkoholdrycker och deltar i övervakningen av detaljhandel eller servering får i sitt uppdrag inte vara påverkad av alkohol eller något annat berusningsmedel.
Tillståndshavaren ansvarar för dimensioneringen av en tillräckligt stor personal som en del av sin plan för egenkontroll. Med plan för egenkontroll avses en plan som tillståndshavaren skriftligen har utarbetat för att säkerställa att verksamheten är lagenlig. Planen för egenkontroll ska innehålla en beskrivning av de uppgifter som tillståndshavaren har beslutat att den ansvariga föreståndaren eller andra för uppgiften utsedda personen ska utföra samt en plan angående personalens storlek och uppgifter.
Regionförvaltningsverket får ange villkor eller begränsningar som gäller personalstorlek, om villkoren och begränsningarna är nödvändiga för att trygga övervakningen på serveringsstället och i dess omgivning, förebygga ordningsproblem och problem med oljud för dem som bor i närheten eller garantera allmän ordning och säkerhet.
Anvisningar
Kontakt
Tillstånds- och tillsynsärenden för servering
Regionförvaltningsverken (avi.fi)
Styrning av regionförvaltningsverken
E-post: alkoholi(at)valvira.fi
Nieminen Juuso
ledande expert
tel. 0295 209 614
förnamn.efternamn@valvira.fi
Hulkkonen Janne
överinspektör
tel. 0295 209 625
förnamn.efternamn@valvira.fi
Halme Aleksi
överinspektör
tel. 0295 209 618
förnamn.efternamn@valvira.fi
Hyvärinen Iina
jurist
tel. 0295 209 371
förnamn.efternamn@valvira.fi