
FAQ – Frågor och svar om reformen av alkohollagen
Frågor och svar om reformen av alkohollagen Introduktion
Snabblänkar
Allmänt
När träder alkohollagsreformen i kraft?
Totalreformen av alkohollagen träder i kraft i två etapper. Från början av året införs de förändringar som presenterats i denna nyhet: http://www.valvira.fi/web/sv/-/forsaljning-reklam-for-och-servering-av-alkoholdrycker-vad-forandras-1-1-2018-
Totalreformen av alkohollagen träder i kraft i sin helhet 1.3.2018.
Detaljförsäljning
Hur förändras detaljförsäljningen av alkohol i butiker 1.1.2018?
Innehavare av detaljhandelstillstånd får från och med 1.1.2018 i sina detaljhandelsställen sälja alla högst 5,5-procentiga alkoholdrycker. Även kravet på att alkoholdrycken ska vara framställd genom jäsning har alltså slopats från 1.1.2018. Tillstånd till ändring av produktsortimentet behöver inte ansökas hos regionförvaltningsverket.
Om namnet på alkoholdrycken innehåller produktnamnet för en stark alkoholdryck får den hållas tillgänglig i butiken, men marknadsföring tillåts inte. Nämnda produkter kan ingå i standardprislistor, men det är förbjudet att separat utannonsera priserbjudanden.
Ändras detaljhandelstillståndens nummer vid årsskiftet?
Numren på detaljhandelstillstånd som är införda i alkoholtillståndsregistret och gäller alkoholdrycker som framställts genom jäsning och innehåller högst 4,7 procent alkohol ändras inte, och på dessa nummer kan alkoholdrycker med en alkoholhalt på högst 5,5 procent levereras för försäljning.
Hur ansöker jag om detaljhandelstillstånd för hantverksöl?
Bryggerier kan ansöka om detaljhandelstillstånd för hantverksöl hos det regionförvaltningsverk inom vars område det av Valvira godkända tillverkningsstället för hantverksöl ligger.
Ansök om detaljhandelstillstånd av regionförvaltningsverket (Regionförvaltningsverket)
Ett bryggeri kan beviljas detaljhandelstillstånd för hantverksöl endast i anslutning till ett enda tillverkningsställe, också om det finns flera tillverkningsställen. En innehavare av detaljhandelstillstånd för hantverksöl ska vara i rättsligt och ekonomiskt hänseende oberoende och utöva sin verksamhet fysiskt åtskilt från andra tillverkare av alkoholdrycker, och tillståndsinnehavaren får inte bedriva tillverkning på licens. Mängden av alkoholdrycker som tillverkas under ett kalenderår får vara högst 500 000 liter.
Marknadsföring
Har det nu blivit tillåtet att göra reklam för happy hour -erbjudanden?
Serveringsställen kan från början av året utannonsera kortvariga priserbjudanden på svaga alkoholdrycker även utanför serveringsstället, till exempel på en reklamskylt i fönstret, på dörren eller i den omedelbara närheten av platsen (t.ex. på en A-ställning). Serveringsställen kan också utannonsera sådana priserbjudanden på sina webbplatser eller i tidningar.
Det är fortfarande förbjudet att utannonsera kortvariga priserbjudanden utanför detaljhandelsställen.
Får man även presentera starka alkoholdrycker i prislistor?
Alkohollagen förbjuder reklam för starka alkoholdrycker. Som en avvikelse från reklamförbudet får tillverkare och partiförsäljare av starka alkoholdrycker samt restauranger som serverar starka alkoholdrycker från och med 1.1.2018 presentera sina produkter till exempel på prislistor som finns på nätet. Samma bestämmelser om reklamförbud och prislistor på nätet gäller även för reklam och prislistor avsedda för exportmarknaden hos företag som placerat sig i Finland.
En förutsättning är att prislistan eller produktförteckningen på ett sakligt och enhetligt sätt för konsumenterna presenterar samtliga alkoholdrycker som finns till salu (både svaga och starka alkoholdrycker).
Är det nu tillåtet att fritt marknadsföra dryckesblandningar som innehåller produktnamnet för en stark alkoholdryck?
Om namnet på alkoholdrycken innehåller produktnamnet för en stark alkoholdryck får den hållas tillgänglig i butiken, men marknadsföring är förbjuden. I standardprislistor kan nämnda produkter införas, men separat utannonsering av priserbjudanden är förbjuden.
Servering
Hur förändras serveringstiderna för alkoholdrycker 1.1.2018?
Genom en ändring av lagen om inkvarterings- och förplägnadsverksamhet fick restauranger helt fria öppettider redan från början av året. De nya lagbestämmelserna om serveringstider för alkoholdrycker träder däremot i kraft först 1.3.2018.
I praktiken innebär fria öppettider att serveringen av alkoholdrycker på varje serveringsställe ska upphöra den tid som gäller enligt serveringsställets serveringstillstånd eller tillstånd till förlängd tid, men från och med 1.1.2018 behöver serveringsstället inte längre stängas senast en halv timme efter serveringstidens slut. Serveringsställen med förlängd tid ska emellertid stängas den tidpunkt som fastställts i gällande beslut om tillstånd till förlängd tid. Serveringsställen kan från och med den 1 mars göra en anmälan om förlängning av serveringstiden enligt den nya lagen.
När uppdateras Valviras anvisning Alkoholärenden i restaurangverksamheten?
Anvisningen Alkoholärenden i restaurangverksamheten håller som bäst på att uppdateras. Uppdateringen kommer att publiceras i februari. Den nya anvisningen innehåller även de ändringar som träder i kraft den 1 mars.
Hur ska proven för serveringspass ordnas i januari-februari?
Läroanstalter kan på normalt sätt ordna prov för serveringspass, och serveringspasset kommer också i fortsättningen att vara ett intyg över kunskap om de lagbestämmelser som gäller servering av alkohol.
Innan lagreformen träder i kraft i sin helhet kan prov ordnas enligt den gällande gamla lagen på så sätt, att man i frågorna beaktar de ändringar som trätt i kraft 1.1.2018 och som finns sammanställda på Valviras webbplats: http://www.valvira.fi/web/sv/-/forsaljning-reklam-for-och-servering-av-alkoholdrycker-vad-forandras-1-1-2018-
Ska serveringspasset förnyas när den nya alkohollagen träder i kraft?
Ett serveringspass som beviljats enligt den nuvarande lagen godkänns som ett bevis på kunskap om alkohollagen också när den nya alkohollagen är i kraft. De som redan avlagt provet och fått serveringspass behöver alltså inte förnya provet efter 1.3.2018.