
Snabblänkar
Användningstillstånd för köksalkohol
Användningstillstånd för köksalkohol
Med köksalkohol avses alkoholdrycker som används vid matlagning. För att få användningstillstånd krävs att behovet av köksalkohol som säljs till skattefritt pris är motiverat. Det lönar sig inte att ansöka om användningstillstånd för köksalkohol för matlagning i liten skala, eftersom en tillståndsavgift och en årlig tillsynsavgift uppbärs för tillståndet.
Ansökan om användningstillstånd för köksalkohol
Ansök om användningstillstånd för köksalkohol i alkoholnäringsregistret Allus e-tjänst. Gå till Allus e-tjänst.
Användningstillståndet gäller det enskilda verksamhetsstället. I tillståndet antecknas förutom tillståndshavarens och verksamhetsställets namn och adress även alkoholsorterna, det användningsändamål dessa har godkänts för och årskvoten.
Följande handlingar ska bifogas tillståndsansökan:
- utredning om alkoholens användningsändamål och årsbehovet, som bilaga till exempel kopior av recepten eller menyn
- utredning om förvaringsplatsen (kan fyllas i under punkten Tilläggsuppgifter på blanketten)
Handläggningstiden varierar från fall till fall, men ärenden som gäller användningstillstånd behandlas i genomsnitt inom två veckor från det att ansökan inkom. Beslutsavgiften bestäms utifrån Social- och hälsovårdsministeriets förordning.
Giltighetstid för användningstillståndet för köksalkohol
Tillståndet beviljas så att det är i kraft tills vidare och gäller så länge som tillståndshavaren anses uppfylla förutsättningarna för tillståndet eller tills tillståndshavaren annullerar tillståndet.
Tillståndshavarens skyldigheter
Innehavaren av användningstillståndet är skyldig att skriftligt meddela Valvira om förändringar i tillståndshavarens information eller verksamhet. Att verksamheten upphör eller användningstillståndet avslutas ska också meddelas skriftligt till Valvira.
Tillståndspliktig alkohol ska förvaras i ett låst utrymme, och innehavaren av användningstillståndet är skyldig att föra bok över den alkohol som används. Köksalkohol ska förvaras separat från alkohol som är avsedd för servering. Det är förbjudet att använda skattefri köksalkohol för att tillverka drycker eller dryckesblandningar. Brott mot förbudet kan leda till att användnings- och serveringstillståndet återkallas. Tillståndshavarens skyldigheter har utretts närmare i Valviras anvisning Användningen av industrialkohol.
Användning av köksalkohol i utskänkningsrestauranger
Köksalkoholdrycker är enbart avsedda för matlagning. Alkoholdrycker som har anskaffats för servering kan också användas vid matlagning. Precis som i fråga om köksalkohol ska bok föras också över användning i matlagningen av alkoholdrycker som anskaffats för servering. Av tillståndshavarens bokföring ska man i efterhand kunna klarlägga mängden alkohol som använts och alkoholens art.
Vid användning av köksalkohol ska man utöver anvisningen Användningen av industrialkohol även iaktta följande villkor:
- Det är förbjudet att använda köksalkohol som sådan i matportioner, till exempel som efterrättssås.
- Det är förbjudet att använda köksalkohol för att tillverka drycker eller dryckesblandningar.
- Köksalkohol ska förvaras i ett lager som kan låsas och som är separat från de drycker som är avsedda för servering.
- Alkohol som anskaffas som köksalkohol ska som produkt skilja sig från alkohol som levereras för servering eller detaljförsäljning. Köksalkohol ska ha egna etiketter.
- Köksalkohol får användas för tillverkning av livsmedel eller produkter som används vid tillverkning av livsmedel, om livsmedlet som fyllning eller annars innehåller högst 5 liter etylalkohol per 100 kilogram av livsmedlet eller om livsmedlet är choklad, högst 8,5 liter etylalkohol per 100 kilogram av livsmedlet.
- Användningstillståndet gäller ett enskilt serveringsställe. Vid ägarbyte ska den nya tillståndshavaren ansöka om ett nytt tillstånd.
Bokföring av köksalkohol i utskänkningsrestauranger
Användningen och lagret av skattefri köksalkohol ska bokföras, så att lagerhändelserna och användningen framgår på ett tillförlitligt sätt. Bokföringen av köksalkohol förs produktvis och separat från de drycker som är avsedda för servering.
Produkter som förs in i och tas ut från lagret antecknas som hela flaskor i lagerboken i realtid. En öppnad flaska har tagits ut från lagret. Om man i fråga om någon alkoholsort använder endast små mängder i taget kan man föra separat bok över en öppnad flaska och i den även anteckna datum och för vilket ändamål en viss mängd har använts. Vid uttag från lagret ska användarens initialer alltid anges. Lagret ska inventeras regelbundet.
Tillsynsavgift
För tillsynen av användningen av alkoholdrycker uppbärs en årlig tillsynsavgift av innehavaren av användningstillståndet. Tillsynsavgiften debiteras i efterhand, och storleken på avgiften bestäms utifrån tillståndshavarens alkoholinköp och litermängden av den alkohol som har importerats för eget bruk. Tillsynsavgiftsperioden sträcker sig från den 1 september till den 31 augusti, och tillsynsavgiften debiteras före slutet av november varje år.
Tillsynsavgiften är i fråga om alkoholdrycker 0,09 euro/liter. Minimiavgiften per verksamhetsställe är dock 200 euro och maximiavgiften 1 900 euro.
Anvisningar
Blanketter
Kontakt
Kontakt
-
Keskimäki Markku
Överinspektör / Valvira, Terveydenhuollon oikeudet ja tuoteturvallisuus, Alkoholielinkeino ryhmä tel. 0295209516 fornamn.efternamn@valvira.fi
-
Rokka Timo
Överinspektör / Valvira, Terveydenhuollon oikeudet ja tuoteturvallisuus, Alkoholielinkeino ryhmä tel. 0295209518 fornamn.efternamn@valvira.fi