Människor vid konferensbordet
Valt ämne: Aktuellt

Innehållspublicerare

null Den registrerade konsumtionen av alkoholdrycker sjönk i januari–augusti 2021

Den registrerade konsumtionen av alkoholdrycker sjönk i januari–augusti 2021

29.10.2021 10:47 / Nyhet

Den registrerade konsumtionen av alkoholdrycker i januari–augusti 2021 var 360 miljoner liter. Räknad i 100-procentig alkohol var konsumtionen 24,7 miljoner liter. Den registrerade konsumtionen i liter sjönk med 3,2 procent och räknad i 100-procentig alkohol med 2,7 procent jämfört med samma tidsperiod året innan.

Valviras försäljningsstatistik om alkoholdrycker och statistik om distributionskanaler inkluderar leveranser till restauranger och detaljhandeln från innehavare av tillstånd för tillverkning och partiförsäljning av alkoholdrycker.

På grund av coronavirusepidemin har restaurangerna varit stängda eller serveringstiderna och antalet kundplatser begränsade sedan mars 2020. Det är bra att beakta undantagssituationens inverkan när man jämför uppgifterna från denna period med motsvarande tidpunkter från tidigare år.

Tillståndsinnehavarna rapporterar produktspecifika försäljningsuppgifter till Valvira månadsvis. Uppgifterna samlas in, kontrolleras och analyseras på Valvira ur ett tillsynsperspektiv och sparas i Valviras alkoholnäringsregister. Försäljningen av drycker som innehåller mer än 2,8 vol-% och högst 80 vol-% etylalkohol räknas in i statistiken.

Institutet för hälsa och välfärd (THL) sammanställer nationell kapacitets-, försäljnings- och konsumtionsstatistik utifrån uppgifterna från Valviras alkoholnäringsregister.

Mer information hos Valvira:

Eeva Saari, gruppchef, tfn 0295 209 515

Läs mer:

Alkoholstatistik år 2021 (Valvira.fi) (på finska)​​​​​​​