
Toivo-programmet
Toivo-programmet
I programmet Toivo utvecklas den kunskapsbaserade ledningen i välfärdsområdena och förnyas det nationella informationsunderlaget om social- och hälsovården.
Ett fungerande och effektivt servicesystem inom social- och hälsovården kräver samarbete mellan regionala och nationella aktörer, ett högkvalitativt informationsunderlag och beslutsfattande som baserar sig på kunskap.
I social- och hälsovårdsministeriets program Toivo (programmet för genomförande av ledning, styrning och tillsyn baserad på kunskap om social- och hälsovården) planeras och genomförs praxis, metoder och system för kunskapsbaserad ledning som möjliggör kunskapsbaserad ledning i välfärdsområdena och i det nationella myndighetsarbetet.
Programmet Toivo genomförs som ett samarbete mellan Institutet för hälsa och välfärd, Folkpensionsanstalten, Valvira och DigiFinland Oy. Programmet är en av de största satsningarna i Finlands historia i syfte att reformera verksamheten för ledning, tillsyn och bedömning inom social- och hälsovården.
Programmet Toivo ingår i den strukturella social- och hälsovårdsreformen och genomförs under 2020–2023.
Programmet Toivo genomförs i projekten Virta och Valtava
Projektet Virta möjliggör att kommuner, samkommuner och välfärdsområden leds med tillförlitlig och aktuell information enligt 29 § i lagen om ordnande av social- och hälsovård. Projektet Virta förbättrar även kompetensen inom kunskapsbaserad ledning i välfärdsområdena och främjar enhetligheten i informationsinnehållet för kunskapsbaserad ledning i välfärdsområdena och den nationella bedömningen. Projektet samordnas av DigiFinland Oy.
I projektet Valtava förnyas den nationella informationsproduktionen inom social- och hälsovården till att betjäna myndigheternas uppgifter för uppföljning, bedömning, styrning och tillsyn. Det informationsunderlag som tas fram i projektet kommer att användas i Institutet för hälsa och välfärds expertbedömningar enligt 30 § i lagen om ordnande av social- och hälsovård.
Till följd av reformen kommer myndigheterna och välfärdsområdena att ha tillgång till omfattande, aktuell och högkvalitativ information om social- och hälsovården på nationell nivå. Tack vare harmoniseringen av informationen är social- och hälsovårdsinformationen enhetlig och jämförbar på nationell nivå.
I projektet Valtava förnyas befintliga linjer för informationsproduktion och inrättas helt nya linjer för informationsproduktion. Nationellt jämförbar information om social- och hälsovården fås om ekonomin, personalen och verksamheten, vissa uppgifter om prehospital akutsjukvård, socialvården, personaldimensioneringen inom äldreomsorgen och hemvårdens tillräcklighet, tillgången till primärvård, laboratorieuppgifter som tillhandahålls i Kanta-tjänsterna och om tillsyn. I Valtava tas även lösningar för informationshantering fram för att möjliggöra informationsflöden mellan olika myndigheter.
Projektet Valtava genomförs i ett samarbete mellan Folkpensionsanstalten, Institutet för hälsa och välfärd och Valvira.
Valviras roll i projektet Valtava
Ett centralt mål för Valvira i projektet Valtava är att utveckla användningen av information som uppkommer vid myndighetstillsyn och annan social- och hälsovårdsinformation inom myndighetstillsynen. Syftet är att utveckla en riskbedömning som grundar sig på ett omfattande och högklassigt informationsunderlag och på systematisk analys av information och som Valvira och regionförvaltningsverken kan använda i sina tillsynsuppgifter. När tillsynen grundar sig på kunskapsbaserad riskbedömning är det möjligt att med hjälp av myndighetstillsyn förutse problem som uppstår inom social- och hälsovården, ingripa i problemen tidigare än för närvarande samt stödja egenkontrollen hos leverantörer och anordnare av service bättre än nu. På så sätt effektiviseras tillsynens effekt och klient- och patientsäkerheten förbättras.
Valvira ansvarar också för utvecklingen av produktionen av de tillsynsuppgifter som uppkommer vid myndighetstillsynen i samarbete med regionförvaltningsverken. Målet är att säkerställa att tillsynsuppgifterna är kompatibla med övrig nationell social- och hälsovårdsinformation och att produktionen av informationen ska vara mer aktuell för behoven hos olika intressentgrupper.
Se även
Mer information om programmet Toivo (soteuudistus.fi)
Läs mer:
Sammanfattningar
Sammanfattning av beskrivning av nuläget för databaserad tillsyn (pdf) (på finska)
Sammanfattning Beskrivning av nuläget: Information som tas fram genom tillsyn (pdf) (på finska)
Målsättning för databaserad tillsyn
Beskrivning av målsättningen för databaserad tillsyn (pdf) (på finska)
Beskrivningar av nuläget
Beskrivning av nuläget för databaserad tillsyn (pdf) (på finska)
Beskrivning av nuläget: Information som tas fram genom tillsyn (på finska) (xlsx)
Sammanfattning: Information som tas fram genom tillsyn – regionförvaltningsverkens och Valviras observationer (pdf) (på finska)
Kontakt
Petri Huovinen
Utvecklingschef
Tillstånds- och tillsynsverket över social- och hälsovården, Valvira
tfn 029 520 9340
fornamn.efternamn@valvira.fi
Juhana Valo
Programdirektör, programmet Toivo
Social- och hälsovårdsministeriet
tfn 029 516 3523
fornamn.efternamn@stm.fi
Ulla Ukkola
Projektchef, projektet Valtava
Institutet för hälsa och välfärd
tfn 029 524 7296
fornamn.efternamn@thl.fi
Elina Välikangas
Projektchef, projektet Virta
DigiFinland Oy
tfn 0505174417
fornamn.efternamn@digifinland.fi