Människor vid konferensbordet
Aktuellt

Innehållspublicerare

null Försäljningen av alkoholdrycker för servering minskade och detaljförsäljningen ökade 2020

Försäljningen av alkoholdrycker för servering minskade och detaljförsäljningen ökade 2020

16.2.2021 11:51 / Nyhet

Den registrerade konsumtionen av alkoholdrycker 2020 var 550 miljoner liter. Konsumtionen räknad i 100-procentig alkohol var 38,3 miljoner liter. Motsvarande siffror 2019 var 557 miljoner liter och 38,0 miljoner liter. Försäljningen för servering sjönk med nästan 40 procent räknat i liter, medan detaljförsäljningen ökade med mer än 5 procent. Enligt Valviras bedömning är den minskade försäljningen för servering en följd av restriktionsåtgärderna i anknytning till coronapandemin. Av produktgrupperna ökade försäljningen av lättvin (+ 8%), starka alkoholdrycker (3 %) och dryckesblandningar (+ 1 %), medan försäljningen av öl (-3 %) och cider (-1 %) sjönk.

​​​​​​​Valviras försäljningsstatistik om alkoholdrycker och statistik om distributionskanaler inkluderar leveranser till restauranger och detaljhandeln från innehavare av tillstånd för tillverkning och partiförsäljning av alkoholdrycker. I slutet av 2015 fanns det 195 innehavare av tillverkningstillstånd för alkoholdrycker och starkvin och 346 innehavare av partiförsäljningstillstånd.

​​​​​​​Tillståndsinnehavarna rapporterar produktspecifika leveransuppgifter till Valvira månadsvis. Uppgifterna samlas in, kontrolleras och analyseras på Valvira ur ett tillsynsperspektiv och sparas i Valviras alkoholnäringsregister. Försäljningen av drycker som innehåller mer än 2,8 vol-% och högst 80 vol-% etylalkohol räknas in i statistiken.

​​​​​​​Institutet för hälsa och välfärd (THL) sammanställer nationell kapacitets-, försäljnings- och konsumtionsstatistik utifrån uppgifterna från Valviras alkoholnäringsregister.

Mer information hos Valvira:
Eeva Saari, gruppchef, tfn 0295 209 515


Läs mer:
Alkoholstatistik år 2020 (Valvira.fi) (på finska)