
Snabblänkar
Marknadsföring av svaga alkoholdrycker
Marknadsföring av svaga alkoholdrycker
Det är i regel tillåtet att göra reklam för svaga alkoholdrycker med en alkoholhalt på högst 22 volymprocent. Det finns dock vissa lagstadgade begränsningar på kanalerna för och innehållet i reklam, indirekt reklam och annan säljfrämjande verksamhet som gäller svaga alkoholdrycker. Begränsningarna för reklamen gäller också drycker som innehåller 1,2–2,8 volymprocent alkohol.
Begränsningar gällande kanaler för säljfrämjande verksamhet
Reklam för alkoholdrycker är förbjuden på allmänna platser med vissa undantag.
Lagen förbjuder alkoholreklam i samband med televisions- och radioverksamhet klockan 7–22 och i biografer i samband med offentlig visning av film som får visas för personer under 18 år.
I reklam som sker i samband med datanätstjänster får den kommersiella aktör som gör reklamen inte använda sig av text- eller bildinnehåll som produceras av konsumenter eller distribuera text- eller bildinnehåll som aktören själv eller konsumenter producerar till konsumenter för spridning.
Begränsningar gällande innehåll
Det är förbjudet att avbilda minderåriga, personer som uppträder störande eller klart berusade personer i reklam och att rikta reklamen till sådana personer. Även sådan alkoholreklam som innebär att konsumenterna deltar i spel, lotterier eller tävlingar är förbjuden.
Alkoholkonsumtion får inte kopplas samman med framförande av fordon, och reklamen får inte heller skapa en bild av att alkoholkonsumtion ökar prestationsförmågan eller främjar social eller sexuell framgång. Enligt lagen är det också förbjudet att framhäva alkoholhalten i en alkoholdryck som en positiv egenskap samt att framställa stor alkoholkonsumtion på ett positivt sätt eller nykterhet eller måttlig konsumtion av alkohol på ett negativt sätt.
Alkoholreklamen får inte koppla medicinska eller terapeutiska egenskaper samman med alkohol eller ge ett intryck av att alkohol piggar upp, lugnar ned eller är ett medel för att lösa konflikter. Alkoholreklamen får inte stå i strid med god sed, vara opassande med tanke på konsumenten, osann eller vilseledande.
Framläggning av alkoholdrycker
När det gäller produkter som innehåller högst 5,5 volymprocent alkohol kom även andra alkoholdrycker än sådana som tillverkats genom jäsning till tillståndspliktig detaljhandel i samband med totalreformen av alkohollagen. Dryckesblandningar som har kommit till detaljhandel kan även innehålla starka alkoholdrycker.
Produktnamnet på en stark alkoholdryck får användas i namnet på dryckerna. Förbudet mot marknadsföring av starka alkoholdrycker gäller inte enbart saluföring, men produkter som innehåller produktnamnet på en stark alkoholdryck får fortfarande inte marknadsföras. Framläggningen av dessa produkter på själva försäljningsstället ska vara saklig och återhållsam, även i förhållande till försäljningsställets övriga sortiment. I standardprislistor kan produkterna införas, men annonsering av separata priserbjudanden är förbjuden. Marknadsföring av en svag alkoholdryck är tillåten för alkoholdrycker vars namn innehåller produktnamnet på en en stark alkoholdryck.
Anvisningar
Författningar
Kontakt
Regional tillsyn av alkoholreklam
Regionförvaltningsverken (avi.fi)
Styrning av regionalförvaltningsverken och tillsyn av riksomfattande reklam
E-post: alkoholi(at)valvira.fi
Vasara Marianna
överinspektör
tel. 0295 209 622
förnamn.efternamn@valvira.fi
Ritari Anne
jurist
tel. 0295 209 413
förnamn.efternamn@valvira.fi
Hallberg Johanna
inspektör
tel. 0295 209 427
förnamn.efternamn@valvira.fi