
Innehållspublicerare
Försäljningen av alkoholdrycker för servering minskade och detaljförsäljningen ökade 2020
Den registrerade konsumtionen av alkoholdrycker 2020 var 550 miljoner liter. Konsumtionen räknad i 100-procentig alkohol var 38,3 miljoner liter. Motsvarande siffror 2019 var 557 miljoner liter och 38,0 miljoner liter. Försäljningen för servering sjönk med nästan 40 procent räknat i liter, medan detaljförsäljningen ökade med mer än 5 procent. Enligt Valviras bedömning är den minskade försäljningen för servering en följd av restriktionsåtgärderna i anknytning till coronapandemin. Av produktgrupperna ökade försäljningen av lättvin (+ 8%), starka alkoholdrycker (3 %) och dryckesblandningar (+ 1 %), medan försäljningen av öl (-3 %) och cider (-1 %) sjönk.
Valviras försäljningsstatistik om alkoholdrycker och statistik om distributionskanaler inkluderar leveranser till restauranger och detaljhandeln från innehavare av tillstånd för tillverkning och partiförsäljning av alkoholdrycker. I slutet av 2015 fanns det 195 innehavare av tillverkningstillstånd för alkoholdrycker och starkvin och 346 innehavare av partiförsäljningstillstånd.
Tillståndsinnehavarna rapporterar produktspecifika leveransuppgifter till Valvira månadsvis. Uppgifterna samlas in, kontrolleras och analyseras på Valvira ur ett tillsynsperspektiv och sparas i Valviras alkoholnäringsregister. Försäljningen av drycker som innehåller mer än 2,8 vol-% och högst 80 vol-% etylalkohol räknas in i statistiken.
Institutet för hälsa och välfärd (THL) sammanställer nationell kapacitets-, försäljnings- och konsumtionsstatistik utifrån uppgifterna från Valviras alkoholnäringsregister.
Mer information hos Valvira:
Eeva Saari, gruppchef, tfn 0295 209 515
Läs mer:
Alkoholstatistik år 2020 (Valvira.fi) (på finska)