
Reformen av alkohollagen är också en möjlighet för myndigheterna
Reformen av alkohollagen är också en möjlighet för myndigheterna
Totalreformen av alkohollagen som bereddes länge trädde i kraft 1.3.2018. Den största reformen gäller avvecklingen av den föråldrade lagstiftningen i anslutning till servering av alkoholdrycker. Samtidigt höjdes procentgränsen för den tillståndspliktiga detaljhandeln, och i synnerhet effekterna av denna reform kan bedömas först på längre sikt.
Syftet med alkoholpolitiken som ingår i social- och hälsovårdspolitiken är att minska på de olägenheter som förorsakas alkoholbrukarna, deras närstående, andra människor och samhället. Målet är att förhindra alkoholskador bland annat genom att med alkohollagstiftningen reglera konsumtionen av alkoholdrycker och näringsverksamheten i anslutning till alkoholdrycker.
Principen för den nya alkohollagen är att betona näringens eget ansvar i verksamheten. Bestämmelserna om försäljning och servering av alkoholdrycker lindrades och som motvikt har man lyft fram näringens egenkontroll och den därtill hörande planmässiga verksamheten till det bärande temat i reformen.
Den allt större rollen för näringens egenkontroll ändrar samtidigt också på verksamheten bland de myndigheter som övervakar verkställandet av alkohollagen. Då man tidigare ingripit om bestämmelserna inte följts, är andan i den nya lagen mer att styra och råda att verka så att problem inte kan uppstå. Alkoholförvaltningens mål är också i övrigt ett ännu bättre samarbete med näringen för att minska på de skador som alkoholen förorsakar.
Procentgränsen för alkoholdrycker i detaljhandeln och slopandet av begränsningar som gäller framställningssätt väckte då lagen behandlades i riksdagen den största uppmärksamheten i offentligheten. Den nya alkohollagen innehåller emellertid med tanke på den praktiska verksamheten många betydligt större reformer. I synnerhet regleringen om förlängda serveringstider lindrades avsevärt, då serveringstider inomhus nu kan förlängas med ett meddelande.
Ett intressant nytt alternativ erbjuder i synnerhet lindringen av tillfällig serveringsverksamhet genom att man på ett serveringsområde som godkänts på förhand kan verka genom att göra en anmälan. Utifrån den nya alkohollagen och de ugnsfärska förordningar som getts med stöd av den verkar också denna nya verksamhetsmodell fortfarande som ganska outformad. Arbete utförs också hela tiden med näringen, för att den nya alkohollagstiftningen ska bli en så välfungerande helhet som möjligt.
Totalreformen av alkohollagen ger annars också vägkost för ännu mer innovativ verksamhet, men den ändrade inte avsevärt på den reglering som gäller marknadsföring av alkoholdrycker och som myndigheterna ansett vara komplicerad. Tydlighet i regleringen som gäller marknadsföring är också en fördel för alkoholnäringen. Förhoppningen är att regleringen av marknadsföringen av alkoholdrycker så snabbt som möjligt kunde reformeras.
Det kommer att ta tid att bedöma effekterna av den nu genomförda totalreformen av alkohollagen. Utifrån undersökningar vet vi att totalkonsumtionen av alkohol har ett samband med alkoholskadorna. Ändringar i konsumtionen sker inte över en natt eller inom två månader, utan det tar snarare år att göra en bedömning. Det återstår också att se om reformen har en negativ effekt på de minderårigas alkoholbruk, som redan en längre tid varit minskande. Att barn och unga får växa upp utan alkoholens skador är något som är mycket viktigt.
Överdirektör Markus Henriksson
Enhetschef Kari Kunnas